La eveniment participă foştii preşedinţi ai ţării Ion Iliescu şi Emil Constantinescu, premierul Victor Ponta, Avocatul Poporului – Victor Ciorbea, Patriarhul Daniel, principele Radu, principele Nicolae şi principesa Margareta, preşedintele Academiei Românie, Valentin Vlad, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, precum şi foştii preşedinţi ai Senatului, alături de foşti şi actuali senatori, transmite Agerpres.
Atât premierul, cât şi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, principesa Margareta, precum şi liderii grupurilor parlamentare vor susţine discursuri consacrate activităţii Camerei superioare a Parlamentului.
Potrivit programului, şedinţa solemnă ar urma să se încheie la ora 13.30.
Traian Băsescu a fost invitat la şedinţa solemnă a Senatului. Invitarea lui Traian Băsescu a făcut obiectul unei discuţii în şedinţa de luni a Biroului Permanent, însă, s-a decis ca decizia să aparţină în exclusivitate preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.
„Grupul parlamentar PDL a transmis o scrisoare Biroului Permanent în legătură cu invitarea preşedintelui Traian Băsescu la această sesiune solemnă. La discuţiile care au avut loc pe marginea acestei scrisori a răspuns domnul preşedinte Tăriceanu, argumentând motivele pentru care domnia sa nu a făcut această invitaţie. La solicitarea Grupului PDL s-a trecut la vot şi s-a aprobat cu şase voturi pentru şi două împotrivă ca în această problemă decizia să aparţină exclusiv preşedintelui Senatului, care, de altfel, a şi semnat toate invitaţiile care au fost înaintate până acum pentru participanţii la această sesiune solemnă”, a precizat vicepreşedintele Cristian Dumitrescu, după şedinţa Biroului Permanent.
Călin Popescu Tăriceanu a confirmat că el a fost mandatat să stabilească lista cu invitaţii la şedinţa solemnă de marţi a plenului Senatului, iar Traian Băsescu nu a fost trecut pe această listă. „Biroul Permanent m-a mandatat să fiu cel care stabileşte asupra componenţei listei persoanelor invitate şi decizia pe care am anunţat-o cu o săptămână în urmă în acest fel a rămas în continuare valabilă, deci nu s-a schimbat nimic (n.r. – preşedintele Traian Băsescu nu este invitat)”, a declarat Tăriceanu.
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a explicat săptămâna trecută că şeful statului nu este invitat pentru „a nu crea un moment penibil”.
„Nu vreau să creăm un moment penibil, ţinând cont că preşedintele României a militat constant pentru un Parlament unicameral, deci desfiinţarea Senatului, iar la festivitatea din ziua de 17 iunie se va vorbi cu precădere nu numai despre tradiţia Senatului, ci şi despre rolul Senatului în perspectiva următorilor ani”, a spus Tăriceanu.
Preşedintele Senatului a precizat că Senatul va trebui să devină în timp o cameră de reprezentare, mai degrabă, a regiunilor, cu atribuţii clare şi distincte faţă de Camera Deputaţilor.
„Din păcate, preşedintele României, în toată perioada mandatului său, nu a făcut decât cu multă determinare şi perseverenţă să decredibilizeze instituţia Parlamentului, aşa încât, în acest moment festiv, nu cred că prezenţa domniei sale este una oportună în aula în care vom sărbători acest eveniment”, a adăugat şeful Senatului.
PDL a contestă însă această hotărâre, susţinând că numele lui Traian Băsescu ar fi fost tăiat cu pixul de pe lista invitaţilor.