În Declaraţia, propusă de Călin Popescu Tăriceanu, Traian Băsescu este acuzat că, în ciuda „votului de blam de la referendumul din 2009”, atitudinea Președintelui României „nu s-a ameliorat în ultimii doi ani, din contră, au apărut noi manifestări contrare constituţiei”.
Vă prezentăm integral Declaraţia propusă de Călin Popescu Tăriceanu:
„Parlamentul l-a suspendat din funcție pe Președintele României. La Referendumul organizat pe 29 iulie 2012, conform Art. 95, Al. 3 din Constituție, o majoritate de 87% din cei care s-au prezentat la urne a votat pentru demiterea Președintelui României. Voința majorității covârșitoare a votanților a fost înfrântă atunci în condițiile cunoscute.
În ciuda acestui vot de blam, atitudinea Președintelui României nu s-a ameliorat în ultimii doi ani, din contră, au apărut noi manifestări contrare constituţiei sau la limita constituționalității, cu precădere în preajma alegerilor, dar nu numai.
Scandalul intern fără precedent și cu largi ecouri internaționale negative generat de arestarea fratelui Președintelui României, de legăturile acestuia cu indivizi care au acționat în afara legii, dar și de împrejurarea că
Președintele României avea cunoștință de mai bine de un an de potențialul penal al acestor relații și activități, dar nu a intervenit pentru curmarea acestei stări de fapt, au creat o situație și o imagine incompatibile cu statutul funcției de Președinte al României și cu mult sub demnitatea impusă acestei poziții în stat.
AVÂND ÎN VEDERE CELE MENȚIONATE, SENATUL ROMÂNIEI ÎNTRUNIT ÎN PLENUL SĂU, SOLICITĂ PREȘEDINTELUI ROMÂNIEI, TRAIAN BĂSESCU, SĂ-ȘI PREZINTE DEMISIA DE ONOARE”.
Traian Băsescu, A TREIA SUSPENDARE. „Se pot răzbuna suspendându-l din nou pe preşedinte”
Călin Popescu Tăriceanu a precizat că va discuta cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, pentru a a-i solicita să iniţieze un demers similar astfel încât, în final, cele două Camere să iasă cu o Declaraţie comună prin care se va cere demisia de onoare a preşedintelui Traian Băsescu.
„Este o Declaraţie care nu are o valoare juridică, are o valoare politică. Parlamentul nu se poate interfera în treburile Justiţie. Dar în momentul în care vorbim de un scandal de asemenea proporţii, această Declaraţie nu poate fi ignorată nici de preşedinte, nici de opinia publică română, nici de cea străină”, a completat şeful Senatului.