Vicepreşedintele Senatului Cristian Dumitrescu a anunţat că şedinţa plenului este convocată pentru ziua de luni 28 ianuarie, iar pe ordinea de zi se va afla proiectul de lege care vizează degrevarea instanţelor judecătoreşti, precum şi ordonanţa de urgenţă care permite indexarea pensiilor cu 4%.
Şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a anunţat că Senatul şi Camera Deputaţilor au fost convocate în sesiune extraordinară, care se va desfăşura pe perioada a două zile, respectiv luni şi marţi, pentru a reexamina proiectul de lege privind degrevarea instanţelor şi a adopta OUG privind indexarea pensiilor cu 4%.
„Am avut o discuţie cu colegii din Senatul României şi vom convoca o sesiune extraordinară luni şi marţi pentru a îndeplini condiţionalităţile din MCV; e un proiect de lege care a fost trimis de preşedintele Traian Băsescu. Domnia sa ne-a rugat aseară (marţi – n.r.) şi noi am fost de acord să-l reanalizăm până la 1 februarie”, a spus Zgonea.
El a arătat că luni va avea loc o şedinţă de plen a Senatului pe această temă, urmând ca marţi să dea şi Camera votul şi proiectul de lege privind degrevarea instanţelor să fie retrimis la promulgare către preşedintele Traian Băsescu, astfel încât România să-şi poată păstra acest angajament pe care l-a făcut la sfârşitul anului trecut.
Zgonea a spus că va fi discutat şi proiectul de lege pentru aprobarea OUG privind indexarea pensiilor cu 4%, emisă miercuri, întrucât există obligaţia ca în cinci zile să fie convocat Parlametul pentru a o dezbate şi supune votului ordonanţa.
„Prima Cameră sesizată este Senatul. Va fi convocată în sesiune extraordinară luni şi pentru această temă, urmând ca marţi, când vom da noi votul pentru degrevarea instanţelor, să dăm votul şi pentru această Ordonanţă, aşa cum scrie textul constituţional. Sesiunea extraordinară va dura până pe 3 februarie, iar pe 4 februarie va fi convocată sesiunea ordinară a Camerei”, a mai spus Zgonea.
În cazul proiectului de lege care vizează degrevarea instanţelor judecătoreşti, preşedintele Traian Băsescu a solicitat în noiembrie 2010 reexaminarea legii pe motiv că unele prevederi adoptare la nivelul Camerei Deputaţilor, în privinţa contenciosului administrativ, nu au fost supuse dezbaterii şi votului Senatului. Astfel, Traian Băsescu a solicitat reluarea procedurii legislative cu „respectarea principiului bicameralismului şi a dispoziţiilor constituţionale referitoare la competenţele stabilite pentru cele două Camere”.
De asemenea, Consiliul Superior al Magistraturii a transmis Senatului cererea de validare a Elenei Hach ca reprezentant al Parchetelor Curţilor de Apel în CSM, în locul lui George Bălan.