Teodor Meleşcanu este noul preşedinte al Senatului. Tăriceanu atacă rezultatul votului la Curtea Constituţională

Senatul și-a ales marţi noul preşedinte, după demisia lui Călin Popescu Tăriceanu. Teodor Meleșcanu a câştigat alegerile în faţa Alinei Gorghiu, în turul al doilea, după ce a ratat victoria în primul tur la un singur vot.
Romania TV
09 sept. 2019, 20:10
Teodor Meleşcanu este noul preşedinte al Senatului. Tăriceanu atacă rezultatul votului la Curtea Constituţională

 

Candidatul propus de PSD, Teodor Meleşcanu, a fost ales preşedinte al Senatului cu 73 de voturi. Imediat după anunţarea rezultatului, Meleşcanu a declarat că îşi pune experienţa în slujba Parlamentului din care vrea să facă ”o instituţie de elită în sistemul democratic românesc”. Meleşcanu afirmă că, înainte de a fi membru al unui partid, este român, iar votul românilor trebuie să fie determinant. ”Sunt membru al grupului ALDE şi voi depune toate eforturile pentru a asigura continuitatea eficientă a actului de guvernare”, a mai spus Meleşcanu, invocând programul de guvernare PSD-ALDE pentru care românii şi-au dat votul în 2016. La rândul său, Alina Gorghiu, susţinută de opoziţie şi învinsă de Meleşcanu în al doilea tur de scrutin, a afirmat că este o primă bătălie pe care PSD o pierde în favoarea unei persoane dintr-un alt grup politic. La rândul său, preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a afirmat că alegerea s-a făcut cu încălcarea regulamentului şi va sesiza Curtea Constituţională

CUM A FOST VOTUL:

134 senatori prezenţi

Teodor Meleşcanu 73 voturi

Alina Gorghiu 59 voturi

2 voturi nule

Călin Popescu Tăriceanu, fostul preşedinte al Senatului, a declarat că alegerea lui Teodor Meleşcanu s-a făcut cu încălcarea regulamentului şi a anunţat că va ataca numirea acestuia la Curtea Constituţională.

Dăncilă: Votul din Senat certifică faptul că PSD are în continuare majoritate. Avem curajul să venim cu guvernul la vot în Parlament

“Am aflat rezultatul votului şi constatăm, cei din grupul ALDE, că această alegere s-a făcut cu încălcarea prevederilor regulamentului, drept pentru care vă aduc la cunoştinţă că acest lucru nu va rămâne fără urmări, vom face sesizare la Curtea Constituţională şi îi invit pe cei care sunt de acord cu acest punct de vedere să îşi depună semnăturile pe sesizarea Curţii pe care o vom pregăti imediat”, a declarat Tăriceanu, la scurt timp după aflarea rezultatului pentru preşedinţia Senatului.

Liderul ALDE a mai transmis că doreşte ca, de miercuri, să înceapă negocieri între reprezentanţii grupurilor parlamentare pentru stabilirea componenţei Biroului Permanent.

“Vreau să vă aduc la cunoştinţă că prevederile articolului 125 alineatul 1 care spune foarte clar că propunerea de repartizare a celorlate funcţii din Biroul Permanent se stabileşte după alegerea preşedintelui, respectând configuraţia politică a Senatului rezultată din alegeri prin negocieri între reprezentanţii grupurilor parlamentare şi ca atare vă invit ca mâine să procedăm la acest lucru, deci negocierile între reprezentaţii grupurile în aşa fel încât să putem face la următor punct de pe ordinea de zi votul pentru componenţa şi structura Biroului Permanent”, a mai spus Tăriceanu.

Teodor Meleşcanu a câştigat şefia Senatului primind 73 de voturi, iar Alina Gorghiu, susţinută de opoziţie, a fost votată de 59 de senatori.

_______

UPDATE A început votul în turul 2 între Teodor Meleşcanu şi Alina Goghiu.

Grupul ALDE va vota cu Alina Gorghiu.

134 de senatori prezenţi la turul 2, din totalul de 136.

_______ 

UPDATE Alegerea preşedintelui Senatului se va face înturul doi, între Teodor Meleşcanu şi Alina Gorghiu. Niciunul dintre candidaţi nu a obţinut majoritatea.

Teodor Meleșcanu a obținut 67 de voturi, la numai un vot distanță de șefia Senatului. Alina Gorghiu, propusă de PNL și susținută de partidele din opoziție, a primit 49 de voturi. Ion Popa, candidatul ALDE, a obținut 13 voturi.

134 senatori prezenţi

Teodor Meleşcanu 67 voturi

Alina Gorghiu 49 voturi

Ioan Popa 13 voturi 

4 abţineri voturi

1 nul

Senatorul Ioan Popa a anunţat că grupul ALDE va vota cu Alina Gorghiu.

______

UPDATE Senatorii au început să voteze pentru noul preşedinte al Senatului.

______

UPDATE Candidatura lui Teodor Meleşcanu la preşedinţia Senatului din partea PSD este contestată de ALDE şi PNL în plen, care susţin că se încalcă regulamentul acestui for legislativ, care prevede că fiecare grup are dreptul la o singură nominalizare, iar ALDE are propria propunere.

„Grupul ALDE îşi exercită dreptul de a avea propria propunere. Nu pot exista două propuneri din partea aceluiaşi grup. Dl senator Meleşcanu poate să fie candidatul dvs cu condiţia să nu facă parte din grupul ALDE, pentru că altfel se încalcă prevederea că fiecare grup poate face o propunere”, a spus Călin Popescu Tăriceanu de la tribuna Senatului, după ce PSD a anunţat că îl propune pe Teodor Meleşcanu.

Şi Florin Cîţu şi Iuliana Scântei de la PNL au susţinut că PSD nu poate face o propunere din grupul ALDE.

Cîţu a anunţat totodată că PNL o propune pe Alina Gorghiu.

USR a anunţat că nu are candidat.

UDMR a anunţat că o susţine pe Alina Gorghiu.

ALDE a precizat că are propriul candidat, senatorul Ion Popa.

_______

UPDATE Şedinţa de plen de marţi în care va fi ales preşedintele Senatului a început, candidaţii pentru această funcţie fiind Teodor Meleşcanu – susţinut de PSD, Alina Gorghiu – propusă de PNL şi Ion Popa – de la ALDE.

Dintre cei 136 de senatori, şi-au anunţat prezenţa la începutul şedinţei, prin vot electronic, 111.

Potrivit Regulamentului Senatului, preşedintele forului este ales prin vot secret, cu buletine de vot pe care sunt înscrise, în ordinea descrescătoare a mărimii grupului parlamentar, numele şi prenumele candidaţilor propuşi de liderii grupurilor parlamentare. Fiecare grup parlamentar poate face o singură propunere. Este declarat ales preşedinte al Senatului candidatul care a întrunit, la primul tur de scrutin, votul majorităţii senatorilor prezenţi.

______

Biroul Permanent a decis săptămâna trecuta ca președintele Senatului să fie votat marți, 10 septembrie. Tot marți, înainte de plen, va exista o altă ședință a Biroului Permanent în Senat.

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat, luni seara, că PSD a stabilit în Comitetul Executiv al partidului, să îl susțină în continuare pe Teodor Meleșcanu pentru funcția de președinte al Senatului. Liderul social-democraților a precizat că e încrezătoare că senatorii PSD vor vota conform deciziei CEx. Grupul PSD numără 68 de membri.

ALDE a stabilit susținerea lui Ion Popa pentru funcția de președinte al Senatului, a anunțat Călin Popescu Tăriceanu. Ion Popa ar urma să fie susţinut de cei 11 senatori ai grupului Alianţei Liberalilor şi Democraţilor, cărora li s-au adăugat 3 senatori ai PRO România.

Propunerea PNL pentru șefia Senatului este Alina Gorghiu. Senatorul liberal are susținerea senatorilor PNL (25), USR (13) şi UDMR (9).

Kelemen Hunor a declarat, săptămâna trecută că UDMR ar susține candidatura liberalului Alinei Gorghiu pentru șefia Senatului, dacă aceasta va exista. Totodată, Kelemen Hunor a afirmat că maghiarii resping numirea lui Teodor Meleșcanu la conducerea forului superior al Parlamentului.

Și liderul PMP Eugen Tomac a anunțat că partidul o va susține pe Alina Gorghiu pentru această funcție. Călin Popescu Tăriceanu a demisionat din funcția de președinte al Senatului. Interimatul a fost preluat de senatorul PSD de Argeș Șerban Valeca.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Orașul impresionant care se află pe două continente. Are o istorie bogată și multe obiective turistice
Capital.ro
Amendă de 825 de lei. Greșeala pe care polițiștii nu o mai iartă. S-a schimbat legea
Playtech.ro
Oana Roman i-a deschis DOSAR PENAL lui Marius Elisei. De ce se războiesc părinții Isabelei
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
O ciocolată l-a lăsat fără permis. E incredibil ce a pățit un șofer
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
CALVARUL prin care a trecut dentista din Brăila, înainte să moară. Detalii șocante din anchetă. Cum a vrut să se protejeze, dar nu a reușit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Patru șoferi și-au primit înapoi permisele după ce rezultatele testelor antidrog au fost infirmate. După 48 de ore, aceștia și-au recăpătat dreptul de a conduce
Capital.ro
Niculina Stoican este în doliu: E primul răsărit fără matale MĂICUȚĂ
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Prim-ministrul ceh critică dur „misiunea de pace” a lui Viktor Orban la Moscova și Beijing
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'