Senatorii ruși au votat propunerea președintelui Putin în unanimitate în cadrul unor dezbateri care au avut loc cu ușile închise.
Șeful administrației prezidențiale ruse, Serghei Ivanov, a precizat că acest vot este legat de Siria, subliniind că liderul de la Damasc Bashar al-Assad i-a solicitat președintelui rus Vladimir Putin ajutor militar. Reprezentantul de la Kremlin a ținut totodată să precizeze că forțele militare ruse vor fi implicate doar în operațiuni aeriene, excluzând utilizarea lor în operațiuni terestre. Moscova va acționa conform ‘normelor de drept internațional’, a dat asigurări Serghei Ivanov.
În urma votului din Senatul rus, ministrul adjunct de externe Mihail Bogdanov a anunțat că Rusia îi va informa în cursul zilei pe partenerii săi despre participarea forțelor ruse în operațiunile din Siria.
RIA Novosti amintește că ultima dată când Vladimir Putin s-a adresat Consiliului Federației cu o astfel de solicitare a fost în martie 2014, când a cerut autorizarea utilizării armatei ruse pe teritoriul Ucrainei, în Crimeea, regiune anexată ulterior la teritoriul Rusiei.
De amintit că deciziile privind problema utilizării forțelor armatei ruse în afara teritoriului Rusiei revin Consiliului Federației în conformitate cu prevederile Constituției ruse. Consiliul Federației examinează o astfel de problemă numai la cererea președintelui țării.
Secretarul de stat american, John Kerry, a apreciat că implicarea președintelui rus Vladimir Putin în Siria ar putea fi o ‘oportunitate’ pentru SUA, într-un interviu acordat marți postului de televiziune CNN. Moscova s-ar putea trezi într-o situație „complicată”, care i-ar putea afecta politica față Siria, țară sfâșiată de patru ani și jumătate de război, și față de liderul sirian Bashar al-Assad, a apreciat Kerry.
‘Dacă se situează de parte lui Al-Assad, Iranului și Hezbollah, el (Putin) va avea o problemă foarte gravă cu țările sunnite din regiune’, a spus secretarul de stat american. ‘Aceasta ar putea însemna că el (președintele rus) ar putea deveni foarte bine o țintă pentru jihadiștii sunniți’, a avertizat Kerry, adăugând că, pentru Washington, aceasta ar putea fi o ‘oportunitate’ pentru că ‘ar forța întrebarea cum se poate rezolva de fapt problema siriană’.
Potrivit șefului diplomației americane, criza siriană nu va putea fi rezolvată ‘fără includerea sunniților într-o soluție politică, într-un acord politic, iar aceasta înseamnă că va fi nevoie de o perioadă de tranziție politică, de o anumită perioadă de timp’. ‘Atât timp cât Al-Assad este la putere, pur și simplu nu se poate ajunge la pace’, a adăugat el.
Kerry a mai spus că președintele sirian trebuie să plece, dar mai degrabă ca parte a unei ‘tranziții ordonate’ decât în urma înlăturării imediate, nuanță ce marchează o schimbare în poziția SUA.