Armata chineză a fost acuzată că a piratat sistemele informatice ale unor firme transportatoare ale Pentagonului, potrivit unui raport al Senatului dat recent publicităţii. Aceste companii sunt subcontractate de comandamentul american pentru transport, US Transcom, responsabil cu logistica întregii armate americane. De exemplu, 90% dintre deplasările pasagerilor în cadrul armatei sunt asigurate de companii aeriene private, a afirmat senatorul Carl Levin, preşedintele Comisiei de apărare, care a condus ancheta.
‘Este în joc securitatea operaţiunilor noastre militare’, a declarat el pentru ziarişti. ‘Toate intruziunile au la origine guvernul chinez’, a adăugat Carl Levin.
Ancheta a vizat 79 de subcontractori ai US Transcom pe o perioadă de un an, din iunie 2012 până în iunie 2013. Ea a dezvăluit cel puţin 20 de atacuri informatice reuşite, dintre care Transcom avea cunoştinţă doar de două.
Între 2008 şi 2010, hackerii au reuşit de exemplu să acceseze e-mail-uri, documente, parole şi coduri informatice la o companie care lucra pentru Transcom. În 2012, armata chineză a pătruns în sistemele informatice ale unei nave având contract cu Transcom.
Companiile atacate ar trebui să raporteze autorităţilor aceste atacuri informatice, însă parlamentarii au arătat în raportul lor că între agenţiile guvernamentale (Pentagon, FBI, etc) domneşte confuzia cu privire la procedurile de comunicare de informaţii şi schimbul de informaţii. O clauză în viitoarea legislaţie privind apărarea este menită să armonizeze regulile prin care Pentagonul să poată avea o imagine cuprinzătoare asupra pirateriei informatice şi să pregătească eventuale planuri B.
Nu este prima dată când Statele Unite acuză China de piratarea sistemelor sale informatice. În luna iulie, New York Times a făcut cunoscut că dosare personale ale unor oficiali federali au fost ţinta unor atacuri cibernetice provenind din China