Două surse senatoriale au confirmat pentru agenţia de presă franceză că textul, în curs de elaborare de un grup de aleşi, democraţi şi republicani, ar urma să ia în considerare propunerea rusă formulată luni şi să stabilească o dată limită pentru plasarea sub control internaţional a arsenalului chimic sirian.
„Autorizarea recurgerii la forţă ar fi condiţionată şi ar fi declanşată doar în caz de eşec al planului rus„, a indicat o sursă. „Ar exista o dată limită specifică pentru votarea unei rezoluţii de către Consiliul de Securitate al ONU şi o dată limită separată pentru ca inspectorii să verifice dacă sirienii şi-au transferat cu adevărat armele chimice„, a precizat aceeaşi sursă, preluată de Agerpres.
Citeşte şi Human Right Watch: Există DOVEZI CLARE că regimul de la Damasc a folosit GAZE CHIMICE
Dacă aceste două condiţii nu ar fi îndeplinite până la datele limită precizate, atunci ar urma să fie acordată preşedintelui autorizaţia de a ataca Siria.
Conform aceleiaşi surse, Senatul ar face apel la ONU să voteze o rezoluţie care să includă un proces de inspecţie, acces total la toate depozitele de arme de distrugere în masă, garanţii pentru libera circulaţie a inspectorilor, măsuri imediate pentru ca Assad să înceapă să transfere arsenalul sub control internaţional şi „consecinţe clare” în cazul în care aceste condiţii nu sunt respectate.
Versiunea finală se afla încă în curs de elaborare marţi dimineaţa, iar numeroase detalii ale acesteia s-ar putea schimba de-a lungul negocierilor.
Printre cei opt membri ai grupului de lucru s-ar afla republicanii John McCain şi Lindsey Graham, susţinători ai unei intervenţii militare, şi pe democraţii Robert Menendez, preşedinte al comisiei de afaceri externe, şi Chris Coons, membru al acestei comisii.
Un prim vot de procedură ar fi trebuit să aibă loc miercuri în Senat privind o rezoluţie care să limiteze la 60 de zile, cu posibilitate de prelungire la 90 de zile, orice intervenţie în Siria, excluzând participarea trupelor la sol. Însă acest vot a fost amânat brusc, luni, de şeful majorităţii democrate, Harry Reid, fără să fie fixată o nouă dată. Barack Obama a indicat luni că nu crede că Congresul va vota „într-un viitor apropiat”.
Citeşte şi CNN difuzează înregistrări video cu victimele presupusului atac cu arme chimice din Siria FOTO