Renumitele sendvişuri cu ton comercializate de Subway nu conţin ton. Analizele de laborator asupra acestor sendvişuri nu au reuşit să identifice ADN de ton, relatează The Guardian. Un jurnalist american a avut ideea de a cumpăra sendvişuri de la trei magazine Subway din Los Angeles, pe care, ulterior, le-a dus la un laborator specializat în testare peştelui. oamenii de ştiinţă care au analizat produsul nu au reuşit să identifice vreo specie de peşte.
„Există două concluzii – este atât de procesat încât, oricât am putea scoate, nu reuşim să facem o identificare, sau nimic de acolo nu e ton”, a declarat pentru NYTimes un purtător de cuvânt al laboratorului.
În luna ianuarie, doi clienţi din California au deschis un proces susţinând că produsele „sunt făcute din orice, dar nu din ton”. Reclamanţii au susţinut că acestea ar conţine „un amestec de diverse fierturi”, ingrediente „amestecate pentru a imita aspectul de ton”.
Citeste si Florin Cîţu: „În România sunt cele mai ieftine alimente din UE”
Şi nu este singurul proces cu care s-a confruntat Subway de-a lungul timpului. În trecut, mai mulţi consumatori de produse de la Subway s-au reunit pentru a da în judecată comerciantul pe motiv că sendvişurile de 30 de centimetri aveau, de fapt, 27 de centimetri.
La începutul lunii iunie, clienţii din California care au dat în judecată Subway şi-au retras unele dintre cele mai grave acuzaţii. Totuşi, au continuat să susţină că marketingul pentru produsele pe bază de ton ale companiei sunt „false şi înşelătoare”.
Cu toate acestea, experţii în astfel de produse susţin că ar exista posibilitatea ca Subway să nu fie de vină pentru faptul că tonul nu este ton, vinovatul putând fi fabrica de conserve.
„Nu cred că ar eticheta greşit intenţionat. Ei cumpără o cutie de ton pe care scrie ton. Dacă există vreo fraudă în acest caz, a avut loc la fabrica de conserve”, a declarat Dave Rudie, preşedinte al Catalina Offshore Products.