Singurul caz de Ebola din Senegal, confirmat la 29 august, a fost cel al unui tânăr care s-a întors la Dakar, cu maşina, venind din Guineea, unde avusese un contact direct cu un bolnav. De atunci, tânărul a primit îngrijiri şi este considerat vindecat.
Răspunsul Senegalului este un bun exemplu de ceea ce se poate face în privinţa unui caz de Ebola ‘importat’, a apreciat OMS, într-un comunicat publicat la Geneva.
Guvernul senegalez a reacţionat ‘rapid’ pentru a stopa propagarea epidemiei. Potrivit planului de acţiune instituit, peste 70 de persoane care au intrat în contact cu pacientul au fost identificate şi monitorizate. În paralel, ţara a lansat o amplă campanie de informare despre această boală.
Citeşte şi Nou bilanţ cutremurător: Aproape 2.000 de oameni au murit din cauza epidemiei de Ebola
OMS a tratat acest caz ca pe o urgenţă de sănătate publică şi a trimis la faţa locului o echipă de specialişti, pentru a conlucra cu medicii locali şi echipe ale organizaţiei Medici Fără Frontiere.
La 5 septembrie, examene de laborator au arătat că pacientul nu mai era purtător al virusului, ceea ce dovedea că se vindecase.
Senegalul a menţinut starea de alertă timp de 42 de zile, de două ori perioada maximă de incubaţie a virusului, pentru a detecta alte eventuale cazuri de Ebola.
OMS estimează totuşi că, prin poziţia sa geografică, Senegalul rămâne ‘vulnerabil’. Din cauza acestei proximităţi, ţara continuă să fie ‘vigilentă’ în legătură cu orice caz suspect, conform recomandărilor OMS.