Atunci când avem mâinile şi picioarele reci ne gândim că de vină este circulaţia proastă a sângelui la extremităţi. În timpul iernii, lucrurile stau şi mai rău, indiferent de numărul de perechi de şosete, de încălţămintea sau de mănuşile pe care le porţi.
Dacă mulţi ar fi tentaţi să pună lucrurile pe seama unor probleme de sănătate, un studiu recent arată că răcirea mâinilor şi picioarelor este, de fapt, o reacţie de apărare a organismului, scrie Daily Mail. Mai exact, în momentul în care temperaturile scad, celulele termoreceptoare aflate la un milimetru sub piele fac vasele capilare să îşi încetinească activitatea, iar sângele şi, implicit căldura, sunt direcţionate către inimă, plămâni şi alte organe interne. În timpul acestui proces, numit vasoconstricţie, cantitatea de sânge care circulă prin piele la extremităţi se reduce până la 0,02 litri pe minut, în condiţiile în care rata maximă este de 2-3 litri pe minut.
Este bine ştiut faptul că majoritatea femeilor suportă frigul mult mai greu decât bărbaţii, iar asta se datorează hormonilor. Nivelul mai mare de estrogen din corpul femeilor – hormon responsabil pentru circulaţia periferică – face ca procesul de vasoconstricţie să se declanşeze mult mai rapid, la cea mai mică scădere de temperatură, arată studiile. Dacă în general femeile sunt mai sensibile la frig decât bărbaţii, în timpul menstruaţiei şi al sarcinii lucrurile tind să o ia razna, din cauza variaţiilor nivelului de estrogen.