SENTIMENTUL de dimineaţă: Ce spune brokerul zilei despre evoluţia Bursei după entuziasmul de ieri

„O uşoară corecţie ar putea veni azi sau luni după entuziasmul de ieri, deşi apetitul pentru cumpărare, care duce la creşterea cotaţiilor, pare puternic“, ne-a spus Marcel Murgoci, directorul de tranzacţii al casei de brokeraj Estinvest, cu o oră înaintea deschiderii Bursei. Brokerii străini sunt bucuroşi, în continuare, că tiparniţa de dolari continuă să funcţioneze, dar rămân precauţi când vine vorba de Europa.
Adrian N. Ionescu
27 ian. 2012, 07:31
SENTIMENTUL de dimineaţă: Ce spune brokerul zilei despre evoluţia Bursei după  entuziasmul de ieri

Creşterile consistente de ieri de la Bursa din Bucureşti au fost rezultatul eliberării investitorilor străini de o parte din încordări.

 

S-au celebrat şi la Bucureşti speranţele noi într-o înţelegere a Greciei cu creditorii săi, ca şi hotărârea băncii centrale a SUA de a continua infuzia de lichidităţi în pieţe, până ce revenirea pe creştere a economiei americane va fi consolidată.

 

La Bursa de Valori Buvureşti (BVB) „a fost o sincronizare aproape perfectă cu pieţele externe. Tranzacţiile speciale cu aproape 1% din acţiunile Fondului Proprietatea (FP) nu au cum să nu atragă atenţia şi altora“, a declarat Marcel Murgoci pentru RTV.net/economie.

 

„Volumele, lichiditatea au fost foarte bune (tranzacţii în valoare de peste 35 de milioane de lei, fără a mai pune la socoteală cele aproape 66 de milioane rulate în tranzacţiile speciale cu FP), ceea ce arată un interes serios pentru piaţa noastră. Mai ales că marile tranzacţii s-au făcut cu preţuri mai mari“, explică directorul de tranzacţii al casei de brokeraj Estinvest. Adică investitorii contează pe continuarea creşterilor.

 

A fost ca într-o zi normală de pe vremea boom-ului bursier de acum 5 ani. Dar situaţia este mult mai puţin înfloritoare acum. Astfel că ne întoarcem la reperele analiştilor. Marcel Murgoci nu se teme degeaba de o corecţie, pentru că ne apropiem de pragurile de rezistenţă împotriva creşterii. La aceste praguri, entuziasmul investitorilor scade.

 

Bursa a ajuns la îndeplinirea ideilor principale pe care analiştii a două mari case de brokeraj autohtone le-au pronunţat în rapoartele lor de luni şi  pe care noi le-am repetat toată săptămâna.

 

„Suntem deja în proximitatea nivelului prevăzut de 21.500 puncte (al indicelui BET FI, pragul de rezistență, n.r.), unde s-ar putea sa vedem temporare reacţii negative sau măcar stabilizări“, scria, luni de dimineaţă, Dan Rusu, şeful analiştilor de la casa de brokeraj BT Securities, în raportul său săptămânal. În cele din urmă, SIF-urile vor urca până la 23.000 de puncte, estimează analistul, în raportul care a stat la baza articolului…

 

Ce șanse de creștere au euro, aurul și bursele în această săptămână, potrivit analiştilor. Articolul este scris cu ajutorul rapoartelor  săptămânale ale caselor de brokeraj BT Securitites şi SSIF Broker Cluj Napoca.

 

De asemeni, sinteza oportunităţilor de ştiri care ar putea influenţa pieţele este disponibilă în articolul… Protestele Europei şi PIB-ul Americii. Ştirile care mişcă pieţele lumii

 

Indicele BET Fi  va pleca astăzi de la peste 21.600 de puncte. Să nu uităm că tendinţa principală, pe termen lung, anual, este una de scădere, aşa cum relevă şi analiştii de la SSIF Broker Cluj Napoca. 21.600 este nivelul maximelor din noiembrie şi pragul la care şi analiştii de la SSIF Broker vedeau „zona de rezistenţă “.

 

Să cercetăm puţin şi sentimentul pieţelor externe… Pieţele contractelor la termen (futures, care pariază pe evoluţiile ulterioare ale indicilor bursieri ai lumii) sunt esitante. Pe la ora 9 plusau consistent pe tendinţa de creştere, iar acum cotează prudent în scădere fără o relevanţă evidentă.

 

La New York, ca şi în Asia s-a luat o pauză de reaspiraţie după anunţul stimulator de miercuri al lui Ben Bernanke, preşedintele celei mai mari bănci emitente de bani din lume, Federal Reserve (FED). În plus,  astăzi urmează câteva comunicate importante, printre cel privind PIB-ul SUA. Vezi în Protestele Europei şi PIB-ul Americii. Ştirile care mişcă pieţele lumii.

 

Brokerii străini sunt, totuşi, bucuroşi în continuare că tiparniţa de dolari continuă să funcţioneze, dar rămân precauţi când vine vorba de Europa.

 

„Suntem pozitivi privind activele riscante, dacă FED precum şi alte bănci centrale importante sunt dispuse să ofere sprijin”, spun analiştii de la Barclays Capital într-un raport citat de Reuters. Dar au mai zis şi că tendinţa cea mai probabilă a monedei euro este cea de scădere, în ciuda paote creşterii pe termen scurt.

 

Finanţarea agresivă al Băncii Centrale Europene a dus în jos randamentele obligaţiunilor ţărilor îndatorate din zona euro, s-a a ajuns la un anumit grad de stabilitate în Europa, dar semnele de detensionare sunt întâmpinate cu precauție, se mai arată în analiza Reuters.

 

(Articolul a fost scris înainte de ora 10.00, ora la care încep tranzacţiile la Bursa de Valori Bucureşti. Actualizările ulterioare sunt numai  corecţii )

 

„DIDACTICELE“

Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

 

LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite.

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă.

Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 12 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

 

AVERTISMENT

Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.

DailyBusiness
O autostradă spectaculoasă va lega Comarnic de Brașov, cu investiții de 4 miliarde de euro!
Spynews
Ce s-a întâmplat, de fapt, înainte ca Silviu Prigoană să fie declarat decedat. Un martor a povestit în amănunt ce a pățit fostul soț al Adrianei Bahmuțeanu
Bzi.ro
Loredana Groza a pozat în lenjerie intimă excentrică! Reacțiile au fost extrem de dure: „La vârsta ei este dezgustător!” – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Ce pensie avea Silviu Prigoană! A murit la 60 ani, după ce își “asigurase bătrânețea”
Capital.ro
Șoc în lumea tenisului. Simona Halep a renunțat
Playtech.ro
Elena Udrea iese din închisoare? Familia abia o așteaptă acasă, ce decizie au luat magistrații.
DailyBusiness
Inflația atinge 4,7% în România! Serviciile explodează cu 7,6% în doar un an!
Adevarul
Patru țări europene ar putea fi următoarele pe lista lui Vladimir Putin
wowbiz.ro
Bursucu a vorbit cu Silviu Prigoană, cu câteva momente înainte ca afaceristul să se stingă din viață! Prezentatorul TV este în stare de șoc: „În momentul ăsta sunt în panică” | EXCLUSIV
Spynews
Silviu Prigoană a murit! Fostul soț al Adrianei Bahmuțeanu s-ar fi înecat cu mâncare într-un restaurant
Spynews
Scandal între Vlad Pascu și judecător, la ultimul proces! Ce l-a deranjat pe magistrat, după ce șoferul drogat a cerut arestul la domiciliu
Evz.ro
Românul care deține un record, după ce a antrenat patru naționale. Dat afară pentru că n-a intrat în vestiar din cauza mirosului
Ego.ro
Anamaria Prodan, de nerecunoscut. Brunetă și machiată strident, la nunta cu fostul soț FOTO
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
kanald.ro
A murit Silviu Prigoană, într-un restaurant din Bran! Afaceristul a căzut pe podea în timpul mesei
Cancan.ro
Cine este și cu ce se ocupă văduva lui Silviu Prigoană. Ce afacere deține Mihaela, de fapt
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Cutremur pentru UDREA. Judecătorii Instanței Supreme au anunțat acum câteva minute
StirileBZI
Toți românii cu mașini second-hand trebuie să știe asta: Acest document este obligatoriu de la 1 decembrie 2024
Prosport.ro
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
stirilekanald.ro
Declarația șocantă a unui martor care a văzut cum a murit Silviu Prigoană!
substantial.ro
Activiștii de mediu contestă tăierea unui brad vechi de 200 de ani pentru Vatican
MediaFlux
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE privind moartea lui Silviu PRIGOANĂ! MĂRTURIA medicului care l-a RESUSCITAT infirmă zvonurile
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
A murit Silviu Prigoană… la numai 61 de ani