SENTIMENTUL de dimineaţă: De la ce li se trage burselor „scăderea profilactică“

Bursa din Bucureşti şi-ar putea consolida cu mici corecţii creşterile de până acum. A patra săptămână din 2012 ar trebui să prefigureze SENTIMENTUL predominat al anului. După voioşia de început de an, pieţele îşi aduc aminte de povara falimentului potenţial al Greciei şi a sistemului de apărare al monedei Euro bun, dar mai mult pe hârtie.
Adrian N. Ionescu
23 ian. 2012, 07:24
SENTIMENTUL de dimineaţă: De la ce li se trage burselor „scăderea profilactică“

Anul trecut, investitorii au sancţionat şi i-au pus la treabă pe politicieni cu scăderi care mai mereu erau descrise ca anticameră a dezastrului financiar mondial. Metoda a dat rezulate relativ satisfăcătoare aşa că de ce nu ar continua aplicarea ei, dar în proporţii ceva mai farmaceutice.

 

 

Prin urmare, deocamdată, scăderile ar fi mai curând preventive, profilactice, „stimulatoare“.

 

 

În plus, indicii bursieri sunt pe verde în acest an, inclusiv BET- FI, al societăţilor de investiţii financiare (SIF) şi al Fondului Proprietatea , cel mai nervos, mai sensibil (vedem mai jos de ce, la „DIDACTICE “) şi deci mai analizat de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Aşa că de ce nu şi-ar transfoma investitorii acest „verde“ al creşterilor în profituri, prin operaţiuni de vânzare tipice („take profit“)…

 

 

„Suntem deja în proximitatea nivelului prevăzut de 21.500 puncte (al indicelui BET FI, o ţintă de creştere, n.r.), unde s-ar putea să vedem temporare reacţii negative sau măcar stabilizări. În cele din urmă, anticipăm că SIF-urile vor urca până la 23.000 de puncte . Pragul de siguranţă rămâne la 17.800 puncte, însă avem şi un suport apropiat, la 19.250 puncte“, a scris, dis de dimineaţă, Dan Rusu, şeful analiştilor de la casa de brokeraj BT Securities, în raportul să săptămânal.

 

 

Să nu uităm, însă, că tendinţa principală, pe termen lun, anual, este una de scădere, aşa cum relevă şi analiştii de la SSIF Broker Cluj Napoca. Totuşi, şi aceştia cred că Indicele BET-FI, care se situează la nivelul maximelor din noiembrie „se apropie de zona de rezistenţă de la 21.600 de puncte“, … cu „un bun suport dinamic pentru acest trend ascendent iniţiat în octombrie“. SSIF Broker vede ţinta creşterii pe termen mediu la 23.500 de puncte.

 

 

Reacţiile negative s-ar putea vedea ceva mai devreme, dar probabil că nu într-at de puternic încât să invalideze suportul de la 20.000 de puncte.

Pieţele europene se anunță a fi circumspecte, atât cât lasă să se vadă cele ale contractelor la termen (futures, care pariază pe evoluţiile ulterioare ale indicilor bursieri ai lumii). Pariază prudent pe scăderi nesemnificative.

 

 

Azi noapte, pieţele asiatice au fost de asemeni circumspecte, oscilând între scădere şi creştere. Creşterea vânzărilor din SUA au adăugat încă un semn pozitiv că economia americană îşi revine, dar prelungirea negocierilor privind restructurarea (de fapt) a datoriilor Greciei înnorează din nou perspectivele. De altfel, Datoria Greciei e cap de afiş azi la întâlnirea miniştrilor de Finanţe din zona euro.

 

 

„Piaţa ar putea intra sub presiune, deoarece a avut un debut puternic în acest an. Riscul de neplată este al Greciei este încă o posibilitate”, a declarat Nader Naeimi, citat de Bloomberg, un strateg la AMP Capital Investors Ltd. în Sydney, care administrează aproape 100 mld. dolari.

 

 

„Nu a apărut peste weekend nici un rezultat clar al negocierilor de restructurare a datoriilor Greciei şi asta va presa pentru deprecierea euro“, spuen alt strateg din Sidney, citat de Reuters.

 

 

(Articolul a fost scris înainte de ora 9.30, când începe sesiunea de predeschidere a Bursei de Valori Bucureşti. Atunci, sistemul electronic al acesteia stabileşte preţurile de deschidere prin prelucrarea ordinelor date de brokeri. Actualizările ulterioare sunt numai completări cu date de arhivă şi corecţii)

 

„DIDACTICELE“

Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

 

LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite.

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă.

Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 12 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

 

AVERTISMENT

Estimările de mai sus nu sunt nici prognoze nici recomandări pentru anumite decizii de luat la bursă. Responsabilitatea deciziilor este a celor ce le iau.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Cartierul rău famat din București care a fost șters de pe fața pământului de comuniști. Multă lume trece acum prin acea zonă fără să aibă habar ce se petrecea acolo pe vremuri
Capital.ro
Șoferii cu permis auto categoria B nu au voie, sub nicio formă. Legea interzice, fără excepție
Playtech.ro
Două eleve din România au obținut 2 medalii de argint și 2 de bronz la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Fete 2024
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Cum a fost păcălit un român să se căsătorească cu o indiancă în Marea Britanie
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Cocktailuri cu un conținut scăzut de carbohidrați. Sunt perfecte pentru zilele caniculare, fără a-ți sabota dieta
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Rămași împreună după Insula iubirii, s-au etalat pe plajă. Dovada clară că leșinul n-a contat! Nici inelul amanetat
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Un bărbat a fost reținut de polițiști, după ce a înjunghiat un tânăr la o terasă din Neamț. Totul ar fi pornit de la un conflict spontan
Capital.ro
Plan de pace în Ucraina. Anunț istoric din SUA: Războiul se oprește imediat
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
substantial.ro
Accident grav în județul Constanța: Pasager încarcerat după coliziunea cu un TIR în Dorobanțu
MediaFlux
CUTREMUR în SUA! RĂSTURNARE TOTALĂ de SITUAȚIE în ALEGERILE PREZIDENȚIALE
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!