SENTIMENTUL de dimineaţă: Fondul Proprietatea nu moare chiar azi, ci va da dividende tot mai mari

Bursa nu ar trebui să fie afectată azi de perspectiva desfiinţării (de facto) a Fondului Proprietatea, ca urmare a iniţiativei marilor săi acţionari de vânzare a activelor acestuia, de dragul cash-ului. Dimpotrivă, tocmai atractivitatea dividendelor mai mari ar putea relansa creşterea. În rest, cea mai puternică economie a lumii a încurajat bursele de peste Ocean şi din Asia, iar optimismul a mai îndulcit şi amărăciunea greacă.
Adrian N. Ionescu
17 feb. 2012, 07:40
SENTIMENTUL de dimineaţă: Fondul Proprietatea nu moare chiar azi, ci va da dividende tot mai mari

Soarta grecilor o vor hotărî abia luni miniştrii de finanţe ai monedei euro. Din nou, pieţele nu mai pariază pe dezastru. Cel puţin nu azi.

Cel mai interesant pariu al zilei la Bucureşti este pe reacţia pieţei în legătură cu cererea celui mai mare acţionar al Fondului Proprietatea, de transformare treptată a activelor sale în dividende.

Manchester Securities Corporation nu spune că vrea să se mai şi pună ceva în locul pachetelor de acţiuni vândute, astfel că o asemenea politică de „portofoliu“ ar putea face din Fondul Proprietatea o amintire în câţiva ani.

„Iniţiativa ar transforma Fondul Proprietatea într-o colecţie de active de vânzare, iar administratorul FP ar semăna mai mult cu un lichidator“, declara ieri Mihai Căruntu, şeful echipei de cercetare de piaţă de capital de la BCR, pentru RTV.NET, în articolul  Străinii storc de bani Fondul Proprietatea.

„Iniţiativa Manchester“ ar trebui să convină, pe moment, investitorilor. Marea lor poftă de dividende a investitorilor ar trebui să stimuleze revenirea pe creştere a Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Ba chiar şi despăgubiţilor cu acţiuni FP ar trebui să le convină, dacă sunt cei grăbiţi de vârstă. În fond… Fondul a fost înfiinţat ca să dea despăgubiri. Ei şi dacă le dă, prin preţuri mari pe acţiune… poate să se şi desfiinţeze. Dar le va da?

Toată povestea poate fi savurată în Străinii storc de bani Fondul Proprietatea şi ispitesc administratorii cu comisioane mai mari.

Închiderea zilei de ieri a indicilor BVB, deloc pesimistă, ci doar încordată, a lăsat să se întrevadă semne bune.

Vor fi făcut mult bine şi veştile despre scăderea presiunii şomajului în SUA şi despre zorii unei noi epoci bune piaţa locuinţelor.

Nu se poate spune mai mult decât ce s-a spus ieri despre tendinţa de creştere din ultimele luni, care se află în faţa unor rezistenţe decisive pentru întreg anul care urmează, potrivit raportului săptămânal al casei de brokeraj BT Securities, emis luni.

Indicele BET FI, al societăţilor de investiţii financiare (SIF) şi al Fondului Proprietatea (FP), a rămas ieri numult sub rezistenţa solidă a pragului de 25.000 de puncte. O rezistenţă importantă se poate opune, din punct de vedere tehnic, la creştere (vezi mai jos, în capitolul DIDACTICE, de ce).

Indicele BET Fi face media ponderată a variaţiilor acţiunilor societăţilor de investiţii financiare (SIF) şi ale Fondul Proprietatea (FP), care sunt cele mai căutate de investitorii străini şi, de aceea, BET Fi  este în centrul atenţiei analiştilor.

Abia dacă indicele BET fi se va instala stabil deasupra pragului de la 25.000 de puncte, abia atunci, răsturnarea tendinţei negative, în care noi am crezut deja de săptămâna trecută, va primi şi confirmarea finală, potrivit raportului BT Securities, cu ajutorul căruia am scris articolul „Ce șanse de creștere au euro, aurul și bursele în această săptămână“.

Totuşi, şansele nu sunt pierdute. Cu sau fără Grecia, Dan Rusu. şeful analiştilor de la BT Securities,  crede că  „am putea vedea reacţii negative la 25.000, dar nu mai agresive de 20.000, chiar şi în scenariul optimist. Până una-alta asteptăm să vedem ce aduce această săptămână şi cum se vor raporta mai departe SIF-urile şi FP la acest nivel cheie de 25.000 de puncte“, conchide Dan Rusu.

Pragul de rezistenţă de la 25.000 de puncte reprezintă, pentru Dan Rusu, un punct de bifurcaţie, „graniţa dintre două scenarii“. Analistul clujean, „din precauţie“, preferă să creadă că este încă în vigoare scenariul negativ, al continuării, pe termen lung, anual, a tendinţei negative, care a caracterizat, de fapt, piaţa în ultimii doi ani.

Altfel spus, dacă BET Fi, nu va reuşi să depăşească  definitiv pragul de la 25.000, cândva în zilele sau săptămânile următoare, tendinţa principală a pieţei, cea anuală, va fi din nou cea descendentă, declanşată acum doi ani.

Suportul cel mai solid, care se va opune eventualelor scăderi este la 20.000 de puncte. Dar nu trebuie scăpate din vedere nici celelate repere la care, fiecare investitor, în funcţie de propria toleranţă la risc, poate da ordine de „stop pierderi“, în cazul instalării unei tendinţe negative .

Astfel că este înţelept să amintim pragurilor sub care ar fi preferabil ca indicele BET Fi, al SIF-urilor şi al FP, să nu coboare: mai întâi, dacă se poate, nici măcar sub 23.000 de puncte. Nu ar fi o mare tragedie, pofta de încasare a profitutilor l-ar putea trimite sub acest nivel, chiar azi.

Şi dacă ar cădea sub acest nivel, pentru zilele următoare ar mai rămâne suporturi care să se împotrivească tendinţei temporare de scădere, la 21.000 de puncte şi, în sfârşit la 20.000. Abia sub acest nivel ne putem teme că ajustarea negativă, corecţia, s-a transfosmat într-o tendinţă negativă durabilă. Sau că, aşa cum consideră raportul BT Securities, tendinţa negativă anuală nu a fost infirmată de altă corecţie, cea pozitivă, derulată din toamna anului trecut încoace.

Celelate detalii tehnice ale evoluţiilor pieţelor în Ce șanse de creștere au euro, aurul și bursele în această săptămână

 

Articolul a fost scris înainte de ora 9.30, când începe sesiunea de predeschidere a Bursei de Valori Bucureşti. Actualizările ulterioare ale articolului  sunt numai completări cu date de arhivă şi corecţii La 9.30, sistemul electronic al Bursei din Bucureşti stabileşte preţurile de deschidere, prin prelucrarea ordinelor date de brokeri. Bursele europene se deschid la ora 10. )

 

„DIDACTICELE“

Corecţiile de cotaţii pe pieţele bursiere survin de obicei atunci când investitorii devin mai dornici să încaseze profitul din creşterile anterioare decât să parieze pe creşteri ulterioare. Dar există şi corecţii pozitive la tendinţe negative.

Societăţile de investiţii financiare (SIF-urile) şi Fondul Proprietatea (FP) sunt cele mai lichide (cele mai tranzacţionate, mai uşor de găsit şi mai uşor de vândut) acţiuni de la BVB şi, de aceea, indicele lor este considerat ca un fel de oracol şi pentru restul pieţei.

Indicii sunt nişte medii ponderate ale variaţiilor preţurilor acţiunilor care intră în „coşul“ (portofoliul) fiecăruia,raportate la un reper fixat la lansare (1000 în România).

FP şi SIF-urile sunt nişte mari fonduri de investiţii care au ele însele „expuneri“ (investiţii) în aproape toată economia românească, inclusiv în societăţi energetice la care nimeni, în afară de FP, nu are acces.

De aceea FP şi SIF-urile sunt cele mai căutate, mai ales de investitorii străini şi de aceea au un indice special dedicat, iar noi le urmărim în mod special evoluţia. Din toate aceste motive se şi spune că BET FI, indicele lor, are reputaţia de a anticipa comportamentul întregii burse.

SUPORTURILE sunt minime anterioare, relevante ca niveluri până la care preţurile pot scădea, într-o tendinţă curentă, minoră,  fără ca tendinţa principală de creştere să fie periclitată. Pot fi şi praguri la care o tendinţă minoră de scădere se opreşte.

REZISTENŢELE sunt maxime anterioare relevante ca niveluri  până la care preţurile pot creşte, într-o tendinţă  curentă, minoră, fără ca tendinţa principală descendentă să fie răsturnată. Ele mai pot fi şi praguri peste care tendinţa de creştere minoră nu mai poate trece.

MEDIA MOBILĂ este o medie a cotațiilor pe un anumite număr de perioade (minute, ore, zile, săptămâni) și se compară cu evoluția cotațiilor curente pe aceleași perioade. În media mobilă, cotația cea mai nouă o înlocuiește pe cea mai veche. Dacă media mobilă este sub cotația curentă – este bine, dacă rămâne deasupra cotaţiei curente, care a scăzut – este rău.

LICHIDITATEA (valoarea tranzacţiilor), este un  indicator al uşurinţei cu care poţi găsi acţiunile căutate sau le poţi vinde pe cele care le ai deja, la preţuri cât mai apropiate de cele dorite.

Brokerii se uită la lichiditate ca să caute confirmare pentru tendinţele curente. Dacă aceasta este mică, scăderile sau creşterile de preţuri nu au o mare relevanţă.

Dar dacă lichiditatea este mare (la BVB circa 12 milioane de euro, în această perioadă, dar cât mai mult peste) şi indici bursieri scad consistent, atunci înseamnă că avem de a face cu o corecţie semnificativă.

VOLATILITATEA, adică variaţiile mari de preţuri, este semn de confuzie pe piaţa, dar convine speculatorilor.

Mai trebuie remarcat că știrile importante ale săptămânii  pot afecta semnificativ acuratețea prescripțiilor rezultate din analiza tehnică a evoluției prețurilor.

DailyBusiness
Gigi Becali, uluit de banii primiți de la Parlament: „Sunt prea mulți!” Suma fabuloasă încasată după doar cinci ședințe
Spynews
Mara Bănică și Serghei Mizil, Raluca Bădulescu și fostul ei soț, Anda Adam și Joseph, Gabi Tamaș și Dan Alexa sunt printre echipele care pornesc anul acesta pe Drumul Eroilor, în Asia Express
Bzi.ro
Câte clase are Daciana Sârbu, fosta soție a lui Victor Ponta: Din ce afacere face bani
Fanatik.ro
Cum îți dai seama dacă ai ploșnițe în pat. Metoda care te ajută să descoperi insectele ascunse
Capital.ro
Călin Georgescu a dat cărțile pe față. Ce va păți Constituția România: Obligatoriu, e faza finală!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Adevarul
Povestea de film a fostului șef al Poliției Câmpulung: de la erou la inculpat. S-a pensionat când era în arest
wowbiz.ro
Concedieri masive. Angajații care rămân fără loc de muncă la început de an. Posturile, reduse cu 24%
Spynews
Raluca Păstramă și Ibrahim Hanifi, răsturnare de situație în lupta pentru custodia copilului! Ce se întâmplă după ce instanța a decis ca fetița celor doi să rămână la mamă
Spynews
Costel Biju, surpriză romantică pentru soția lui, Andreea. În ce loc de vis și-a dus manelistul partenera / FOTO
Evz.ro
Vremea de Mica Unire le dă românilor planurile peste cap. Progoza ANM
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Planta de apartament care se mișcă noaptea pentru a se ruga. De ce este bine să o avem în casă
Cancan.ro
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Lovitura finală pentru Călin Georgescu. Verdictul este clar: Din păcate...
StirileBZI
Bancnotele vor fi transformate în Euro! Decizia se va aplica din 1 ianuarie 2026
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
De ce a murit, de fapt, Anda, tânăra de 34 de ani mușcată de câinii flămânzi. Cauza morții, confirmată
substantial.ro
Instanță spaniolă acordă concediu parental dublu unei mame singure
MediaFlux
AMENZI pentru PĂRINȚI! SE DAU 10.000 DE LEI pentru o regulă simplă
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București