Judecătorii care i-au achitat definitiv pe foștii securiști ai disidentului Gheorghe Ursu sunt Valerica Voica, Constantin Epure și Alin Sorin Nicolescu, scrie G4Media.
Doi dintre aceștia l-au achitat și pe Gabriel Oprea, în primă instanță, iar judecătoarea a fost promovată la Curtea Supremă de secția de judecători a CSM dominat de Lia Savonea, precizează sursa citată.
Cei trei judecători ai Curţii Supreme i-au achitat joi pe foștii securiști Marin Pârvulescu şi Vasile Hodiş, acuzați de procurori de uciderea disidentului Gheorghe Ursu. Judecătorii au argumentat, printre altele, că „la nivelul anului 1985 nu se mai poate considera că există o intenție clară de exterminare sistematică a oricărui opozant din partea autorităților statului”.
Cei trei judecători ai Curţii Supreme i-au achitat joi pe foștii securiști Marin Pârvulescu şi Vasile Hodiş, acuzați de procurori de uciderea disidentului Gheorghe Ursu. Judecătorii au argumentat, printre altele, că „la nivelul anului 1985 nu se mai poate considera că există o intenție clară de exterminare sistematică a oricărui opozant din partea autorităților statului”. Citește motivarea completă, aici.
Constantin Epure este judecătorul de la ÎCCJ care, în februarie 2020, a motivat (după 10 luni) decizia de restituire la parchet a dosarului Mineriadei prin care a fost trimisă în judecată fosta conducere a României din 1990: fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman, fostul director SRI Virgil Măgureanu. Epure este unul dintre judecătorii care l-au condamnat pe Liviu Dragnea la trei ani și șase luni de închisoare, cu executare. Este și unul dintre judecătorii care au condamnat-o definitiv la 6 ani de închisoare cu executare în Gala Bute pe Elena Udrea.
Alin Sorin Nicolescu și Constantin Epure sunt doi din cei trei judecători care, în noiembrie 2021, au dispus achitarea inculpaților din dosarul deturnărilor de fonduri operative de la DIPI (Departamentul de informații și protecție internă, serviciul secret al MAI).
Andrei Ursu, fiul disidentului Gheorghe Ursu, susţine că sentinţa definitivă de achitare primită de torţionarii tatălui său din partea Curţii Supreme este una ”scandaloasă şi abjectă”.
„Este o sentinţă scandaloasă. Este o sentinţă abjectă. Probatoriul a fost foarte solid, covârşitor, dosarul are zeci de volume de mărturii care arată vinovăţia celor doi torţionari şi vinovăţia întregului aparat represiv care a acţionat în anii ’70- ’80 şi care a făcut multe victime. (…) Acest complet de judecată a ajuns să spună că Securitatea nu a fost violentă, că au fost doar nişte cauze întâmplătoare, izolate, că nu se poate spune nici măcar că a existat o relaţie de adversitate între disidenţi şi aparatul represiv.
Judecătorii au considerat că aceste cazuri de violenţă n-au fost exact în 1985 (anul în care Gheorghe Ursu a murit în arestul Securităţii – n.r.) . Au fost în ’83, în ’87… Această motivare, că aceste cazuri de violenţă n-ar fost în aceeaşi perioadă cu Gheorghe Ursu, este pur şi simplu kafkiană. De fapt, în 1985, Radu Filipescu era deţinut la Aiud şi bătut. Radu Filipescu şi toţi colegii lui erau bătuţi la zarcă, ţinuţi ca Hristos, suspendaţi, cu inele, ca şi Gheorghe Ursu, care a trecut şi el trei zile pe la izolare severă, unde a fost bătut sălbatic”, a spus Andrei Ursu, la Prima TV, printre altele.