După ce a depus o ofertă pentru privatizarea Oltchim, susţinând că în cazul câşigării licitaţiei va distribui fiecărui doritor acţiuni la combinatul din Râmnicu Vâlcea, Dan Diaconescu a venit, joi, cu o nouă ofertă: una dublă faţă de cea iniţială şi un parteneriat cu un investitor străin.
Prezent la sediul Ministerului Economiei, Diaconescu l-a acuzat pe primul-ministru Victor Ponta că a intervenit în defavoarea sa, cu ajutorul şeful Oficiului Participaţiilor Statului, Remus Vulpescu.
„De unde cunoştea oferta noastra si de ce o caracterizează ca fiind exotică? Probabil că domnul Vulpescu a dezlipit plicul şi i-a spus conţinutul. S-a şi antepronunţat spunând că nu ne pricepem. Am un şah mat la domnul Ponta, care a spus tranşant că între noi şi Gazprom că va alege Gazprom”, a declarat Diaconescu, precizând că a cerut o audienţă la premier.
„Pe lângă poporul român, mai avem un mare investitor strategic care ni s-a alăturat. Vom lua lângă noi un om care să vândă produse petrochimice, care să facă o investiţie de 2 miliarde de euro. I-am făcut pe plac premierului, de ziua sa, îi fac acest cadou”, a spus Diaconescu.
Termenul de depunere a ofertelor pentru privatizarea Oltchim a fost prelungit, luni, după ce Dan Diaconescu, a cerut amânarea privatizării pe motiv că acest lucru ar putea aduce prea puţini bani statului român. Şi companiile care reprezintă Gazprom au cerut amânarea cu două săptămâni a termenului limită pentru depunerea ofertelor de privatizare la Oltchim. Până în prezent, trei investitori, printre care şi Dan Diaconescu, au depus oferte de cumpărare pentru Oltchim.
În urmă cu două săptămâni Guvernul a schimbat strategia de privatizare a Oltchim, prin vânzarea în procedură colectivă a pachetului de acţiuni deţinut de stat, respectiv 54,6% din capitalul social, şi a creanţelor Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) şi Electrica SA, reprezentând 1,8 miliarde lei sau 56% din datoriile companiei.
Vechea conducere a Oltchim a demisionat, iar acum statul român deţine, prin Ministerul Economiei, 54,8% din titlurile combinatului chimic. Potrivit celor mai recente date, în acţionariatul Oltchim se mai regăsesc compania germană PCC SE (18,32%) şi fondul de investiţii Carlson Ventures, înregistrat în Marea Britanie, care deţine prin Nachbar Services 14,02% din titluri.
Daniel Chiţoiu, ministrul Economiei, a promis un ajutor de 20 de milioane de euro pentru Combinatul Oltchim, astfel încât în cel mult o lună producţia să poată fi reluată. Conform planului trasat de Guvern, angajaţii ar urma să primească într-o săptămână şi salariile restante, fapt care s-ar datora încasării banilor de la partenerii de afaceri.