Actorul Şerban Ionescu a fost internat în Spitalul Universitar de Urgenţă Elias în 18 septembrie, pentru a fi supus unei proceduri chirurgicale necesare în vederea asigurării unei alimentatii complete, a precizat conducerea unităţii sanitare într-un comunicat.
„Această procedură era necesară şi continuă protocolul de monitorizare în cadrul suferinţei neurologice (scleroză laterală amiotrofică)„, a arătat conducerea Spitalului Elias. Potrivit sursei citate, Şerban Ionescu este conştient, nu prezintă tulburari respiratorii, nu necesită alt tip de îngrijire medicală, „motiv pentru care se va externa”. Conducerea Spitalului Elias nu a precizat când va fi externat actorul Şerban Ionescu.
La jumătatea lunii august, Şerban Ionescu, care a fost diagnosticat în urmă cu aproape un an cu borelioză, s-a întors în România de la clinica din Germania în care a fost îngrijit şi unde a fost diagnosticat cu scleroză amiotrofică. Avocatul lui Şerban Ionescu declara atunci că Şerban Ionescu se simte bine şi urmează să fie internat la Spitalul Elias, precizând că boala de care suferă acesta este incurabilă.
„Vorbeşte, râde, discută, însă are probleme locomotorii, cauzate de boala sa. A fost la patru clinici în Germania şi a fost diagnosticat cu scleroză amiotrofică. Boala este incurabilă, nu există un tratament (care să ducă la vindecare, n.r.). Săptămâna viitoare îl vom interna cel mai probabil la spitalul Elias, unde va urma un tratament medicamentos şi fizioterapie, impuse de medicii din Germania„, preciza atunci avocatul Cătălin Dancu. El spunea că Şerban Ionescu locuieşte în Bucureşti, în casa unui prieten.
Cătălin Dancu îl reprezintă pe Şerban Ionescu în divorţul de soţia lui, Magda Catone. Primul termen este 19 octombrie, la Judecătoria Sectorului 2.
Scleroza laterală amiotrofică constă într-o pierdere progresivă a anumitor celule nervoase din creier şi măduva spinării, numite neuroni motori, ce controlează muşchii voluntari, care fac posibilă mişcarea. Scleroza laterală amiotrofică este o boală progresivă, invalidantă şi fatală. Mersul, vorbitul, mâncatul, înghiţitul şi alte funcţii fundamentale ale corpului devin treptat din ce în ce mai dificile şi pot provoca diferite alte boli şi complicaţii.
Maladia poate debuta la orice vârsta, însă este mai frecventă la vârsta a doua şi a treia. Cauzele sclerozei laterale amiotrofice sunt necunoscute, dar se ştie că aproximativ 5-10% din pacienţi prezintă o formă moştenită a bolii.
Boala cu care a fost diagnosticat iniţial Şerban Ionescu, borelioză, prezintă o serie de simptome asemănătoare celor ale sclerozei amiotrofice, afectând la rândul ei muşchii şi alte organe şi provocând probleme cu vorbirea, respiraţia şi deglutiţia.
Actorul Şerban Ionescu a fost diagnosticat, în urmă cu aproape un an, cu borelioză, o boală gravă provocată de înţepătura unei căpuşe.
La jumătatea lunii mai, Guvernul a suplimentat bugetul Ministerului Sănătăţii cu 88.000 lei pentru tratamentul în străinătate al actorului Şerban Ionescu, banii fiind acordaţi din Fondul de rezervă.
Pe 30 mai, preşedintele comisiei medicale care l-a evaluat pe Şerban Ionescu, prof. dr. Ovidiu Băjenaru, a declarat, însă, că actorul nu are neuroborelioză şi că în România se asistă la un fenomen îngrijorător al „epidemiei de diagnostic” legat de această boală.