Şerban Iosifescu, preşedintele ARACIP, cu o zi înainte de începerea anului şcolar: „Trimiteți copiii la școală, cea față în față”

Socializarea e deosebit de importantă pentru elevii cei mici, iar cercetătorul în Ştiinţele Educaţiei, Şerban Iosifescu, le atrage atenţia părinţilor să-i trimită pe copii la şcoală fizic fiindcă aceasta e perioada  în care se dezvoltă abilitățile și competențele fundamentale.
Romania TV
13 sept. 2020, 13:44
Şerban Iosifescu, preşedintele ARACIP, cu o zi înainte de începerea anului şcolar:

Elevii de vârstă mică învață “să citească, să scrie, să socotească, să comunice sistematic, să socializeze, să respecte regulile sociale, să conviețuiască cu ceilalți, să se descurce în lume și în comunitate – și multe alte lucruri, care nu se găsesc în manuale sau pe Internet. Fără aceste lucruri, învățate cum trebuie și când trebuie, nicio performanță ulterioară nu este posibilă”, spune Șerban Iosifescu, președintele Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP).

 “Poate vă gândiți bine ce ”scenariu” preferați, și nu știu cât este de bine să sabotați viitorul copiilor dumneavoastră de dragul unei iluzorii (cred eu) siguranțe absolute: nu există siguranță absolută – cel puțin până la apariția unui vaccin verificat”, transmite acesta.
 
Şerban Iosifescu vine cu o serie de recomandări pentru părinţii copiilor de grădiniţă sau ai elevilor din învăţământul primar:
 
-„Trimiteți copiii, pe cât posibil, la școala-școală, cea față în față. Școala exclusiv online NU este școală pentru cei mici. Chiar dacă vi se pare că, pe termen scurt, e mai bine să stea acasă, pe termen lung efectele negative vor fi considerabile. Pentru ei și, prin ricoșeu, pentru dumneavoastră.
 
 -În această perioadă se dezvoltă abilități și competențele fundamentale – de exemplu, să citească, să scrie, să socotească, să comunice sistematic, să socializeze, să respecte regulile sociale, să conviețuiască cu ceilalți, să se descurce în lume și în comunitate – și multe alte lucruri, care nu se găsesc în manuale sau pe Internet.

-Fără aceste lucruri, învățate cum trebuie și când trebuie, nicio performanță ulterioară nu este posibilă.

-Dacă țineți copiii acasă, veți observa, după un timp (un an sau chiar mai puțin), că vor citi mai încet, vor înțelege mai greu, vor pierde capacitatea de atenție și de concentrare, vor avea dificultăți în comunicare, vor crea mai greu relații cu ceilalți și vor fi mai dependenți de cei mai educați, mai bogați, mai puternici (vă sună cunoscut, nu?). Deja, cercetările au arătat că, în mediile defavorizate, cele patru luni de închidere a școlilor (numită, eufemistic, ”școală online”) au însemnat un an de recul în dezvoltarea acestor abilități și, în general, în învățare. Și, chiar dacă vă considerați o familie ”favorizată”, învățarea copiilor dumneavoastră este la nivelul lunii decembrie 2019 (trei luni de recul, față de luna martie, când s-au închis școlile).

-În timp, veți mai vedea cum copiii dumneavoastră, care au lipsit de la școala-școală (adică față în față), când vor deveni adulți, vor câștiga mai puțin, vor fi mai puțin productivi, mai puțin sociabili, vor deveni victime ale demagogiei și ale populismului și, foarte important, nu vor câștiga destul și nu vor produce suficient pentru ca dumneavoastră să aveți o viață bună – inclusiv o pensie decentă. În plus, o parte dintre ei, din cauza nivelului scăzut de educație, vor fi, toată viața, asistați social – nu contribuabili și nici creatori de valoare socială și individuală.

-Deci, poate vă gândiți bine ce ”scenariu” preferați, și nu știu cât este de bine să sabotați viitorul copiilor dumneavoastră de dragul unei iluzorii (cred eu) siguranțe absolute: nu există siguranță absolută – cel puțin până la apariția unui vaccin verificat.

-Dar, dacă respectăm, împreună, regulile de igienă și, pe cât posibil, cele privind distanțarea fizică; dacă, împreună, convingem copiii să poarte mască – cât se poate și când se poate; dacă, împreună, le formăm deprinderile asociate (să pună / scoată masca cum trebuie, să-și atingă fața doar după dezinfectarea mâinilor etc.) – dacă facem, împreună, toate aceste lucruri, riscurile de îmbolnăvire vor scădea considerabil iar avantajele prezenței fizice la școală vor depăși, considerabil, riscurile.

 -Și, nu în ultimul rând, prin alegerile și opiniile, exprimate public, să îi determinăm și pe politicieni, care (cel puțin în teorie) iau decizii în numele nostru, să asigure școlii toate resursele necesare: atât resurse materiale (spații de învățare, echipamente, materiale pentru învățare și pentru igienă), cât și umane (cadre didactice suficiente, care să facă posibilă împărțirea claselor numeroase, personal de îngrijire, administratori de rețea / platformă de învățare etc.) pentru maximizarea învățării și pentru minimizarea riscurilor de îmbolnăvire”.

Spynews
”De când se trezeşte...” Ce părere avea Adrian Minune despre ginerele său, înainte să se despartă de Karmen Minune. Manelistul, declarații despre Bogdan Căplescu
Bzi.ro
Irina Loghin a ajuns la poliție! „Sunt extrem de supărată și întristată!”
Fanatik.ro
Un nou aeroport în apropiere de București! Unde ar urma să fie construit: “Avem studiul de prefezabilitate gata”
Capital.ro
Elena Udrea suferă cumplit. Anunțul devastator făcut de Adrian Alexandrov: Știe!
Playtech.ro
WOW ce schimbare totală! Păpușa de la Glina e de nerecunoscut ACUM. Dumnezeule, cât e de frumoasă
DailyBusiness
Ai planuri pentru azi și mâine? Vremea îți strică zilele!
Adevarul
Mesajul Mongoliei după ce nu a pus în aplicare mandatul de arestare emis pe numele lui Putin: „Mâinile noastre sunt cam legate”
Spynews
Nu mai există șanse de împăcare! Perneș de la Mireasa vorbește despre despărțirea de Sabrina! De ce s-au separat și cum trebuie să fie viitoarea lui iubită
Spynews
Ce era în plicul de pe sicriul prințesei Diana pe care Harry a scris "mami"
Evz.ro
Insula Iubirii. A primit sau nu Iustina mașina mult visată de la soțul Cornel
Ego.ro
Oana Zăvoranu, imaginile pe care le-ar vrea ȘTERSE! Cum a ajuns să arate azi Querida, la 51 de ani
Prosport.ro
Avem detaliile fabuloase din dosarul secretizat în care Florinel Coman a primit 11 luni de închisoare! Cum a luat permisul fals din Ucraina și câți bani a dat
wowbiz.ro
Fiica lui Adrian Minune divorțează! Karmen a dat vestea în urmă cu puțin timp
Cancan.ro
Angela Similea a împlinit 78 de ani recent, uitată de toată lumea. Cum arată acum
Playsport.ro
Cristiano Ronaldo și Georgina, așa cum nu au mai fost surprinși niciodată! Ce au făcut pe un iaht de lux, în larg, când credeau că nu-i vede nimeni
kanald.ro
Pisica Vasi ar fi fost găsită! Oana Zăvoranu intervine, și ea, în cazul mascotei aeroportului Otopeni: „Mă doare sufletul! Nu există legi care să protejeze animalele”
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii care stau la casă. La ce distanță trebuie pus coșul de fum față de casa vecinului
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
stirilekanald.ro
"Ea era rece, moartă, iar el abia respira" Ana Maria a murit în beci, lângă soțul ei, din cauza monoxidului de carbon emanat de mustul în fermentație. Cei cinci copii ai soților au ajuns în grija statului
substantial.ro
Marcel Ciolacu: PSD va ieși primul la alegeri, fără a asigura neapărat premierul
MediaFlux
Donald TRUMP RECUNOAȘTE acuzațiile FEDERALE! Ce se întâmplă cu CANDIDATURA sa pentru CASA ALBĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...