„Declaraţiile făcute ieri în cadrul dezbaterilor din Comisia pentru Libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne a Parlamentului European au umplut paharul răbdării. Să te declari îngrijorat de legi ce n-au produs încă vreun efect, de presupuneri şi predicţii stupide şi vădit subiective, dar să ignori cu nonşalanţă rele grave care deja s-au produs, abuzuri concrete, întâmplate şi dovedite, asta arată că eşti nedemn de funcţia pe care o ocupi. Ce înseamnă „dreptul la un proces echitabil” când hotărârea de condamnare e dată de un judecător obligat să nu divulge inculpatului şi avocatului acestuia o parte din probe? Ce înseamnă „dreptul la un proces echitabil”, când se aplică proceduri secrete care derogă sau chiar încalcă direct garanţiile procesuale prevăzute de Constituţie şi lege? Ce înseamnă „independenţa magistraţilor” când procurorii sunt subordonaţi, prin protocoale secrete, ofiţerilor de informaţii în cadrul unor echipe comune de anchetă penală? Ce „paşi înainte” au fost făcuţi când ai în fiecare an sute de persoane achitate pentru că „fapta nu există” şi zeci dintre aceste persoane înainte de a fi achitate au fost şi în arest preventiv?”, a scris Şerban Nicolae pe Facebook.
El se întreabă retoric „de ce trebuie apăraţi de lege cei care au încălcat-o”, afirmând totodată că, „atunci când susţii abuzurile, ar trebui să ai măcar decenţa de a nu o face din postura de prim-vicepreşedinte al Comisiei Europene şi comisar european pentru statul de drept şi Carta drepturilor fundamentale”.
„Ar trebui să ai bunul-simţ de a nu rosti asemenea absurdităţi în Comisia pentru libertăţi civile din Parlamentul European. Ai demonstrat că nu ai nici una, nici alta. Noi, în România, am mai văzut mentalităţi ca a ta. În anii ’50. Sunteţi puţini, dar în poziţii-cheie ale deciziei. O fostă procuroare, şcolită doctrinar în cei mai negri ani ai lui Ceauşescu, te aplaudă şi gândeşte ca tine în Parlamentul European. Şi mai sunt câţiva. Totuşi, de unde atâta infatuare, atâta aroganţă şi dispreţ la un socialist? Acum înţeleg de ce în ţara ta, partidul tău (Partidul Muncii) nu obţine nici 6% din voturile cetăţenilor. Ei te cunosc mai bine decât te cunosc concetăţenii mei. Te-ai acoperit deja de ruşine. Demisionează, Frans Timmermans! Urgent!”, a mai scris Şerban Nicolae.
Luni seară, în Parlamentul European, Frans Timmermans a afirmat că protocoalele secrete trebuie să fie toate făcute publice şi investigate, dar că nu pot fi folosite ca scuză pentru a justifica schimbările în legislaţie care ar limita lupta împotriva corupţiei.
Oficialul european le-a reproşat eurodeputaţilor români din grupul S&D că de fiecare dată când executivul comunitar adresează critici punctuale, ei acuză un atac asupra ţării şi le-a transmis că o astfel de atitudine este un semn de slăbiciune.
El a mai spus că referendumul din România privind definirea familiei ca o uniune liber consimţită între un bărbat şi o femeie nu trebuie folosit ca instrument pentru a alimenta atitudini precum ura împotriva minorităţilor sexuale.