„Nu îmi dau seama dacă au informaţii pe care le cunosc, dar nu le spun. Mă interesează mai puţin partea de cancan, mă interesează unde a fost afectată voinţa electoratului, unde a fost afectată voinţa cetăţenilor (…). Nu mă puneţi să fac judecăţi pe bază de declaraţii. Să meargă până la capăt toţi cei care au ceva de spus. Să spună până la capăt cum s-au făcut lucrurile, cum s-au constituit guverne, cum s-au stabilit rezultatele alegerilor, cum s-a împărţit puterea în România”, a spus Nicolae, miercuri, la Senat.
Întrebat dacă i se pare ciudat că abia acum se fac astfel de dezvăluiri, precum cele ale preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, potrivit căruia fostul liderul al partidului Victor Ponta ar fi stabilit lista membrilor Guvernului său împreună cu directorul SRI de la acea vreme, George Maior, Şerban Nicolae a spus: „Nu, ciudat nu este. Este, mai degrabă, înfricoşător. Ciudat nu are cum să fie, pentru că o bună perioadă de timp, pe sistem mafiot, a funcţionat Omerta, legea tăcerii. De abia în momentul în care Traian Băsescu a părăsit puterea, a apărut acest fenomen de forţe centripete, aşa, care împrăştiau nucleele din echipa care timp de zece ani a construit şi a consolidat un asemenea sistem”, notează Agerpres.
El a punctat că „bărbaţi de stat, cu foarte multe stele pe umăr”, pot să spună adevărul.
„Poate că e bine ca toţi aceşti bărbaţi de stat, cu foarte multe stele pe umăr şi care pretind că au servit drapelul, ţara, patria şi mai ştiu eu ce alte cuvinte pompoase pot să folosească, să-şi recapete măcar minimum de bărbăţie, să spună adevărul. Să spună exact cum s-au implicat, ce căuta SRI în toate aceste chestiuni. Şi mai am un mesaj: Coldea n-a servit niciun stat vertical, a servit un stat abuziv, cocârjat de abuzurile lor, de implicările lor ilegale şi eu cred că ceea ce s-a făcut, inclusiv cu acoperiţii din presă, inclusiv cu acoperiţii din politică, a fost o ticăloşie fără margini”, a adăugat Nicolae.
Senatorul PSD consideră „înspăimântător faptul că deja acceptăm ca fiind un lucru cu un mare grad de probabilitate ideea că SRI a fost direct implicat la vârf în formarea Guvernului, în rezultatele alegerilor, în organizarea justiţiei, în funcţionarea părţii penale din justiţia română, în activităţi economice importante, în situaţia, mai ales, a oamenilor de afaceri români”.
„Asta mi se pare lucrul cel mai înspăimântător, pentru că de atâţia ani de zile, în ceea ce priveşte justiţia, ni se spunea că lucrurile merg bine, că s-au făcut progrese, că sunt reforme semnificative, MCV-ul lăuda funcţionarea părţii penale a justiţiei române, probabil că pentru cei de la MCV justiţia română se reduce la lupta anticorupţie. N-am aflat care era situaţia cu protocoalele secrete, cu echipele mixte, ce căuta SRI în lupta anticorupţie. N-am aflat nici până astăzi ce căuta presa în vulnerabilităţile la strategia naţională şi cum putea presa să pună în pericol siguranţa naţională, de aceea mi se pare că este foarte grav că se acceptă ideea că SRI făcea guverne, stabilea cine iese preşedintele României într-o bibliotecă sau într-un living. Până să ne punem problema dacă s-au întâmplat sau nu, prezumţia că s-au întâmplat şi că e foarte posibil ca şefii SRI să fie implicaţi în politică la nivel înalt, e deja acceptată, e prezumată ca fiind foarte posibil”, a opinat Şerban.
Întrebat cum îşi explică faptul că liderii PSD ascultau sfaturile venite de la SRI, Nicolae a răspuns: „Nu-mi dau seama. Dar nu e vorba de sfaturi când primeşti o ameninţare. (…) Erau cu risc de ameninţare, că poţi să păţeşti ceva mai rău (…). Era o stare de teroare, aici nu e vorba de frica liderilor PSD. Din păcate, România a fost dusă într-o zonă de teroare, de spaimă”.
La întrebarea dacă găseşte vreo vină PSD în această situaţie, Nicolae a spus: „PSD-ul face parte din ţara asta”.