„Impactul propunerii, aşa cum a făcut-o Guvernul, este de aproximativ 1.000 – 1.200 de persoane, care ar ieşi din penitenciare. Impactul propunerilor, aşa cum le-am făcut eu, este undeva la 2.700. (…) Tot n-am rezolva problema într-o proporţie semnificativă. Dacă vreţi, scădem cei 340 de corupţi care vor rămâne în penitenciar (…) şi atunci vom analiza care este eficienţa unei asemenea măsuri. Nu e exclus să renunţăm cu totul la legea graţierii dacă ea nu produce niciun fel de impact, nu ajută în niciun fel societatea să scape de acea amendă (de la CEDO – n.r.)”, a afirmat senatorul, scrie News.ro.
Şerban Nicolae spune că a avut o discuţie cu preşedintele PSD, Liviu Dragnea, pe această temă, informându-l că a solicitat de la Administraţia Penitenciarelor date cu privire la numărul persoanelor care ar beneficia de legea graţierii, inclusiv cei condamnaţi pentru fapte de corupţie, dar şi cei care au fost condamnaţi pentru abuz în serviciu, considerând că CCR a declarat faptele neconstituţionale.
„Să vedem ce se întâmplă şi cu persoanele condamnate pentru corupţie, ca număr, nu ca persoane. Nu am făcut niciun fel de investigaţie să văd dacă legea se aplică personal cuiva sau nu (…) Am înţeles că numărul persoanelor care nu ar mai beneficia de graţiere dacă faptele de corupţie pentru care s-au dat pedepsele ar fi exceptate esteundeva la 340 de persoane. Deci bănuiesc că 340 de persoane aflate în prezent în penitenciarele din România ar răspunde nevoilor celor care susţin că corupţia nu trebuie graţiată în niciun caz”, a mai spus el.
Senatorul PSD a argumentat că intenţia sa a fost să excepteze de la Legea graţierii persoanele condamnate pentru fapte de comise cu violenţă, nu să includă neapărat corupţii printre beneficiari.
„Eu nu am avut o problemă, nu am urmărit graţierea pedepselor aplicate pentru fapte de corupţie, ci v-am spus care au fost criteriile pe care le-am avut în vedere, respectiv să exceptăm de la graţiere infracţiunile cu violenţă, care provoacă o stare de teamă în societate”, a spus Şerban Nicolae.