Potrivit site-ului Senatului, la audieri erau invitate mai multe persoane – Speranţa Cliseru, prefectul Capitalei, – de la ora 13,00, Laurenţiu Cazan, şeful dispozitivului care a coordonat activitatea jandarmilor la mitingul din 10 august, – la ora 13,45, şi ministrul Carmen Dan – de la ora 14,30, pentru a oferi detalii legate de cauzele violenţelor care au avut loc în Piaţa Victoriei.
„Suntem de acord cu audierea celor trei persoane şi a altor persone dacă este cazul (…) după ce toţi membrii Comisiei văd respectivul raport”, a arătat Şerban Nicolae.
El a susţinut că raportul MAI cu informaţii clasificate despre evenimentele din 10 august a ajuns abia luni la Comisiile de apărare din Parlament pentru că ministrul de Interne, Carmen Dan, a solicitat Parchetului Militar acordul pentru a transmite raportul în condiţii regulamentare.
„După ce toţi colegii vor studia raportul, probabil săptămâna aceasta (…), săptămâna viitoare să facem o discuţie în legătură cu peroanele care pot fi audiate sau trebuie să fie audiate la Comisia de apărare din Senat. În acelaşi timp trebuie să ne asigurăm că nu facem din Comisia parlamentară o comisie de anchetă ad-hoc, pentru că nu permite regulamentul, nu facem investigaţii care să se suprapună anchetelor penale sau de altă natură instituite la nivelul organelor în drept şi că în general ne menţinem în limitele regulamentului. (…) Vom relua discuţia privind invitarea unor persoane la audiere după ce vom studia acel raport. Nu aveam cum să stabilim azi invitarea unor persoane, câtă vreme nu am stabilit, cine, când şi dacă trebuie audiat”, a adăugat Nicolae.
El a precizat că prefectul Capitalei, Speranţa Cliseru, a făcut „un drum inutil” marţi la Parlament pentru că a fost invitată de senatorii Marcel Vela şi Nicu Fălcoi care „nu sunt Comisia de Apărare”.
Şerban Nicolae a mai susţinut că ministrul Carmen Dan a fost audiată în luna august de Comisia de apărare din Camera Deputaţilor, fără să fi primit o invitaţie oficială în acest sens, pentru că este şi parlamentar, iar „în anumite situaţii, dacă se acceptă derogări de la regulament, nu înseamnă că acestea devin obligatorii pentru toţi ceilalţi”.
Din punctul meu de vedere lucrurile sunt foarte simple. Dacă vreţi să fac o audiere, să pot să pun întrebări pertinente, raţionale şi care au legătură cu o anumită situaţie de fapt, trebuie să fiu informat. Ca să pun întrebări pe ghicite (…), eu nu fac aşa ceva, dar aveţi în Parlament oameni care fac asemenea lucruri”, a afirmat senatorul PSD.
Comisia de apărare din Senat a eliminat marţi de pe ordinea de zi audierea ministrului Afacerilor Interne, Carmen Dan, şi a prefectului Capitalei, Speranţa Cliseru, pe tema protestului din 10 august.
Propunerea de scoatere de pe ordinea de zi a aparţinut senatorului Şerban Nicolae, pe motiv că invitaţia nu a fost stabilită de toţi membrii Comisiei, ci doar de o parte a conducerii acestui for, fără respectarea regulamentului.
Prefectul Capitalei, Speranţa Cliseru, s-a prezentat la audiere la cinci minute după decizia de modificare a ordinii de zi a Comisiei, votată cu 7 voturi ”pentru” şi 4 ”împotrivă”.
Cliseru a asistat pentru câteva minute la discuţiile în contradictoriu dintre senatorii PSD şi cei ai Opoziţiei şi apoi a părăsit sala, după care şi senatorii Puterii au plecat de la lucrările Comisiei. Şedinţa a fost suspendată din lipsă de cvorum.