Dialogul dintre Belgrad şi Pristina este în punct mort de mai multe luni, iar această dispoziţie vamală este o nouă ilustrare a tensiunii persistente, la 20 de ani după războiul din Kosovo dintre forţele sârbe şi rebelii separatişti kosovari albanezi (1998-1999, peste 13.000 de morţi).
Această decizie a fost luată „în mod iresponsabil, cu încălcarea acordurilor încheiate şi sabotând cooperarea regională şi stabilitatea”, potrivit unui comunicat al preşedinţiei Serbiei publicat după o întâlnire între preşedintele Aleksandar Vucic şi cancelarul german, Angela Merkel, cu prilejul comemorării centenarului Armistiţiului din 1918, în Franţa, potrivit Agerpres
Pristina a aplicat săptămâna trecută taxe vamale de 10% asupra importurilor de bunuri produse în Serbia pentru a protesta faţă de activismul diplomatic desfăşurat de Serbia pentru a convinge cât mai multe ţări să revină asupra deciziei lor de a recunoaşte independenţa Kosovo. Aceasta afirmă că este recunoscut de circa 115 ţări.
Citeşte şi Serbia acuză Kosovo că sabotează cooperarea regională şi stabilitatea
Serbia susţine însă că a reuşit să convingă vreo zece ţări să revină asupra deciziei lor, ceea ce Pristina contestă. Kosovo şi Serbia „sunt la mare distanţă de orice acord”, a declarat Aleksandar Vucic la Paris pentru postul naţional RTS. El a explicat că „nu înţelege” decizia autorităţilor de la Pristina de a aplica taxe vamale. „Când ai treabă cu indivizi care fac aşa ceva, este clar că trebuie să-ţi fie teamă de ce vor face mai târziu”. „Mi-este îngrozitor de frică de viitor, pentru că nu ştiu ce se poate petrece în capetele lor”, a adăugat şeful statului sârb, potrivit Agerpres.
Alt subiect de discordie între cele două părţi îl reprezintă decizia Kosovo de a se dota cu armată. Pentru sârbi, această armată este o linie roşie. Apărarea Kosovo este în prezent asigurată de o forţă internaţională.