Timp de 10 ani, din 1998 până în 2008, Serbia a respins separarea Kosovo de Iugoslavia, iar în prezent se opune anexării zonelor ucrainene care sunt ocupate de Rusia.
Ministrul de Externe sârb, Nikola Selakovic, a declarat că Serbia va respecta dreptul internațional și Carta ONU, chiar dacă este o țară considerată un aliat apropiat al Rusiei, citează Mediafax.
„Referendumurile de anexare contrazic complet interesele noastre statale și naționale, politica noastră de a trata integritatea teritorială, suveranitatea și principiul inviolabilității granițelor”, a spus ministrul sârb.
Citește și: NATO are gata planul în cazul în care Rusia va porni un război nuclear împotriva Ucrainei
Pe de altă parte, Belarus, un alt aliat al Rusiei, rămâne neutru cu privire la posibilul rezultat al „referendumului”.
„Nimeni nu poate prevede ce se va întâmpla exact mâine. Vom examina cu atenție situația și vom lua decizia, ghidați de propriile noastre interese naționale- nu de ale altora”, a declarat ministrul de Externe din Belarus, Vladimir Makei, pentru France 24.
Referendumul fals organizat de Rusia în zonele ocupate din regiunile Donețk, Lugansk, Zaporojie și Herson din Ucraina are ca scop anexarea legitimă a acestora ulterior. Referendumul va avea loc în perioada 26-28 septembrie.
Potrivit presei din Rusia, dictatorul Vladimir Putin ar urma să se adreseze parlametului rus pe 30 septembrie pentru oficializarea anexării teritoriului Ucrainei ocupat de Federația Rusă.
Kazahstanul afirmă că nu va recunoaşte referendumurile din estul Ucrainei
Kazahstanul, unul dintre cei mai apropiaţi parteneri exsovietici ai Rusiei, nu va recunoaşte posibila anexare de către Rusia a regiunilor din estul Ucrainei în urma referendumurilor desfăşurate în respectivele teritorii, a afirmat luni Ministerul kazah de externe, relatează Reuters.
„În privinţa desfăşurării referendumurilor (…), Kazahstanul porneşte de la principiul integrităţii teritoriale a statelor, echivalenţa lor suverană şi coexistenţa lor paşnică”, a spus purtătorul de cuvânt al MAE kazah Aibek Smadiarov.
Preşedintele kazah Kassîm-Jomart Tokaev a făcut apel în mod repetat la soluţionarea conflictului ucrainean în conformitate cu carta Naţiunilor Unite, aminteşte Reuters.
„Ne reconfirmăm disponibilitatea de a furniza întreaga asistenţă posibilă pentru stabilirea unui dialog politic”, a adăugat Smadiarov.
„În acelaşi timp, ţara noastră consideră că menţinerea stabilităţii la nivel regional şi global reprezintă cel mai important obiectiv”, a concluzionat purtătorul de cuvânt al MAE kazah.