„Am obținut mai mult decât speram (…) Nu am vești proaste. Nu sunt nemulțumit de ce am reușit și voi prezenta rezultatele cu bucurie poporului nostru (sârb) din Kosovo în septembrie”, a declarat premierul sârb Aleksandar Vucic la postul național de televiziune (RTS). „Venim (de la Bruxelles) cu acorduri bune care garantează nu doar securitatea, ci și menținerea locurilor de muncă” ale sârbilor în Kosovo, a adăugat Vucic.
Premierul sârb și omologul său kosovar, Isa Mustafa, au convenit un acord în patru domenii: crearea unei asociații a municipalităților sârbe din Kosovo; energie; telecomunicații și o înțelegere privind podul de la Mitrovica, disputat de cele două populații care formează acest oraș din nordul Kosovo, a anunțat șefa diplomației europene Federica Mogherini.
„Considerăm acest acord drept un mare succes care ne asigură deplina suveranitate asupra întregului teritoriu al Kosovo, inclusiv partea de nord (majoritar sârbă)”, a declarat la rândul său presei Isa Mustafa. „Toate acordurile sunt în linie cu Constituția și cu legile din Kosovo. Asociația sârbă a municipalităților ne va permite să ajutăm localitățile majoritar sârbe”, a adăugat el.
Asociația, a cărei creare era o prioritate a negociatorilor sârbi, nu va avea totuși putere executivă, a dat asigurări premierul kosovar. „Semnând documente în care țara noastră este definită ca Republica Kosovo, Serbia, într-un fel, ne recunoaște”, a afirmat la rândul său șeful diplomației kosovare, Hashim Thaci.
Belgradul refuză, la fel ca aliatul său istoric Rusia, să recunoască independența Kosovo, proclamată în 2008 și recunoscută până în acest moment de circa 100 de țări, printre care SUA și 23 din cele 28 de state membre ale UE.