În urma dezvăluirilor despre atacurile cibernetice din timpul campaniei electorale americane împotriva echipei candidatei democrate la președinție, Hillary Clinton, fostul președinte Barack Obama a ordonat la sfârșitul lunii decembrie anul trecut expulzarea a 35 de diplomați ruși aflați la post la Washington și San Francisco, închiderea a două sedii ale misiunilor diplomatice ruse din New York și Maryland, precum și sancțiuni ce vizează serviciile de informații ruse GRU și FSB.
Președintele rus Vladimir Putin a decis atunci să nu riposteze și să aștepte instalarea noii administrații la Washington conduse de Donald Trump înainte de a lua o hotărâre, dar în pofida numeroaselor discuții telefonice dintre cei doi lideri și a întrevederii lor de la summitul G20, problema a rămas nesoluționată.
Pe de altă parte, Lavrov, aflat în vizită în Belarus, a mai spus că din cauza ‘sentimentelor anti-rusești’ din SUA nu este sigur că Moscova și Washingtonul se vor putea înțelege în ceea ce privește chestiunile globale majore.
Totuși, referindu-se la crearea zonelor de dezescaladare în Siria, șeful diplomației ruse a spus că atât țara sa cât și SUA vor face tot ce pot pentru a avea în vedere preocupările Israelului în legătură cu respectivele zone.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat duminică la Paris că se opune categoric creării unor astfel de zone, care în opinia sa ar perpetua prezența Iranului în Siria.