”Desigur că suntem preocupaţi”, a răspuns Lavrov în timpul conferinţei de presă la o întrebare despre manevrele militare Trident Juncture desfăşurate de NATO în Norvegia şi despre desfăşurările militare în ”statele baltice sau la baze în România şi Polonia”.
Cât despre decizia preşedintelui Donald Trump de a denunţa tratatul INF, Lavrov a asigurat că este o decizie pe care Washingtonul deja a luat-o, dar a ţinut să avertizeze că ”Rusia întotdeauna va răspunde”, potrivit Agerpres.
La rândul său, ministrul spaniol de externe Josep Borrell a împărtăşit punctul de vedere că ieşirea din acest acord este o ”nouă şi gravă eroare” prin care administraţia Donald Trump afectează securitatea globală.
Citeşte şi Germania face exerciţii militare pentru a contracara prezenţa rusă din ce în ce mai mare în regiune
Totuşi, şeful diplomaţiei ruse a transmis din nou o ofertă de dialog Alianţei Nord-Atlantice şi a susţinut că interesul Moscovei este să se ”dezescaladeze situaţia” care ”nu face pe nimeni să stea liniştit”.
De asemenea, Lavrov a descris drept ‘pure fantezii’ acuzaţiile Washingtonului conform cărora Rusia ar fi încălcat restricţiile din tratatul INF, informează Agerpres.
În ceea ce priveşte alegerile legislative care se desfăşoară marţi în SUA, Lavrov a negat orice interferenţă a Rusiei despre care oricum ”nu există niciun argument privind fapte reale”.
”Alegătorii americani vor fi cei care decid” rezultatul alegerilor de la jumătatea mandatului, a continuat Lavrov, îndemnând Washingtonul să depăşească ”disputele interne care afectează relaţiile cu Rusia”. ”Vom aştepta să fie anunţate rezultatele şi ca Washingtonul să se liniştească”, a mai spus el, ironic.