‘În plan politic, nimeni (în Rusia) nu este interesat în prăbușirea Ucrainei‘, a reiterat Lavrov, indicând că peninsula ‘Crimeea reprezintă o discuție aparte’. ‘Populația a răspuns la încercările de a închide gura etnicilor ruși din Crimeea’, a spus el, referindu-se la referendumul, contestat de Kiev și de Occident, în cadrul căruia populația din Crimeea a votat pentru separarea de Ucraina și alipirea la Rusia, proces văzut drept o ‘anexare’ de către occidentali.
Moscova a susținut sincer acordurile de la Minsk fără niciun fel de rezerve și ‘a pune acum la îndoială aceste înțelegeri și integritatea Ucrainei ‘ar însemna favorizarea extremiștilor de toate orientările’, a afirmat Lavrov, insistând că ‘Rusia nu-și dorește aceasta’.
Ministrul de externe rus a avertizat totuși că Moscova se va opune oricărei creări de structuri paralele în cadrul Grupului de contact pentru Ucraina fără participarea reprezentanților din Donețk și Lugansk, pentru că o astfel de abordare, a explicat el, ar fi în contradicție în mod fundamental cu acordurile de la Minsk.
Moscova exercită influență asupra conducerii autoproclamatelor ‘republici populare’ Donețk și Lugansk, dar aceasta nu este sută la sută, a afirmat Serghei Lavrov. ‘Desigur, avem influență asupra lor. Ei (cei din estul Ucrainei) depind într-o mare măsură de noi’, a subliniat Lavrov, în acest context, potrivit Agerpres.
Dincolo de ajutorul umanitar oferit, ‘ei depind de noi și pe plan politic pentru că noi pledăm ca drepturile lor legitime, ca parte a poporului ucrainean, să fie respectate în contextul rezolvării crizei’, a declarat Lavrov, într-un interviu acordat vineri postului de televiziune RBK.
Ministrul rus de externe pledase anterior ca autoproclamatele republici Lugansk și Donețk să rămână parte a Ucrainei, relatează agenția de presă TASS. ‘La toate nivelurile (…), noi ne pronunțăm ca cele două (republici) să fie parte a Ucrainei’, a reiterat ministrul Lavrov.