„Desigur, ei încearcă clar să transforme Moldova într-o a doua Ucraină”, a declarat el joi într-un interviu acordat canalului NTV. „O astfel de abordare consumeristă din partea actualei conduceri moldoveneşti este foarte, foarte revelatoare. Atunci când ei spun: ”Să începem acum aderarea la Uniunea Europeană, apoi vom vedea ce ne promit acolo, iar apoi poate vom decide dacă rămânem în Comunitatea Statelor Independente”, precum şi alte declaraţii”, a explicat şeful diplomaţiei ruse, numind această abordare „cerşit”. El a menţionat însă că majoritatea populaţiei moldoveneşti nu împărtăşeşte această poziţie, notează TASS.
„Ruşii ar trebui să ne dea din nou o reducere la gaz comparativ cu contractele care au fost semnate, să amâne plăţile”, a citat el un exemplu de astfel de declaraţii. „O astfel de cerşetorie, în general, extorcare”, a mai estimat Lavrov.
Ministrul rus a adăugat că comportamentul Chişinăului seamănă cu un truc. „Dacă nu ne faceţi aceasta, vom merge mai repede în Europa, iar dacă ne faceţi, oricum mergem, dar mai încet”.
Anterior, reprezentantul permanent al Rusiei pe lângă Uniunea Europeană, Vladimir Cijov, a declarat că Ucraina doreşte deschiderea frontului transnistrean, ceea ce ar putea conduce la consecinţe triste pentru statalitatea Republicii Moldova, potrivit website-ului gazeta.ru (pro-guvernamental). Reprezentantul permanent nu a exclus un scenariu în care Rusia ar trebui să apere Republica Moldovenească Transnistreană (PMR) nerecunoscută. În special, vorbim despre provocările Ucrainei la graniţă, a adăugat el.
Cu o zi înainte, zeci de persoane au pichetat clădirea Ambasadei Republicii Moldova din Moscova, în cadrul unei acţiuni de protest sub sloganul „Luaţi mâinile de pe Transnistria!”, desfăşurată împotriva „politicii agresive a Statelor Unite şi NATO de a trage (Republica) Moldova într-un nou conflict în Transnistria”, potrivit site-ului ridus.ru.
Macron: Republica Moldova va primi un răspuns ”clar” la solicitarea de acordare a statutului de candidat la UE în aproximativ zece zile / ”Problema transnistreană” nu va reprezenta un impediment
Republica Moldova va primi un răspuns ”clar” la solicitarea de acordare a statutului de candidat la aderarea la Uniunea Europeană în aproximativ zece zile, a declarat preşedintele francez Emmanuel Macron, în timpul vizitei sale la Chişinău. De asemenea, liderul francez a subliniat că ”problema transnistreană” nu va reprezenta un impediment în privinţa integrării.Macron a specificat că vizita sa la Chişinău are rolul de a arăta ”hotărârea” Franţei ”de a consolida relaţia Republicii Moldova cu Uniunea Europeană”.
”Această candidatură va fi dezbătută în aproximativ 10 zile. Franţa îşi va juca în mod deplin rolul de preşedinte pentru a permite să se ajungă la un consens în acest sens. Vrem să transmitem un mesaj pozitiv şi clar faţă de cererea pe care aţi depus-o… Doresc să avem un răspuns clar pe tema aderării. Acest răspuns va fi însoţit de condiţii pentru a putea avansa, pentru că dacă am aplica toate regulile de acordare a statutului de candidat, pur şi simplu nu am acorda nimănui acest statut”, a afirmat preşedintele Macron.
Rusia atacă dur România şi Republica Moldova: „Coaliţie de rusofobi înflăcăraţi”
Liderul francez a menţionat că ”problema transnistreană” nu va reprezenta un obstacol în privinţa integrării Republicii Moldova în UE.
”Salut spiritul de pace şi de moderaţie al preşedintelui Maia Sandu la acest subiect. Dorim ca R. Moldova sa rămână suverană, cu teritoriul integru… Nu putem spune că problema transnistreană reprezintă un blocaj sau un obstacol, dar, în decursul procesului, va trebui să găsim soluţii la această situaţie”, a adăugat Macron.
Liderul francez şi-a exprimat admiraţia faţă de eforturile depuse de Republica Moldova în gestionarea crizei refugiaţilor ucraineni şi a subliniat necesitatea încheierii războiului din Ucraina.
Regiunea separatistă Transnistria, din Rep. Moldova, în vizorul lui Emmanuel Macron. Cât de dificilă este aderarea în UE pentru Maia Sandu, din cauza regiunii pro-ruse
De asemenea, a afirmat că Franţa va aloca 40 de milioane de euro Chişinăului în vederea dublării bugetului militar în vreme de război. ”Franţa este una dintre primele ţări care susţine R. Moldova şi îmi iau acest angajament ca acest sprijin să continue”, a evocat liderul francez.
”Puteţi să contaţi pe susţinerea Franţei şi a UE. Vizita mea are ca obiectiv să arate hotărârea noastră de a consolida relaţia Franţei şi a UE cu R. Moldova. Dorinţa R. Moldova de a se alătura familiei europene este perfect legitimă”, a conchis preşedintele francez.