Serghei Mizil și-a exprimat vehement punctul de vedere cu privire la cazul polițistului care a spulberat cu mașina două fetițe pe trecerea de pietoni, în sectorul 1 al Capitalei. Impactul a fost mortal pentru una dintre acestea, iar micuța Raisa, în vârstă de 13 ani, a decedat pe loc.
Imaginile surprinse la locul tragicului accident arată cum polițistul s-a apropiat de Raisa, fetița ucisă la momentul impactului și în loc să apeleze 112, acesta a lovit-o cu piciorul pentru a verifica dacă copila mai dă semne de viață.
Actorul Serghei Mizil este extrem de revoltat de întreaga situație și mai ales de comportamentul ofițerului de poliție. Mizil a mărturisit că a plâns de furie și neputință când a aflat de întreaga întâmplare și i se pare o faptă de neiertat că Poliția Română nu a luat măsuri mai dure împotriva ofițerului care a ucis-o pe copilă.
„Am stat în pat și am plâns. Cum poți să vii ca un animal să pui piciorul. Nu există, te ridici și îl iei în brațe. Cum? Cu piciorul simți semnele de viață?! Pentru semnele de viață îi pui mână la gât. N-am văzut în viața mea așa ceva. Pe noi dacă ne prindea cu carnet de Anglia, păi ne lua, că conducem fără permis. Nu este legal. Când vii în țară, ai voie o lună până să-ți schimbi carnetul. Să dai cu piciorul!!! Păi dacă era copilul meu, doamne ferește, știi ce făceam eu cu ăla?! Băi te ridici, îl iei, fugi în mașină, te duci la Salvare. Mai era una lovită, chemi Salvarea, că nu știi dacă a murit. Erau două fete lovite, chemi Salvarea. El s-a dus, s-a ascuns, s-a schimbat de haină și a sunat ca să astupe. Păi nu dai telefon la Salvare?! Sunt doi copii răniți”, a declarat îndurerat, Serghei Mizil.
Poliţistul i-a cerut sfaturi unuia dintre dispecerii cu care a vorbit pentru a o ajuta pe fetiţă şi a rugat de mai multe ori să fie trimisă mai repede o ambulanţă. În înregistrarea difuzată, duminică seară, de Antena 3, se aude cum bărbatul anunţă la 112 că este agent de poliţie şi că a lovit pe cineva „mortal, cred”, cu maşina, oferind adresa unde a avut loc accidentul.
Apelul este transferat la un alt dispecer, poliţistul repetând informaţiile, iar acesta îi spune că vor veni echipaje. Ulterior, apelul este preluat de un al treilea dispecer, iar poliţistul reia informaţiile, precizând că a „lovit pe cineva mortal pe trecerea de pietoni” şi că se afla în timpul serviciului. De asemenea, întrebat dacă era în misiune, poliţistul răspunde: „Da, da, da”.
Apoi, poliţistul vorbeşte cu un alt dispecer, căruia îi spune că a mai sunat o dată şi îl roagă să „urgenteze ambulanţa”. Dispecerul răspunde că a sunat în urmă cu patru minute şi că SMURD-ul e pe drum. În acel moment, pe înregistrare se aude cum poliţistul le strigă celor veniţi la locul accidentului: „Nu am voie să o mut de aici„, iar cineva spune: „E fetiţa mea„.
Unul dintre dispeceri afirmă că s-au trimis mai multe ambulanţe şi îi cere poliţistului detalii despre accident. „Am lovit-o, am lovit-o pe trecerea de pietoni, mi-a sărit în faţă. Un copil, un copil, un copil„, spune poliţistul. El vorbeşte în acelaşi timp şi cu dispecerul, care îl întreabă dacă victima are puls, şi cu oamenii adunaţi la locul accidentului. Poliţistul îl roagă pe dispecer din nou să trimită mai repede ambulanţa. „Ce să-i fac, ce să-i fac? Ce să-i… e plină de sânge, e plină de sânge, a pierdut foarte mult sânge! Dar se mişcă, ce să-i fac? Spuneţi-mi ce să-i fac!„, adaugă el, conform stenogramelor difuzate de Antena 3.
Dispecerul îl sfătuieşte ca victima să rămână jos, să nu se mişte şi eventual să o aşeze în poziţia de siguranţă, poliţistul întrebându-l: „Pe stânga? Pe partea stângă? (…) Să trimiteţi pe cineva, vă rog!„.
Poliţistul, aflat singur în maşină, a accidentat, joi, două fete care traversau strada în Sectorul 1 al Capitalei. În urma impactului, una dintre copile, de 13 ani, a murit, cealaltă, de 11 ani, fiind transportată la spital.
Şeful Poliţiei Capitalei, Bogdan Berechet, anunţa că poliţistul a fost pus la dispoziţie, în urma deciziei procurorului de a-l plasa pe acesta sub control judiciar. El a ţinut să menţioneze că poliţiştii aflaţi în timpul programului se află în misiune, atâta vreme cât sunt între orele de serviciu şi a admis că misiunea în care se afla agentul care a provocat accidentul nu era una urgentă. El mai anunţa că a dat o dispoziţie ca, „în momentul în care este necesară deplasarea în regim prioritar, acest fapt să fie comunicat prin staţia radio către toţi dispecerii pentru a se cunoaşte la orice moment modalitatea şi condiţiile în care se deplasează autospecialele de poliţie”.