Serghei Șoigu ar putea primul mare cap care va cădea pentru eşecurile armatei ruse din Ucraina. În timp ce se pregătește să sărbătorească, vineri, 7 octombrie, cea de-a 70-a aniversare, Vladimir Putin ar trebui să înceapă să-și facă griji pentru continuarea domniei sale, scrie Leonid Bershidskyi, editorialist la Bloomberg.
După o serie de eșecuri anterioare, extrema dreaptă a Rusiei a criticat deja conducerea militară, în special pe ministrul Apărării Serghei Şoigu, care nu este rus din punct de vedere etnic și, prin urmare, o țintă ușoară pentru ultranaționaliști.
Vladimir Putin îl va scoate cel mai probabil drept „țap ispășitor” pe Serghei Şoigu pentru dezastrul militar al armatei ruse din Ucraina, pe fondul creșterii numărului de critici referitoare la modul în care se desfășoară în prezent „mobilizarea parțială” a armatei ruse, se arată în analiza de joi a Institutului pentru Studiul Războiului (ISW).
Decretul semnat de Putin prevedea, printre altele, scutirea de la mobilizare a studenților. „Putin a declarat pentru publicațiile ruse că «ministerul Apărării nu a reușit să pună în acord cadrul legislativ cu lista celor care nu fac obiectul mobilizării și că e nevoie să se facă ajustări». Aceasta critică directă adusă ministerului Apărării este, implicit, o critică la adresa lui Serghei Şoigu, pe care Putin pare să-l facă responsabil pentru eșecurile invaziei Ucrainei”, se arată în analiza ISW.
Recent, șeful comisiei de apărare din Duma de stat a Rusiei (camera inferioară a parlamentului rus), general-colonelul în retragere Andrei Kartapolov a criticat ministerul rus al Apărării, într-o intervenție la televiziunea de stat a Moscovei. Kartapolov a cerut miercuri armatei să „înceteze să mai mintă” despre înfrângerile militare pe care evită să le recunoască în Ucraina.
„Kartapolov a spus că toți rușii știu că ministerul Apărării minte și că acest lucru trebuie să înceteze, dar acest mesaj nu ajunge însă la «anumiți lideri», ceea ce reprezintă o altă împunsătură directă la adresa lui Șoigu”, se arată în raportul întocmit de ISW.
„Oamenii ştiu. Poporul nostru nu e prost. Şi el vede că nu vrem să-i spunem decât o parte din adevăr. Aceasta poate antrena o pierdere de credibilitate”, a declarat Andrei Kartapolov. „Inamicul este pe pământul nostru. Toate satele de graniţă din regiunea (rusă) Belgorod sunt practic distruse”, a adăugat Kartapolov, vorbind pe canalul Telegram al prezentatorului rus Vladimir Soloviov, propagandistul preferat al lui Vladimir Putin.
După cum a declarat un blogger militar rus, declarația șefului comisiei de apărare din Duma Rusiei reprezintă astfel o dovadă că Șoigu „va fi demolat” și „prezentat drept țap ispășitor” pentru eșecul militar al Rusiei.
Ramzan Kadîrov , autoproclamatul dictator al Ceceniei și „soldat al Putin”, a publicat o postare amară pe Telegram în care îl critică pe generalul colonel Alekander Lapin pentru înfrângerea de la Liman și pe șeful Statului Major General Valeri Gherasimov, pentru că a ignorat plângerile sale anterioare.
Scandal diplomatic. Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, convocat la MAE: Anexarea din Ucraina nu va fi niciodată recunoscută
„Incompetența lui Lapin nu este cel mai rău lucru. Cel mai groaznic lucru este că este acoperit de conducerea Statului Major. Dacă ar fi după mine, l-aș retrograda pe Lapin la gradul de soldat, i-aș scoate medaliile și l-aș trimite în prima linie pentru a-și spăla rușinea cu sânge”, a scris Kadîrov.
Atacul lui Kadîrov a atras simpatia lui Evgheni Prigojin , fondatorul companiei militare private Wagner Group, care joacă un rol semnificativ în război. „Bravo, Ramzan, ești bărbat! Toți acești idioți ar trebui trimiși în primele linii cu mitraliere, desculți”, scrie Prigojin.
Cu toate acestea, în comentariile ulterioare, cel numit „bucătarul lui Putin“, cu viclenia sa sarcastică obișnuită, a negat că spusele sale se refereau la generali.
FSB l-a arestat pe un angajat al șefului mercenarilor Wagner, pentru criticile față de Serghei Șoigu
Poliția din Moscova și FSB-ul au arestat miercuri un angajat al lui Evgheni Prigojin, șeful grupului de mercenari Wagner, reținerea bărbatului care administrează mai multe canale de Telegram critice la adresa ministrului Apărării Serghei Şoigu și a altor înalți oficiali ruși, sugerând izbucnirea unei lupte pentru putere la Moscova.
Aleksei Slobodeniuk este un angajat al grupului media „Patriot” ce îi aparține lui Prigojin, bărbatul administrând mai multe canale de Telegram populare în Rusia, cele mai proeminente dintre acestea numindu-se „Release Z Kraken” și „Skaner”.
După cum notează Institutul pentru Studiul Războiului în ultima sa evaluare privind conflictul din Ucraina, canalul de Telegram „Skaner” a publicat critici la adresa unor importanți oficiali și lideri militari de la Moscova, printre aceștia numărându-se ministrul de Externe Serghei Lavrov, președintele Dumei de Stat Viaceslav Volodin, și purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov.
„Autoritățile ruse l-au reținut pe Slobodeniuk sub acuzația de fraudă. Arestarea sa sugerează că Kremlinul încearcă să pună limite asupra criticilor care sunt permise în spațiul informațional – ministrul Apărării Serghei Șoigu, țapul ispășitor în așteptare al lui Putin pare o țintă legitimă, în timp ce oficiali apropiați de Putin precum Lavrov și purtătorul de cuvânt al lui Putin nu pot fi atinși”, notează ISW.
Însă mai mulți jurnaliști și analiști străini specializați în probleme legate de Rusia, printre care și Tadeusz Giczan, un cercetător la Centrul de Analiză Politică Europeană, afirmă că pe canalele administrate de Slobodeniuk au fost postate și numeroase critici la adresa lui Șoigu.
În mod interesant, înregistrarea video cu momentul arestării lui Slobodeniuk a fost distribuită inițial pe canalul său de Telegram de Aleksandr Hinștein, secretarul general adjunct al Consiliului General al Partidului Rusia Unită condus de Putin.
„Anonimatul pe Telegram este un mit, capabilitățile tehnice ale serviciilor speciale fac posibilă dezanonimizarea cu succes”, a afirmat acesta.
Lenta, unul dintre cele mai populare site-uri de știri din Rusia afirmă despre arestare că a fost rezultatul unei „operațiuni speciale a Ministerului Afacerilor Interne pentru a suprima activitățile criminale ale unui grup de escroci pe internet implicați în extorcarea și șantajarea oficialilor de rang înalt și a managerilor de top ai marilor companii rusești”.
Presa rusă scrie că arestarea a fost efectuată de angajați ai ministerului rus de Interne împreună cu FSB, Comitetul de Investigații al Rusiei, Procuratura Generală și cu sprijinul puternic al Gărzii Naționale.
De asemenea interesant, Lenta afirmă că ancheta a fost demarată după o plângere formulată de Rostec, unul dintre conglomeratele rusești din domeniul Apărării. Site-ul de știri amintește de asemenea că și administratorii unor alte canale de Telegram au fost arestați în lunile august și septembrie, canalele acestora având un număr total de două milioane de urmăritori.
Dar, în ciuda faptului că liderii politici ruși și poliția secretă au reușit întotdeauna să țină armata rusă sub control, situația de astăzi este neobișnuită din multe puncte de vedere.
Comanda operațiunii din Ucraina nu este deloc centralizată – mai degrabă, arată ca o armată feudală într-o cruciadă, când prinții comandă singuri, iar generalii abia își coordonează acțiunile. Acesta este războiul lui Putin, dar diferiți oameni au idei diferite despre cum să lupte pentru el – și, desigur, pentru ei înșiși. Acest lucru conduce cu greu la o acțiune victorioasă și subminează controlul lui Putin nu numai asupra evenimentelor de pe câmpul de luptă, ci și asupra spațiului de propagandă pe care îl deține de ani de zile și de care a avut mare grijă, curățându-l cu grijă chiar înainte de invazie și în timpul acesteia.
Un oficial instalat de Rusia în Ucraina declară că ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu ar trebui să ia în considerare sinuciderea din cauza ruşinii înfrângerilor din războiul din Ucraina
Un oficial instalat de Rusia în Ucraina a sugerat că ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu ar trebui să ia în considerare sinuciderea din cauza ruşinii înfrângerilor suferite în războiul din Ucraina, relatează Reuters.
Într-un mesaj video de patru minute, Kirill Stremousov, şeful adjunct al regiunii anexate Herson, instalat de Rusia, a condamnat public ”generalii şi miniştrii” de la Moscova pentru că nu au înţeles problemele de pe front.
”Într-adevăr, mulţi spun: dacă ar fi fost un ministru al Apărării care ar fi permis o asemenea stare a lucrurilor, ar putea, din postura de ofiţeri, să se împuşte. Dar, după cum ştiţi, cuvântul «ofiţer» este un cuvânt de neînţeles pentru mulţi”, a declarat Stremousov.
După mai bine de şapte luni de război în Ucraina, principalele obiective de război ale Rusiei încă nu sunt atinse, în timp ce forţele ruse au suferit o serie de înfrângeri pe câmpul de luptă în ultimele luni, forţându-l pe Putin să anunţe o mobilizare parţială.