„Pe 21 decembrie am vrut să intru în piaţă cu două tancuri, două maşini blindate şi să deschid focul asupra terasei lui Nicolae Ceauşescu”, a declarat Sergiu Nicolaescu într-un interviu acordat anul trecut pentru revista Historia.
Până la revoluţie, însă, Sergiu Nicolaescu a fost regizorul preferat al regimului. Ipostază care, susţinea el, nu i-a plăcut defel.
„Recunosc că regimul comunist mi-a dat nişte condiţii uluitoare. Am avut 2.000-3.000 de oameni la Dacii”, 5.000 de oameni la Mihai Viteazul. N-am scăpat nici eu de cenzură. Dar tăceam din gură. La filmare mă mai scăpa. Am avut oameni de la Securitate care mergeau cu mine, tocmai pentru că ştiau că sunt slobod la gură”, afirma Nicolaescu
Relaţia cu Nicolae Ceauşescu era destul de rece. Faţă în faţă, cei doi s-au întâlnit foarte rar.
„Am dat mâna cu Ceauşescu de trei ori în viaţă. O dată la Mihai Viteazul, pe urmă la ziua lui, unde reprezentam cinematografia împreună cu Francisc Munteanu. N-am vorbit niciodată cu el. Simţeam altfel decât el. Tatăl meu a fost la Canal. Nu puteam iubi regimul, dar mă foloseam de el”, îşi amintea Sergiu Nicolaescu.
Cu toate acestea, regizorul a beneficiat de sprijinul regimului comunist.
„Recunosc că regimul comunist mi-a dat nişte condiţii uluitoare. Am avut 2.000-3.000 de oameni la Dacii, 5.000 de oameni la Mihai Viteazul. N-am scăpat nici eu de cenzură. Dar tăceam din gură. La filmare mă mai scăpa. Am avut oameni de la Securitate care mergeau cu mine, tocmai pentru că ştiau că sunt slobod la gură”, declara acesta.
Cel mai mare regret al lui Sergiu Nicolaescu a fost legat, însă, de faptul că nu a realizat filmul „Mihai Viteazu” cu o distribuţie de Hollywood. Potrivit propriilor declaraţii, regizorul ajunsese la un acord cu americanii de la Colombia Pictures pentru realizarea peliculei. Ceauşescu ar fi oprit însă avionul pe pistă, când regizorul pleca spre America pentru a semna contractul.
„Eram în avion să semnez contractul, când Ceauşescu s-a sucit, a hotărât că vrea producţie 100% românească şi mi-a oprit avionul pe pistă. Ulterior, Titus Popovici (bunul meu prieten, scenaristul care m-a adus pe mine în cinematografie) mi-a spus că Mircea Albulescu i-ar fi trimis o scrisoare lui Ceauşescu. Adevărul era că însuşi Titus, speriat de posibilitatea de a fi sărit din schema filmului, dacă cei de la Columbia ar fi venit cu scenariştii lor, a scris acea scrisoare în care recomanda neimplicarea americanilor”, declara Sergiu Nicolaescu într-un interviu acordat recvistei Tango.