„Este incredibil, aveam impresia că stăteam aşezat în mijlocul unei sufragerii gigantice, în care fiecare invitat încerca să vorbească mai tare decât ceilalţi”, a declarat pentru AFP Ewald Klautky, care a asistat la difuzarea în direct a celui de-al 73-lea episod din acest serial-cult într-un bar irlandez din Los Angeles, scrie agerpres.ro.
Citeşte şi O petiţie lansată de fanii „Game of Thrones” solicită rescrierea sezonului opt al serialului
Aproximativ 200 de persoane s-au reunit în acel bar duminică seară.
A fost prima sa „watch party” (petrecere de vizionare), iar Ewald, în vârstă de 52 de ani, se declară şocat de faptul că a văzut alături de el mai mulţi spectatori care păreau gata să se bată cu cineva, atât erau de prinşi de evenimentele prezentate în „Game of Thrones”.
„A fost încă şi mai intens decât o finală a campionatului de fotbal american”, a adăugat, zâmbind, acelaşi martor, care lucrează în industria cinematografică şi urmăreşte serialul „Game of Thrones” încă de la primul sezon al acestuia, difuzat în 2011.
Ultimul episod din serial a pecetluit soarta personajelor Daenerys Targaryen, Jon Snow, Tyrion Lannister, Sansa şi Arya Stark, nume intrate de acum în cultura populară. Şi care se află pe lista prenumelor preferate pentru nou-născuţii din Statele Unite.
„Tron de fier” din cauciuc
Finalul acestui serial fantasy de inspiraţie medievală, un veritabil succes planetar, ce prezintă povestea unor familii nobiliare care se luptă între ele pentru a domni într-un regat fictiv intitulat Westeros, a declanşat multe pasiuni în rândul fanilor prezenţi în barul Brennan’s din Los Angeles, unde a fost amplasat un „Tron de fier” (emblema puterii regale din Westeros, n.r.) din cauciuc, pentru a marca al optulea sezon al acestei producţii TV.
Acest bar din Marina Del Rey, la vest de Los Angeles, serveşte clienţilor chiar şi un cocktail inspirat din universul „Game of Thrones”: „The Night King” – marele personaj negativ al serialului. Este doar un whisky amar cu gheaţă albastră, a declarat un amator al acestei băuturi.
Fiecare spectator avea favoriţii lui, iar strigăte şi ţipete s-au produs în barul american de fiecare dată când unul dintre personajele favorite avea parte de o soartă tragică – sau dimpotrivă, de o soartă glorioasă – pe ecranele multiple amplasate pe pereţi şi înconjurate încă de frunze verzi de trifoi, moştenite de la cea mai recentă sărbătoare a Sfântului Patrick.
„Da! Da!”, au strigat mulţi fani atunci când regina Daenerys şi-a făcut intrarea triumfală în King’s Landing (capitala regatului Westeros), iar un cuplu de tineri a profitat de acel pretext pentru a se săruta.
Puţin mai târziu, aceeaşi Daenerys a fost ucisă de iubitul (şi nepotul ei) Jon Snow. Isteria le-a cuprins pe multe spectatoare, unele dintre ele au sărit în picioare pe scaune, în timp ce altele erau cuprinse de consternare.
O tânără, care părea să fi abuzat de cocktailul preferat, a izbucnit în lacrimi atunci când Jon Snow şi-a luat adio de la restul familiei sale. Ea a fost însă pusă la punct imediat de un fan, deranjat de plânsul ei şi care dorea să urmărească scenele următoare.
„Voi urmări din nou acest episod când voi fi la mine acasă, într-o atmosferă calmă, pentru a profita de subtilităţi şi de muzica originală”, a explicat Shobhana Chetri, în vârstă de 28 de ani.
Tânăra a avut totuşi zâmbetul pe buze la finalul episodului: „Faptul că am fost înconjurată de oameni care nu aveau aceleaşi personaje preferate ca mine a fost ceva interesant, asta m-a făcut să văd lucrurile dintr-o altă perspectivă. Apoi, ambianţa generală a fost amuzantă!”, a adăugat ea.
Referindu-se la finalul show-ului TV, tânăra a precizat: „Dezamăgitor! A fost sumbru, dar puteam să ne aşteptăm la aşa ceva şi este tocmai lucrul care ne place, în definitiv”.
Potrivit Reuters, Jon Snow a ucis-o pe Daenerys pentru că s-a temut că noua regină din Westeros va instaura un regim al tiraniei, aşa cum o făcuseră strămoşii ei. Ultimul dragon supravieţuitor a ars apoi Tronul de Fier, topindu-l pentru totdeauna cu respiraţia lui fierbinte. Rămaşi fără un domnitor, membrii caselor nobiliare din Westeros au făcut în cele din urmă o alegere surprinzătoare atunci când şi-au ales un nou rege – Brandon Stark, interpretat de Isaac Hempstead Wright.
Polemică
Înainte de a se termina, ultimul sezon din „Game of Thrones” a stârnit polemici aprinse, mulţi dintre telespectatorii postului HBO considerând-ul „făcut de mântuială” şi regretând că evoluţia anumitor personaje a fost prea rapidă, că anumite scene cruciale s-au derulat în doar câteva secunde, după ani de aşteptare.
Supăraţi, fani din lumea întreagă au cerut o nouă versiune: o petiţie lansată pe site-ul Change.org primise până sâmbătă aproape 1 milion de semnături, prin care se solicita refacerea celui de-al optulea sezon „cu scenarişti competenţi”.
Însă fanii care au fost prezenţi în barul Brennan’s din Los Angeles au părut în general mai degrabă satisfăcuţi, recunoscând dificultatea finalizării unei astfel de producţii de televiziune fără a face „tăieri” dureroase şi fără a provoca nemulţumiri.
Reproşurile au vizat în special personajul reginei Daenerys, o femeie puternică şi liberă, adulată de numeroase spectatoare, dar care a devenit tiranică în penultimul episod al serialului.
Acest lucru nu a împiedicat-o însă pe Corey Ben-David, o admiratoare a „Mamei Dragonilor”, să vină deghizată în acest personaj şi să asiste la acest „watch-party”. „Danny face ceea ce spune. Evoluţia ei este logică”, afirmă tânăra de 34 de ani, care a citit toate cele cinci romane publicate de George R. R. Martin şi din care s-a inspirat serialul televizat.
Odată încheiat, serialul „Game of Thrones” lasă un mare gol în sufletele multor fani. Unii dintre ei, care nu locuiesc în Statele Unite, şi-au pus alarmele să sune în plină noapte, pentru ca ei să vizioneze episodul final odată cu telespectatorii americani, deoarece doreau să evite oroarea lecturării unui „spoiler” pe reţelele de socializare, luni dimineaţă.
Potrivit unui sondaj realizat pentru The Workforce Institute, aproximativ 27 de milioane de americani prevăd că vizionarea ultimului episod din „Game of Thrones” va avea un impact major asupra muncii lor de luni dimineaţă: productivitate în scădere, tele-muncă, absenţe şi întârzieri.
Actorii Emilia Clarke, Sophie Turner şi Jacob Anderson au transmis mesaje emoţionante de adio, la finalul serialului „Urzeala tronurilor/ Game of Thrones”.
După ce a interpretat personajul Daenerys Targaryen timp de aproximativ un deceniu, Emilia Clarke a scris, duminică seară, înaintea difuzării ultimului episod al serialului, un mesaj emoţionant.
„Să găsesc cuvintele pentru a scrie acest mesaj m-a copleşit, pentru că vreau să spun atât de multe, iar cuvintele sunt mici în comparaţie cu ce a însemnat pentru mine acest show şi Dany”, a scris ea pe Instagram. „Capitolul mamei dragonilor a însemnat toată viaţa mea de adult”.
Înainte de a juca acest rol, Clarke – acum în vârstă de 32 de ani – a avut apariţii scurte în seriale şi filme de televiziune.
„Această femeie mi-a acaparat inima. Am transpirat în flăcările dragonilor, am vărsat multe lacrimi după cei care au părăsit familia noastră devreme şi mi-am chinuit creierii în încercarea de a o interpreta pe Khaleesi şi cuvintele ce mi-au fost date”.
Clarke, care a primit trei nominalizări la Emmy pentru rolul din „Game of Thrones”, şi-a condus tatăl pe ultimul drum în 2016.
„«Game of Thrones» m-a format ca femeie, ca actor şi ca om. Îmi doresc ca dragul meu tată să fi fost aici, acum, să vadă cât de departe am zburat noi”, a mai scris actriţa.
Regina Dany a fost o preferată a fanilor serialului pe parcursul întregului serial. Clarke a mulţumit fanilor pentru că au sprijinit-o.
Sophie Turner, cunosuctă pentru personajul Sansa Stark, a scris şi ea un mesaj de despărţire: „Sansa, îţi mulţumesc că m-ai învăţat rezistenţa, curajul şi ce înseamnă adevărata forţă. Mulţumesc pentru că m-ai învăţat să fiu blândă şi răbdătoare şi să conduc cu dragoste”.
La fel ca Emilia Clarke, Turner, în vârstă de 23 de ani, a petrecut o mare parte din viaţă pe platourile de filmare ale serialului.
„Am crescut cu tine. M-am îndrgostit de tine când aveam 13 ani şi acum, zece ani mai târziu, la 23, te las în urmă, dar nu voi lăsa niciodată în urmă ceea ce m-ai învăţat”.
Turner a mulţumit întregii echipe, care a învăţat-o cele mai importante lecţii de actorie. „Fără voi nu aş fi persoana de astăzi. Mulţumesc pentru că mi-aţi dat această şansă”.
Jacob Anderson, care joacă rolul Grey Worm, consilier al lui Danerys, a spus despre cei şase ani în care a jucat în serial că au fost „cea mai nebunească excursie cu şcoala”.
„Grey Worm. Ai trecut de la un robot la un băiat adevărat. Sunt mândru de tine. Îmi vei lipsi, prietene. Mulţumesc tuturor celor cărora le-a păsat de el. Era chiar speriat la început, dar l-aţi făcut să se simtă iubit. Apreciază. L-am întrebat”, a scris el pe Instagram.
Cel de-al optulea şi ultimul sezon al „Game of Thrones” s-a încheiat pe 19 mai.
Scriitorul George R.R. Martin a anunţat recent că trei show-uri „Game of Thrones”, continuări ale serialului, se află în pregătire la HBO.