De un an, acest serial descrie, fără perdea, domnia unuia dintre cei mai faimoşi sultani ai Imperiului Otoman, Suleyman Magnificul (1520-1566), prezentând cuceriri militare, intrigi de palat şi rivalităţile din harem, informează AFP. Milioane de telespectatori urmăresc cu sufletul la gură acest serial, în fiecare săptămână, în Turcia, în ţările din regiunea Maghreb, dar şi în cele din Europa de Est, unde această producţie a fost vândută.
Se pare, însă, că această cronică romanţată şi decadentă, care îl prezintă pe sultanul Suleyman cu un pahar de alcool în mână sau făcând sex cu supusele sale, nu este pe gustul premierului turc, care s-a exprimat foarte clar asupra acestui lucru, duminică, într-un discurs care s-a dorit un atac la adresa acelora care îi critică politica pe care o duce pe plan extern.
„Ei întreabă de ce ne ocupăm de ceea ce se întâmplă în Irak, în Siria şi în Gaza. Însă noi suntem interesaţi de tot ceea ce are legătură cu strămoşii noştri. Ei nu îi cunosc pe taţii şi pe strămoşii noştri decât prin intermediul serialului «Suleyman Magnificul», însă acel Suleyman din serial nu este Suleyman pe care noi îl cunoaştem”, a spus Erdogan.
„El şi-a petrecut 30 de ani din viaţă în şaua calului, nu în palate, aşa cum ne este arătat la televizor. Îi blestem şi îi condamn pe realizatorii acestui serial şi pe proprietarii acestui post de televiziune, care se joacă cu valorile poporului. Ei trebuie să primească o lecţie”, a adăugat premierul turc.
Şeful guvernului turc nu este prima personalitate care a criticat serialul „Suleyman Magnificul„. Încă de la primele episoade, această producţie de ficţiune a generat controverse puternice, atât în mediile religioase, cât şi în cele politice.
Săptămâna trecută, unul dintre vicepremierii guvernului islamo-conservator de la Ankara a stârnit rumoare în timpul dezbaterii parlamentare consacrate bugetului audiovizualului din Turcia. „Aceia care vor să umilească strămoşii şi valorile noastre pe ecranele televizoarelor trebuie să fie pedepsiţi într-un fel sau altul”, a declarat vicepremierul Bülent Arinç.
Încă de la începutul anului, organismul de monitorizare a audiovizualului turc a adresat un avertisment postului Star TV pentru „atingeri aduse vieţii private a Sultanului”, pe baza câtorva zeci de mii de plângeri primite de la diverşi cetăţeni.
Producătorii serialului s-au apărat declarând că ficţiunea lor descrie „una dintre faţetele personalităţii unui sultan şi grandoarea pe care el a întruchipat-o”. Ei au reamintit, totodată, faptul că pasiunea lui Suleyman pentru vin este un fapt dovedit din punct de vedere istoric.
Fără a reprezenta o surpriză, criticile aduse de premierul turc acestei producţii TV nu au rămas neobservate în tabăra opoziţiei, care a văzut în acele declaraţii un atac la adresa moştenirii laice lăsate de fondatorul Republicii Turce, Mustafa Kemal Atatürk.
„Nu ştiam că primul-ministru al nostru are printre responsabilităţile sale supravegherea emisiunilor de televiziune”, a declarat vicepreşedintele principalului partid de opoziţie (CHP), Umut Oran. „Este un nou exemplu al democraţiei autoritare pe care o promovează Erdogan în Turcia”, a declarat un deputat din partea CHP, Aki Hamzaçebi.
„Erdogan confundă realitatea cu ficţiunea”, afirmă cu ironie la rândul său autorul unui editorial publicat în cotidianul liberal Hürriyet. Dorindu-se şi mai ironic, ziarul de opoziţie Sözcü îl prezintă pe premierul turc cu denumirea „Sultanul Erdogan Întâiul”.
Deşi nu s-a bucurat de aprecierea tuturor, declaraţia lui Erdogan a fost totuşi larg salutată. Astfel, directorul Institutului Naţional de Istorie (TTK) a denunţat la rândul lui acest serial TV care „îl prezintă pe Suleyman ca pe un beţiv şi ca pe un afemeiat”. „Suntem dispuşi să finanţăm un proiect TV care să aibă la bază realităţile istorice”, a adăugat profesorul Metin Hülagü.
Serialul „Suleyman Magnificul” este difuzat în România de postul de televiziune Kanal D.