Poliţiştii din Prahova s-au autosesizat şi au început cercetările faţă de o societate comercială cu răspundere limitată care are ca obiect de activitate comerţ şi care deţine un chioşc la poarta Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Ploieşti unde se vând atât obiecte de îmbrăcăminte, papuci sau cosmetice, cât şi materiale sanitare precum branule şi seringi, scrie Mediafax.
Potrivit unor surse din Poliţia Prahova, poliţiştii au primit informaţii conform cărora în acest magazin ar fi fost scoase la vânzare branule şi seringi ale căror serii apar trecute pe facturi de achiziţii făcute de Spitalul Judeţean Ploieşti.
Sursele citate au declarat pentru Mediafax că până în prezent nu s-a deschis dosar de cercetare penală, ci doar se fac verificări, urmând a se stabili, în funcţie de acestea, paşii legali care trebuie urmaţi. Aceşti paşi ar fi, conform surselor citate, deschiderea unui dosar penal pe numele societăţii sau o amendă aplicată respectivei firme.
La rândul său, chirurgul Dan Oprea, care prin afirmaţiile sale a determinat Ministerul Sănătăţii să deschidă o anchetă la SJU Ploieşti, a spus că la nivelul spitalului circulă, „sub formă de zvon”, informaţii legate de faptul că materiale sanitare cumpărate pentru spital s-ar vinde la chioşcul din apropierea unităţii medicale.
„Sunt tot felul de bârfe. Se pare că mai nou a intervenit Poliţia vizavi de vânzarea de materiale sanitare la chioşcul din faţa spitalului. Oamenii vorbesc că seriile de pe seringi, branule, ar fi seriile care s-ar fi comandat şi ar fi pe facturile din spital. Deci se pare că ar fi un mic trafic, nu ştiu dacă e adevărat sau nu. Se cercetează chestia asta”, a declarat medicul Dan Oprea, joi, pentru Mediafax.
Chirurgul a precizat că „de ani de zile” ştie de la pacienţi că magazinele din preajma spitalului sunt aprovizionate cu astfel de materiale sanitare pe care le vând bolnavilor şi că a adus la cunoştinţa conducerii spitalului acest fapt.
„S-ar putea ca materialele astea achiziţionate să fie revândute prin chioşcul din faţa spitalului. Dar (comerţul cu materiale sanitare -n.r.) e o treabă veche, de ani de zile o ştiu. Eu am mai atras atenţia conducătorilor spitalului despre traficul acesta, pentru că am auzit de la pacienţi. Nu-mi închipuiam că de unde cumperi ziare şi batiste poţi să cumperi branule şi mai ştiu eu ce”, a mai spus Dan Oprea.
Ministerul Sănătăţii a trimis, săptămâna trecută, o comisie de anchetă la SJU Ploieşti după ce chirurgul Dan Oprea a acuzat public subfinanţarea, lipsa medicamentelor şi a materialelor sanitare din spital, dar şi neimplicarea autorităţilor care au ales să reabiliteze termic spitalul în loc să asigure materialele sanitare necesare.
Secretarul de stat Raed Arafat, care a fost desemnat să conducă ancheta de la Ploieşti, a propus, marţi, Consiliului Judeţean Prahova suspendarea din funcţie a managerului Adrian Strâmbeanu pe perioada anchetei.
După ce iniţial conducerea CJ Prahova a anunţat că Strâmbeanu a fost suspendat, miercuri reprezentanţii acestei instituţii au revenit şi au afirmat că managerul nu poate fi suspendat, întrucât contractul său de management încheiat cu preşedintele CJ Prahova Mircea Cosma nu prevede o clauză de suspendare.
Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a făcut, joi, un „apel public” către CJ Prahova să îl suspende din funcţie pe managerul SJU Ploieşti.
Până la ora transmiterii acestei ştiri, nicio persoană din conducerea CJ Prahova nu a putut fi contactată.