Într-o scrisoare adresată preşedinţilor asociaţiilor locale ale Partidului Conservator, Richard Dearlove, un fost director al serviciilor de informaţii externe (MI6), şi Charles Guthrie, un fost şef al Statului Major, afirmă că acordul încheiat cu europenii ”ameninţă securitatea naţională a ţării în mod fundamental”.
O purtătoare de cuvânt a Theresei May a replicat că estimarea lui Dearlove şi Guthrie este ”total eronată”. ”Ascunsă în acord există propunerea unei «noi relaţii aprofundate şi speciale» cu Apărarea, securitatea şi informaţiile UE, care este contrară celor trei fundamente ale politicii noastre în domeniul securităţii naţionale”, apreciază cei doi foşti conducători, a căror scrisoare a fost postată online pe site-ul televiziunii Sky News
Dearlove şi Guthrie erau susţinători ai Brexitului înaintea referendumului din 2016, prin care alegătorii britanici s-au pronunţat în favoarea unei ieşiri britanice din UE.
”Asiguraţi-vă, vă rugăm, că deputaţii noştri vor vota contra acestui acord prost şi vor susţine un Brexit suveran, prin regulile OMC”, scriu ei.
”Nimic în acordul retragerii sau în declaraţia politică nu afectează NATO, relaţiile noastre de apărare şi informaţii cu Statele Unite sau alianţa în cinci (cu Canada, Australia, Noua Zeelandă şi Statele Unite). În fapt, acordul nostru oferă acordul de securitate cel mai larg pe care-l are UE cu vreunul dintre partenerii săi”, a subliniat o purtătoare de cuvânt a lui May.
Secretarul de stat însărcinat cu Securitatea Ben Wallace a apreciat, din contră, în noiembrie, că o ieşire din UE fără acord va pune în pericol cooperarea cu blocul european şi va avea consecinţe asupra securităţii publice în Marea Britanie.
Pe de altă parte, refuzul unui ministru de a susţine posibilitatea unui Brexit fără acord a făcut un pic mai multă lumină, joi, asupra slăbiciunii Theresei May, care pare că şi-a pierdut complet controlul asupra acestui dosar, cu doar câteva zile înaintea unui vot crucial în Parlament.
O ieşire a regatului din Uniune făr o plasă de siguranţă, la 29 martie, va fi ”o situaţie dezastrioasă”, în care schimburile comerciale vor fi reglementate de regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), ce vor fi reduse astfel la ”cel mai de bază nivel cu partenerii noştri cei mai apropiaţi”, a declarat la BBC ministrul Întreprinderilor Greg Clark.
Citeşte şi SONDAJ: Britanicii vor un al doilea referendum privind Brexitul, pentru că îşi doresc ca Regatul Unit să rămână în UE
Aceste declaraţii contrazic poziţia oficială a Guvernului conservator al Theresei May, care nu exclude un Brexit brutal în cazul respingerii – foarte probabile – a acordului divorţului negociat 17 luni cu Bruxellesul. Acestea reprezintă totodată un semn suplimentar al disensiunilor cu privire la Brexit, care au condus la două înfrângeri usturătoare ale Executivului în camera Comunelor săptămâna aceasta, un semn rău în vederea votului ratificării divorţului, prevăzut marţi, care-i nemulţumeşte atât pe ”Brexiters”, cât şi pe eurofili.
Regulile OMC stabilesc taxe vamale în vederea circulaţiei mărfurilor. O ruptură brutală a relaţiilor cu blocul european este deosebit de temută de către mediile economice şi ar arunca Regatul Unit într-o criză, potrivit Băncii Angliei, ar deprecia lira sterlină şi ar conduce la creştere spectaculoasă a şomajului.
Incertitudinile Brexitului, împreună cu o piaţă ”deprimată” de dezafactarea dieselului, l-au determinat pe constructorul britanic de automobile Jaguar Land Rover să anunţe desfiinţarea a 4.500 de locuri de muncă în lume – reprezentând peste 10% din personalul său.
”Premierul a spus că vor exista perturbări în scenariul unei absenţe a unui acord, dar acesta este motivul pentru care noi lucrăm la pregătirile noastre ale unui «no deal», pentru a atenua aceste perturbări”, a comentat un purtător de cuvânt al lui May.
ÎNDEMN LA ALEGERI
În faţa acestor disensiuni, Greg Clark a îndemnat la unitate. ”Eu sunt convins că trebuie să fim uniţi. Trebuie să acţionăm pentru a evita un «no deal» pentru că, cred eu, suntem foarte departe de o majoritate în Parlament care să tolereze asta”. ”Ar trebui să ne comportăm în virtutea a ceea ce a fost întotdeauna reputaţia noastră internaţională, să ne arărăm pragmatici şi fiabili”, a adăgat el.
Citeşte şi Partidul Conservator se opune acordului privind Brexitul
Theresa May este aspru criticată de deputaţi, care încearcă să-i zădărnicească ameninţarea unui ”no deal”, cu complicitatea unor consevatori eurofili din cadrul majorităţii.
Deputaţii au adoptat miercuri un amendament care obligă Executivul să prezinte în termen de trei zile, în cazul respingerii acordului, un ”plan B” ce ar putea fi amendat de către deputaţi.
Preşedintele Camerei, John Bercow, acuzat cu regularitate că face jocul eurofililor, a fost criticat joi de mai multe cotidiene pro-Brexit, care-l acuză că a sfidat avizul juriştilor care l-au sfătuit să nu supună acest amendament la vot.
Deputaţii nu se întrunesc, de obicei, vinerea, iar data-limită în vederea prezentării unui proiect alternativ de către Executiv cade astfel la 21 ianuarie, potrivit ministrului însărcinat cu Relaţiile cu Parlamentul Andrea Leadsom.
Citeşte şi Marea Britanie, în expansiune globală după Brexit. Îşi va deschide baze militare în Asia şi Caraibe
Deputaţii au adoptat, cu o zi înainte, alt amendament al unei legi bugetare, vizând să limiteze puterea Guvernului de a modifica politica fiscală în cazul unui Brexit fără acord.
Vrând să obţină capital pe seama haosului, liderul opoziţiei laburiste Jeremy Corbyn a îndemnat joi la organizarea unor alegeri generale anticipate în vederea soluţionării ”impasului”, pe care le privilegiază faţă de un al doilea referendum, apărat de numeroşi parlamentari laburişti.
”Dacă Guvernul nu poate să treacă acest text extrem de important, atunci trebuie să aibă loc alegeri cât mai repde posibil”, a reclamat el, repetând că Partidul Laburist va vota împotriva ”acordului prost” al lui May şi va cere un vot asupra unei moţiuni de cenzură, în cazul în care eşecul se concretizează.
Într-o încercare de a obţine voturile deputaţilor laburişti, Theresa May se gândeşte să le accepte amendamentul care garantează drepturile muncitorilor după Brexit, a confirmat purtătorul său de cuvânt joi.
Conducătoarea conservatoare speră totodată să poată răsturna situaţia în avantajul său, încercând să obţină de la UE ”asigurări” suplimentare, susceptibile să-i mulţumească pe deputaţi.