Serviciile de informații române, despre cum a introdus gruparea lui Horațiu Potra un întreg arsenal ilegal în țară: ”Cuiul grenadei poate fi purtat la breloc, fără să înțeleagă nimeni ce este”

Gruparea de mercenari condusă de Horaţiu Potra, implicată în dosarul în care este acuzat și Călin Georgescu, a fost dezvăluită recent în urma unor percheziţii ample efectuate de autoritățile române. În urma acestor acțiuni, polițiștii și procurorii DIICOT au descoperit un arsenal impresionant, ce includea arme letale, grenade, componente de arme, dar și sume mari de bani și substanțe suspecte.
Mircea Filipescu
03 mart. 2025, 15:09
Serviciile de informații române, despre cum a introdus gruparea lui Horațiu Potra un întreg arsenal ilegal în țară: ”Cuiul grenadei poate fi purtat la breloc, fără să înțeleagă nimeni ce este”

Surse din mediul judiciar au explicat pentru Gândul că fiecare armă găsită la perchezițiile efectuate la Horațiu Potra și alți apropiați ai săi, inclusiv grenadele, ar fi fost complet dezmembrate și aduse în țară pe bucăți, pentru a evita depistarea de către autoritățile de frontieră.

„Fiecare armă găsită la percheziţii şi inclusiv grenadele ar fi fost complet dezmembrate şi aduse în ţară pe bucăţi”, au declarat sursele citate, referindu-se la modul în care au fost transportate aceste arme.

În special, grenadele de tipul celor găsite la gruparea Potra aveau un design care le făcea mai ușor de disimulat.

„Cuiul şi întreg ansamblul care intră în materialul explozibil se pot deşuruba şi scoate”, au precizat aceleași surse.

Astfel, piesele componente ale grenadei puteau fi transportate discret, iar „ansamblurile tehnice care conţin şi cuiul grenadei” ar fi putut fi purtate pe post de breloc la chei, fără ca purtătorul să conștientizeze natura pieselor respective.

Această metodă ingenioasă de transport nu se limitează doar la grenade, ci și la alte arme letale descoperite.

„Dacă ansamblele mici ale unei arme, precum cuiul percutor, mecanica trăgaciului, alte componente precum arcurile şi altele pot fi purtate cu lejeritate în buzunar, restul părţilor mari, cum sunt ţeava sau patul puştii, pot fi puse în bagaje, dacă se merge cu maşina, în diverse locuri libere dintre coca şi caroseria maşinii. Ideea e că s-a trecut cu ele pe sub nasul poliţiştilor”, au explicat sursele Gândul.

Citește și: Horaţiu Potra, fiul său şi încă o rudă, daţi în urmărire generală, s-a emis mandat de arestare în lipsă

Astfel, piesele componente ale armelor puteau trece de controalele de frontieră fără a ridica bănuieli.

În ceea ce privește procesul de identificare și urmărire a acestor arme, sursele au menționat că nu ar exista rapoarte clare privind traseul armelor găsite la gruparea Potra.

„Problema ar fi la punctul de intrare în ţară”, au explicat sursele din mediul serviciilor de informații, punând sub semnul întrebării eficiența controalelor la graniță.

Mai mult decât atât, sursele au subliniat că la nivelul Serviciului Arme din Poliția Română nu ar ajunge rapoarte ale Poliției de Frontieră referitoare la traficul de arme.

„Indiferent că intră aerian, terestru sau maritim, există Poliţia de Frontieră, singura autoritate care are obligaţia legală să identifice şi să depisteze introducerea în ţara noastră a unui asemenea arsenal şi probabil şi a altora”, au declarat sursele.

De asemenea, ele au menționat cazul dosarului „Ghost Guns,” anchetat recent de DIICOT, care viza arme neînregistrate pe teritoriul României.

În prezent, armele și munițiile confiscate în acest caz se află la Institutul Naţional de Expertize Criminalistice (INEC), unde urmează să fie expertizate și înregistrate.

„În prezent, zecile de arme şi muniţii se află la Institutul Naţional de Expertize Criminalistice (INEC), unde specialiştii înseriază şi notează fiecare armă, o expertizează pentru stabilirea uzurii, a folosinţei recente”, au explicat sursele.

Citește și: Călin Georgescu rămâne sub controlul judiciar. Are la dispoziție două zile pentru a consulta dosarul

După aceste proceduri, armele vor fi transferate către Serviciul Arme din cadrul Ministerului Afacerilor Interne pentru depozitare.

Pe lângă acest arsenal, ancheta vizează și activitățile grupării condusă de Horaţiu Potra. Acesta, împreună cu fiul său și un nepot, se află în urmărire, fiind acuzați de tentativă de comiterea unor acțiuni împotriva ordinii constituționale și de nerespectarea regimului armelor și munițiilor. Alți membri ai grupării sunt deja în arest preventiv, iar 16 persoane sunt în continuare investigate.

Anchetatorii au descoperit în urma perchezițiilor de la finalul lunii februarie 25 de kilograme de aur, 3,3 milioane de dolari, zeci de grenade, arme letale și piese de arme. De asemenea, au fost identificate și substanțe psihoactive, precum și sisteme de stocare a datelor care urmează să fie examinate în cadrul unor percheziții informatice.

În această operațiune, anchetatorii au identificat și o rețea de trafic de arme de foc „Ghost Guns” care au fost aduse în România de către un grup infracțional condus de un cetățean turc.

„Aceste tipuri de arme, cunoscute drept ,,Ghost Guns”, au ca destinaţie mediul infracţional, având în vedere că nu pot fi deţinute legal în niciun stat european”, au precizat sursele.

Potrivit autorităților, armele erau introduse în țară prin metode ingenioase, ascunse în ansambluri rutiere de transport mărfuri sau în componentele unor autoturisme, fiind vândute ulterior de intermediari unor grupuri infracționale sau persoanelor cu comportamente violente. De la începutul anchetei, au fost confiscate 47 de astfel de arme, care au fost retrase din circuitul ilegal.

Citește și: Frații Tate amenință autoritățile române, după ce DIICOT le-a permis să părăsească țara: ”Cei care au făcut asta vor plăti”

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Jojo arată senzațional la 44 de ani! Care este secretul siluetei sale perfecte
Fanatik.ro
„Un haos total!” Elena Lasconi, prima reacție pentru Fanatik după decizia de suspendare a anulării alegerilor
Capital.ro
Decizia CCR de anulare a alegerilor din decembrie, suspendată de judecători. Ce se întâmplă cu turul II
Playtech.ro
Căpșune sau căpșuni, care este forma corectă? Cuvântul dă mari bătăi de cap românilor
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Rusia amenință Europa cu folosirea armelor nucleare dacă se confruntă cu acțiuni considerate neprietenoase
wowbiz.ro
Fiul adoptiv al Luminiței Anghel, în stare de șoc! Ce a aflat David Pușcaș despre mama lui naturală și ce mesaj i-a transmis?: „Îmi este frică, nu poți să faci chestia asta singur. Vreau să...”
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Se schimbă legislația rutieră! Noile reglementări au fost deja anunțate
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
kanald.ro
Răsturnare de situație în cazul fetiței de 3 luni care a murit sub ochii părinților, după o infecție virală. Familia cere dreptate: „Se vedea că are dureri mari”
Cancan.ro
Miliardarul 'Alexandrion' a fost înmormântat. Nicolae Ciucă și fostul ambasador al SUA l-au condus pe ultimul drum
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Reguli noi la ITP și la înmatricularea mașinilor! Se introduc certificate digitale de înmatriculare şi de testare periodică a vehiculelor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Ce pensie primește un român în 2025, dacă a lucrat doar 15 ani cu carte de muncă
MediaFlux
EXCLUSIV Avocatul Iancu Toader explică sentința Curții de Apel Ploiești privind CCR: „Din punct de vedere juridic, o astfel de sentință nu poate exista. Este o inepție”
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Reapare un ziar care ne-a lipsit: TROMBONUL PLEONAST – sub sloganul „Suntem redundanți, dar relevanți.”