Primul proiect „Îmbunătăţirea calităţii serviciilor în unităţile de terapie intensivă pediatrică prin dezvoltarea şi implementarea unui programe de formare” îi are beneficiari pe copiii în vârstă de până la 15 ani, mai ales copiii din familii marginalizate care sunt victime ale accidentelor casnice.
Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii prof. dr. Dorel Săndesc a afirmat miercuri, într-o conferinţă de presă, că există o nevoie majoră pentru o reconsiderare a organizării şi funcţionării unităţilor de terapie intensivă pediatrică.
„Proiectul are ca obiectiv general îmbunătăţirea calităţii serviciilor de terapie intensivă printr-un program de atestat de terapie intensivă pediatrică. În România avem o problemă serioasă în ceea ce priveşte deficitul de specialişti. România a ajuns în critica situaţie în care avem cel mai mic număr se pare de medici raportat la numărul de cetăţeni, iar în domeniul anesteziei, terapiei intensive acest deficit atinge cifre îngrijorătoare. Domeniul cel mai deficitar rămâne terapia intensivă pediatrică. Specialiştii de de anestezie – terapie intensivă nu pot acoperi toate necesităţile de servicii de terapie intensivă astfel încât se impune găsirea unor forme de pregătire în terapie intensivă pentru alte specialităţi”, a spus Săndesc.
El a menţionat că programul îşi propune elaborarea unui curriculum de pregătire şi a unor modele teoretice de pregătire în terapia intensivă pediatrică şi formarea de formatori, iar în realizarea acestui obiectiv va exista un suport a şase experţi internaţionali alături de un grup de experţi desemnaţi de Ministerul Sănătăţii.
Programul este finanţat de Guvernul Elveţian 85% cu o cofinanţare din partea României de 15%, având un buget de peste 500.000 de franci elveţieni, iar durata de implementare este de doi ani.
Potrivit dr. Săndesc, beneficiarii direcţi sunt specialiştii de pediatrie, asociaţiile profesionale, instituţiile de formare, organismele guvernamentale şi se va implementa practic în centre de formare regională care oferă un program de terapie intensivă pediatrică de doi ani, ce va fi urmat de obţinerea unui atestat în această specializare.
„Este vorba de opt centre de formare, centrele universitare medicale cu experienţă, vom avea 32 de formatori în obiectiv să fie pregătiţi şi un număr de până la 300 de medici participanţi la această formare care va fi într-un proces în cascadă, formatorii pregătiţi în cadrul programului vor continua apoi specializarea colegilor pediatrii în ATI”, a arătat prof. dr. Dorel Săndesc.
În cel de-al doilea proiect „Îmbunătăţirea calităţii serviciilor de urgenţă prespitaliceşti şi spitaliceşti, prin dezvoltarea şi implementarea unui program de formare” beneficiarii sunt utilizatorii serviciilor medicale de urgenţă, iar bugetul se ridică la peste 800.000 de franci elveţieni.
„Noul proiect nu face decât să ne permită să continuăm dezvoltarea unui sistem de urgenţă modern şi cu servicii de calitate, concentrându-ne mai ales pe partea de formare a personalului din toate categoriile: medici, asistenţi, paramedici pompieri şi ambulanţieri”, a afirmat secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne dr. Raed Arafat.
Obiectivul general al proiectului, desfăşurat timp de 24 de luni, este ca pacienţii care au nevoie de servicii de urgenţă la nivel de prespital şi spital să beneficieze de servicii de înaltă calitate oferite de echipele de intervenţie de urgenţă bine pregătite.