Serviciul Federal de Informații (BND), responsabil de spionajul extern, a spionat „între 1998 și 2006” multe „numere de telefon și de fax interne de la Casa Albă”, scrie Der Spiegel, citând „documente” pe care le-a consultat.
Potrivit publicației, BND dispunea de o listă cu „4.000 de selectori” (numere de telefon sau de fax, adrese e-mail — n.r.) care i-au permis să supravegheze „obiective americane”, între care Ministerul de Finanțe și Secretariatul de Stat.
Agenții germani au plasat sub supraveghere companii și societăți americane precum Lockheed sau NASA, organizația neguvernamentală Human Rights Watch, mai multe universități și încă US Air Force, marina, Defence Intelligence Agency, subordonată Pentagonului, sau alte servicii de spionaj militar, potrivit Der Spiegel.
Mai mult de 100 de ambasade străine cu sediul la Washington, precum și Fondul Monetar Internațional (FMI) și biroul american al Ligii Arabe au fost, de asemenea, spionate de BND, mai susține publicația germană.
Solicitată de Der Spiegel, BND nu a dorit să comenteze aceste dezvăluiri.
Serviciul de spionaj extern german a fost de mai multe ori în centrul unor scandaluri de interceptări ale convorbirilor.
În martie 2015, o serie de dezvăluiri au scos la lumină colaborarea între BND și echivalentul său american NSA, pentru care germanii au spionat mai multe obiective din țări aliate, în special oficiali ai Ministerului de Externe francez, ai președinției franceze și ai Comisiei Europene.
Întrebată la mijlocul lunii februarie de o Comisie de anchetă parlamentară cum arată această cooperare, cancelarul german Angela Merkel s-a declarat surprinsă: „Cred că BND nu a avut astfel de practici”, a spus ea.
În toamna anului 2013, informații despre interceptarea telefonului mobil al cancelarului Angela Merkel de serviciile din SUA au provocat tensiuni puternice între Berlin și Washington. „Spionaj între prieteni nu se face”, a spus atunci Merkel.
În urma acestor scandaluri, Germania a aprobat în iunie 2016 o serie de noi măsuri destinate să reglementeze mai bine practicile serviciilor sale de informații externe.