Din perspectiva ratei de reușită la resuscitarea efectuată de către echipajele medicale ale SABIF, anul trecut au fost salvate 108 vieți, comparativ cu anul 2014 când doar 59 au fost resuscitate cu succes.
„Fiecare minut trecut de la instalarea stopului până la începerea manevrelor de resuscitare scade șansele de supraviețuire cu 10%. Faptul că anul 2015 demonstrează aproape o dublare a vieților salvate în cazuri de SCR este îmbucurător, înseamnă că din ce în ce mai multe persoane își doresc să știe cum să acorde primul ajutor, iar acest lucru cred că i se datorează în mare măsură și programului „Există un Erou în fiecare dintre voi”, care încurajează persoanele laice să învețe tehnici de prim ajutor pentru a acționa la urgențe de cod roșu și galben din apropierea lor. Avem din ce în ce mai mulți voluntari, oameni minunați, care intră în program, primesc alerta cazului apropiat de ei și intervin, fiind un mare ajutor atât pentru echipajele de Ambulanță, cât mai ales pentru pacient”, afirmă dr. Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanță București-Ilfov, citată în comunicat.
Astfel, 432.603 de bucureșteni au solicitat Serviciul de Ambulanță București-Ilfov în 2015, 16.644 de cazuri fiind încadrate la categoria cod roșu adică urgențe care pun viața în pericol (stop cardio-respirator, accidente, AVC, etc). Cazuri de categoria cod galben, adică urgențe care pot deveni ușor cod roșu, au fost în număr de 212.179. Cazurile ușoare, care s-au direcționat către medicii de familie angajați SABIF, au fost în număr de 72.054, și către medicii de familie angajați ai ambulanțelor private — 80.251. La acestea se adaugă cele 51.475 de transporturi neasistate, precizează comunicatul de presă.