Marcel Opriș, directorul Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS), a arătat joi, la ședința Comisiei tehnice centrale pentru coordonarea activităților de organizare a alegerilor locale, că toate cele 18.000 de secţii de vot din ţară vor avea mijloace electronice.
„Toate secțiile de vot din România vor avea mijloace electronice. Nu va exista nici măcar o secție de vot care să nu aibă un mijloc electronic de contact. Dintre acestea, e bine să se știe în avans, există 24 de secții, nesemnificative ca număr de alegători din listele electorale permanente, la care mecanismele automate definite în aplicații nu vor funcționa, ele vor trebui asistate de către personal special instruit pe această temă, iar datele de acolo vor fi comunicate prin intermediul unor sisteme de voce. Vor exista undeva la centru operatori sub autoritatea BEC, care vor notifica și vor introduce acele date. Însă, repet, numărul de alegători din listele electorale este nesemnificativ, este vorba de localități foarte izolate, cătune, unde numărul de alegători este între 5 și, o să vă comunicăm cifra exactă, zeci. Orice fel de date comunicate de acolo vor fi înregistrate pentru a putea fi supuse auditului autorităților în cazul unor suspiciuni”, a explicat Marcel Opriș.
Acesta a remarcat și sprijinul populației în pregătirea alegerilor locale, respectiv a celor trei teste — dintre care primul pe 22 mai—, care vor fi făcute până la data alegerilor.
„Remarc în mod deosebit sprijinul populației din România în legătură cu această acțiune fără precedent (…) Au trecut prin locurile de instruire și selecționare un număr de 33.370 de persoane. Din acestea au fost reținute și instruite 32.000 de persoane. Cu ocazia acestor teste vom vedea câte dintre ele își vor menține angajamentul de a participa la acest exercițiu și în perioada 9 la 16 mai toate aceste persoane vor fi convocate în grupuri de câte 50-100, vor fi încă o dată reverificate și testate și cu această ocazie li se vor distribui toate mijloacele tehnice cu care ei trebuie să lucreze, atât în zilele testelor, cât și în ziua alegerilor, deci acele celebre tablete, de care ați luat act că sunt inima sistemului, începând cu 16 mai vor fi în posesia operatorilor din secțiile de vot”, a spus Marcel Opriș.
Șeful STS a precizat că în secțiile de vot s-au instalat echipamentele necesare.
„În toate secțiile de vot, mijloacele electronice, fie că era vorba de instalarea unor switch-uri, routere (…), deja de comun acord cu proprietarii, deținătorii spațiilor au fost setate, puse în funcțiune, verificate și sunt în stare de conservare pentru zilele testelor (…). Operatorii nu vor sta acasă și vor face teste, ci vor fi chiar la locul în care urmează să se desfășoare alegerile”, a arătat Marcel Opriș.
El a vorbit și despre cele două categorii de aplicații de la alegeri.
„O aplicație care înregistrează CNP-urile, în vederea evitării votului multiplu, dar în același timp ele oferă BEC informația necesară pentru numărarea votanților. Spre deosebire de alte dăți, de data aceasta BEC va avea la dispoziție (…) numărul exact secundă de secundă al votanților care au trecut prin fața acelei aplicații și au fost înregistrați”, a subliniat Opriș.
Astfel de informații vor fi disponibile online.
„Nu mai discutăm de celebrele raportări la ora 15,00 sau din trei în trei ore sau la ore fixate. Deja există o decizie a BEC ca prezența la vot să fie disponibilă public și online. Tot o decizie BEC (…) consacră transmiterea în formă electronică a proceselor de numărare a voturilor din secția de vot, care vor fi transmise tot electronic, și urmează ca BEC să decidă cum vor administra aceste procese verbale temporare până la sosirea proceselor verbale semnate și ștampilate, pe care statistica, în conformitate cu legea, le va introduce în sisteme informatice în vederea validării definitive a rezultatelor votului. Nu estimăm că sunt probleme deosebite, chiar credem că totul va funcționa așa cum a fost proiectat”, a mai spus Opriș.