Sub ameninţarea Chinei, Taiwanul îşi va prelungi serviciul militar obligatoriu. Taiwanul urmează să crească perioada serviciului militar obligatoriu de la patru luni la un an, anunţă marţi preşedinta Tsai Ing-wen, subliniind că insula este necesar să se pregătească împotriva ameninţărilor tot mai mari reprezentate de China, relatează AFP.
”Serviciul militar actual de patru luni nu este suficient pentru a răspunde situaţiei, care se află într-o schimbare constantă şi rapidă”, subliniază într-o conferinţă de presă preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen.
Rusia pregăteşte noi înrolări: limita de vârstă pentru serviciul militar a fost abolită
”Am decis să restabilim serviciul militar (obligatoriu) de un an începând din 2024”, anunţă ea. Președintele Taiwanului Tsai Ing-wen a convocat o întâlnire de securitate națională, pentru a discuta despre consolidarea apărării civile a insulei, și va anunța extinderea la o conferință de presă după-amiază, a adăugat oficialul, conform Reuters.
Taipei, care respinge pretențiile de suveranitate ale Beijingului asupra Taiwanului, a anunţat cea mai mare incursiune a forțelor aeriene chineze vreodată, în zona de identificare de apărare aeriană a insulei, cu 43 de avioane chineze traversând un coridor neutru neoficial dintre cele două părți.
Serviciul militar obligatoriu ar putea fi reintrodus în Letonia. România, armată pe bază de voluntariat
China a organizat de asemenea jocuri de război lângă Taiwan, în august, după o vizită la Taipei a președintelui Camerei Reprezentanţilor a Statelor Unite, Nancy Pelosi.
„Diferitele comportamente unilaterale ale Chinei au devenit o preocupare majoră pentru securitatea regională”, a spus oficialul, care a luat parte la discuția la nivel înalt de securitate.
România, armată pe bază de voluntariat
Ministerul Apărării a precizat că România rămâne pe ideea de armată profesionistă. ”Rămânem la ideea de armată profesionistă. Sigur că sunt ţări, Austria de exemplu, care este o ţară modernă, face parte din NATO şi are un sistem de armată obligatorie, dar este o excepţie, aproape, în zonele noastre. este şi o ţară cu populaţie mică. Una este să ai o populaţie de 20 milioane de locuitori şi alta o populaţie mai mică. Rămânem pe ideea unei armate profesioniste, rămânem pe ideea unei rezerve operaţionale care să fie puternică şi care trebuie şi începem să o completăm acuma. O facem prin rezerviştii voluntari şi prin stagiul militar voluntar”, declara fostul ministru, Vasile Dîncu.