Serviciul militar obligatoriu pentru tinerii români revine în discuție, în contextul geopolitic tot mai tensionat, marcat de Războiul din Ucraina și de intensificarea conflictelor globale. Tinerii susțin că ar fugi din țară, ceea ce ar îngreuna eforturile mobilizării, arată Ziarul de Iași.
Întrebați despre cât de disponibili ar fi să lupte pentru țară, mulți tineri ieșeni au ezitat să dea un răspuns clar, susținând că nu ar fi dispuși să facă acest sacrificiu. Totuși, unii dintre ei arată că ar putea să participe la efortul de război, deoarece vor să își protejeze țara.
„Cu siguranță aș lupta. Trebuie să ne protejăm țara pentru că facem parte din ea, contribuim la ea și trebuie să contribuim și în modul ăsta, dacă nu mai sunt trupe sau dacă e să vină oameni peste noi. Ne protejăm familia”, a spus un tânăr.
O tânără susține că ar pleca cât mai departe și ar încerca să se bucure de viața sa, pentru că nu vede rolul războiului.
„Nu cred că avem resurse astfel încât să luptăm. Depinde și cine ne atacă, dacă e Rusia sau nu, dar cred că aș pleca cât mai departe și aș încerca să mă bucur de viața mea. Până la urmă sunt tânără”, a declarat Lavinia.
Altă tânără a fost ezitantă, spunând că depinde de ce țară ne atacă, dar a specificat că nu se vede ca fiind de ajutor.
„Depinde. E 50-50. Depinde și despre ce țară este vorba, despre ce oportunități. Probabil pe moment aș fi dispusă, dar după…dacă aș sta și m-aș gândi mai bine, nu știu dacă chiar aș ajuta mergând în armată sau luând parte la anumite acțiuni militare”, a declarat Petronela Cărucieriu, studentă la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
Citește și : Șoferii din România, obligați să își schimbe permisele. Ce prevede noua directivă a Comisiei Europene
„La fel, aș pleca, pentru că dacă aș termina facultatea și aș ști că pot ajuta niște oameni, da. Însă în momentul de față sunt total neputincioasă”, a subliniat altă studentă, Ștefania.