”Cei care au fost puşi la dispoziţie la DGPI sunt undeva la două sute şi ceva care şi-au manifestat intenţia de a ieşi la pensie, dar încă nu au făcut-o. O parte din ei e posibil să se mai gândească şi să se hotărască totuşi că e mai interesant să-şi continue activitatea, chiar dacă riscă să nu mai prindă o pensie la fel de bună în câţiva ani”, au declarat, pentru News.ro, surse oficiale, precizând că deocamdată nu sunt dosare de pensionare depuse la DGPI, doar semnalele primite.
Sursele citate au mai menţionat că decizia lor de a se pensiona va depinde foarte mult şi de semnalele pe care le vor primi de la viitorul Parlament şi Guvern, legate de modul în care se vor calcula pensiile cadrelor militare. arătând, totodată, că ”muţi dintre cei care şi-au exprimat intenţia de a se pensiona au mers pe ideea că după acest Guvern şi alegeri… potopul”.
Sursele au precizat că în cazul în care li se dau semnale clare de la majoritate că nu se ia nimeni de legea lor o perioadă stabilită, ”atunci probabil se vor relaxa şi ei”.
De asemenea, referitor la Direcţia Generală de Protecţie Internă, ca structură, aceleaşi surse au afirmat că ”e în stare de microorganism, a început să funcţioneze deja de câteva zile” şi în această perioadă se fac fişele de post pentru tot personalul, iar de săptămâna viitoare vor începe recrutările.
”Sunt undeva cam 200 care vor să se pensioneze şi restul, din primele indicaţii pe care la avem, foarte mulţi vor să se întoarcă. Au toate opţiunile şi discuţii au fost cu toţi”, au afirmat sursele citate, adăugând că dintre cei care vor să se pensioneze sunt mulţi care intenţionează asta nu pentru că nu s-ar mai regăsi în noua structură (DGPI), ci pentru că pur şi simplu e mult prea atractivă varianta pensionării. Ei ştiu foarte bine că legea e mult prea avantajoasă să ţină prea mult, asta fiind ceea ce i-a determinat pe toţi cei care îndeplineau condiţiile să îşi depună dosarele”, au declarat sursele citate.
Plenul Senatului a adoptat, în martie, un amendament la un proiect de lege de aprobare a unei Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului, prin care militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, cu vechime cumulată de cel puţin 25 de ani, beneficiază, la împlinirea vârstei prevăzute de lege, de pensie de serviciu, în cuantum de 80% din baza de calcul, nu 65% din baza de calcul, cum stabilise iniţial Executivul.
Un alt amendament prevede că pensia stabilită, recalculată şi actualizată nu poate depăşi cuantumul de 100% din baza de calcul prevăzută la articolele 28,29 şi 108, inclusiv articolul 11 alineatul 3 din Legea 80/1995 privind Statutul cadrelor militare, cu modificările şi completările ulterioare.
În Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului se preciza că pensia stabilită nu poate fi mai mare de 85% din baza de calcul prevăzută la articolul 28.
OUG 57 a fost trimisă ulterior la Camera Deputaţilor, forul decizional pe acest proiect, textul ordonanţei aflându-se la comisii pentru raport.
Direcţia Generală de Protecţie Internă (DGPI) este în subordinea Ministerului Afacerilor Interne şi va funcţiona ca structură specializată cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale, din aria de competenţă a acestui minister, înlocuind Departamentul pentru Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI). Prevederea se regăseşte într-o Ordonanţă de Urgenţă adoptată pe 2 noiembrie de Guvern.
Noua structură va fi sub control parlamentar. ”Acest control parlamentar se va înscrie pe două paliere. E un control parlamentar pasiv prin faptul că ministrul de resort este chemat în Parlament să dea raportul asupra activităţilor noii structuri atunci când i se cere, dar introduce şi un element proactiv, crează posibilitatea ca Parlamentul să creeze mecanisme de auditare a acestei structuri, aşa cum o face şi pentru celelealte servicii de informaţii, SRI, SIE sau SPP”, a explicat ministrul de Interne, Dragoş Tudorache.
Personalul DGPI va fi format din cadre militare şi personal contractual.
În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei se vor lua măsuri pentru operaţionalizarea administrativă a noii structuri şi în acest sens va fi adoptată o hotărâre de guvern privind structura organizatorică a MAI, un ordin de ministru pentru structura organizatorică şi regulamentul de funcţionare al DGPI, precum şi un ordin al şefului DGPI pentru aprobarea Regulamentului de ordine interioară al structurii.