Sesiune extraordinară. Deputaţii au votat abrogarea pensiilor speciale

Camera Deputaţilor a votat proiectul de lege privind abrogarea pensiilor speciale. Au fost 247 de voturi şi 21 de abţineri. După votul din Camera Deputaţilor, proiectul este trimis la preşedintele Klaus Iohannis, pentru promulgare, însă poate fi contestat la CCR.
Filip Stan
28 ian. 2020, 04:10
Sesiune extraordinară. Deputaţii au votat abrogarea pensiilor speciale

UPDATE: Preşedintele CSM, judecătoarea Nicoleta Ţînţ, afirmă că eliminarea pensiilor de serviciu ale magistraţilor reprezintă o situaţie de o gravitate fără precedent, iar Consiliul va face demersuri atât pe plan intern, cât şi pe plan extern pentru ca pensiile să fie menţinute, nefiind vorba despre un privilegiu, ci despre un drept justificat în mod obiectiv.

UPDATE: Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Corina Corbu, a convocat pentru miercuri, 29 ianuarie, la ora 18.00, secţiile unite ale ÎCCJ, pentru formularea sesizării Curţii Constituţionale pe legea votată azi de Parlament, prin care se elimină pensiile de serviciu ale magistraţilor.

UPDATE: Plenul Camerei Deputaților a adoptat marți, în calitate de for decizional, cu 247 de voturi ‘pentru’ si 21 de abtineri, proiectul de lege de eliminare a pensiilor speciale pentru mai multe categorii de bugetari. Legea mai trebuie promulgată de președintele Klaus Iohannis și publicată în Monitorul Oficial ca să înceapă să producă efecte. Un deputat a prezentat o statistica din care reiese ca 96% din pensiile speciale nu dispar. 

Augustin Zegrean: Legea care taie pensiile de serviciu este neconstituţională şi va cădea la CCR

S-au eliminat astfel pensiile speciale pentru:

  • Parlamentari (indemnizație limită vârstă)
  • Judecătorii, procurorii (pensie de serviciu)
  • Foștii Președinți ai României
  • Primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de consilii județene (indemnizație pentru limită de vârstă)
  • Judecătorii CCR (pensie de serviciu)
  • Membrii Curții de Conturi
  • Avocatul Poporului
  • Funcționarii publici parlamentari
  • Corpul diplomatic și consular
  • Personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea şi al personalului care funcţionează în cadrul Institutului Naţional de Expertizare Criminalistice
  • Personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă

Au fost eliminate toate pensiile speciale, cu excepţia celor militare şi din sistemul de ordine publică. 

UPDATE. Deputaţii PSD au votat, marţi, pentru eliminarea propriilor amendamente introduse în Legea privind eliminarea pensiilor speciale. Acestea vizau eliminarea indemnizaţiilor de metir pentru artişti şi sportivi. Deputaţii au respins, de semenea, amendamentele care eliminau rentele viagere ale foştilor sportivi şi indemnizaţiile de merit ale artiştilor, academicienilor.

Amendamentele privind eliminarea indemnizaţiilor de merit pentru sportivi şi artişti fuseseră introduse de către deputatul social-democrat Adrian Solomon, în Comisia de muncă, în şedinţa care a avut loc în decembrie 2019.

În şedinţa Camerei Deputaţilor de marţi s-au înregistrat 259 de voturi pentru eliminarea amendamentelor respective.

PSD a anunţat, imediat după aprobarea acestor amendamente, că nu reprezintă poziţia partidului şi că le va elimina.

UPDATE. Marius Pașcan, PMP: PMP a înregistrat un proiect pentru eliminarea pensiilor speciale încă din 2018. Am adunat sute de mii de semnături. Principiul contributivității trebuie să primeze.

PMP va înregistra un proiect legislativ pentru eliminarea subvențiilor acordate partidelor politice.

UPDATE. Ion Mocioalcă, PRO România: Pro România va vota proiectul, deși consideră că soluția este impozitarea pensiilor.

UPDATE. Deputaţii PSD vor vota în favoarea proiectului de eliminare a pensiilor speciale şi vor fi împotriva retrimiterii proiectului la comisia de specialitate, a declarat, marţi, preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu.

„Astăzi vom avea, după cum bine se ştie, dezbatere şi vot final pe proiectul Partidului Naţional Liberal pentru pensiile speciale şi am hotărât să votăm împotriva retrimiterii la comisie. Cele trei amendamente făcute în comisia de muncă vor fi supuse la vot şi vor fi eliminate şi dacă se ajunge la votul final vom vota pentru abrogarea pensiilor speciale, exact cum este făcut proiectul de lege al Partidului Naţional Liberal”, a spus Ciolacu.

UPDATE. Korodi Attila, UDMR: Din păcate, dezbaterea noastră este viciată, pentru că două propuneri UDMR de eliminare totală a pensiilor sau de impozitare, raportul nu a fost întocmit corect. Cerem amânarea dezbaterii până se întocmește corect raportul.

UPDATE: Consiliul Superior al Magistraturii reiterează, marţi, solicitarea adresată Parlamentului privind renunţarea la iniţiativa legislativă prin care se doreşte eliminarea pensiilor de serviciu ale magistraţilor. 

Consiliul Superior al Magistraturii precizează, într-un comunicat transmis marţi, că a luat act şi susţine necondiţionat poziţia exprimată de magistraţi în adunările generale convocate în data de 21 ianuarie, ‘în sensul în care abrogarea pensiilor de serviciu ale magistraţilor afectează independenţa şi statutul acestora’, şi atrage atenţia asupra riscurilor pe care un astfel de demers le poate produce asupra actului de justiţie.

‘Pe această cale, Consiliul Superior al Magistraturii reiterează solicitarea adresată Parlamentului României în sensul renunţării la astfel de iniţiative legislative şi îşi exprimă disponibilitatea unui dialog onest, pornind de la premisa necesităţii de a consolida statutul de independenţă al magistraţilor judecători şi procurori’, menţionează CSM. Mai multe instanţe din ţară anunţau săptămâna trecută că îşi suspendă activitatea în sălile de judecată, judecătorii fiind nemulţumiţi de iminenta abrogare a pensiilor speciale

UPDATE: Ludovic Orban: „Toate pensiile nesimţite vor fi tăiate”

„Cred că aproape toate pensiile speciale, dacă nu toate pensiile speciale, au fost introduse prin legi de majorităţile PSD. Printre iniţiatori sunt unii care se disting, sunt campioni în iniţiative de introducere de pensii speciale, cum e domnul deputat Florin Iordache, care a semnat patru propuneri legislative privitoare la pensii calculate altfel decât pe principiul contributivităţii”, a spus prim-ministrul, la finalul şedinţei Biroului Executiv al Partidului Naţional Liberal.


Premierul preferă ca inițiativa să fie adoptată de Parlament, pentru ca mai apoi să fie „corectată” de Guvern.

„Asta va stabili grupul parlamentar din Cameră. E proiectul nostru de lege. PNL militează pentru aplicarea în calcul principiul pensiei prun calculul contributivității, cu excpepția pensiilor de serviciu ale militarilor. Proiectul este depus de parlamentari ai PNL, nu este asumat de Guvern. În funcție de dezbaterile care vor fi în Cameră grupul parlamentar din Cameră va lua decizia. Vedem cum evoluează dezbaterile. Mai bine se adoptă proiectul ăsta de lege și îl corectăm în Guvern prin angajare de răspundere sau OUG”, a mai spus Ludovic Orban.

El a adăugat că subliniat că PNL nu vrea eliminarea indemnizațiilor sportivilor și ale oamenilor de cultură, propunere făcută de social-democratul Adrian Solomon și aprobată în comisia de muncă.

UPDATE: Deputatul USR Cristian Seidler a propus, marţi, în şedinţa Comisiei de muncă, rediscutarea proiectului privind eliminarea pensiilor speciale care se află pe ordinea de zi a plenului, în replică preşedintele comisiei, social-democratul Adrian Solomon, refuzând propunerea pe motiv că nu este regulamentară.

„Am o propunere de modificare a ordinii de zi în sensul repunerii raportului de adoptare privind pensiile speciale aflat la plen, să dăm un scurt raport suplimentar ca să eliminăm unele prevederi semnalate şi în spaţiul public care ar putea ridica probleme de neconstituţionalitate. Am mai făcut acest lucru, este o propunere legitimă”, a spus Cristian Seidler, în deschiderea şedinţei.

În replică, Adrian Solomon a arătat că nu există nicio prevedere regulamentară pentru a fi discutat un proiect care se află pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor, menţionând că este necesar un vot din partea plenului pentru retrimiterea proiectului la comisie.

„Nu supun la vot glume. Nu ai prevedere regulamentară ca să mă obligi pe mine să supun la vot. (…) Nu există nicio cutumă. Una este să dezbaţi un raport care nu a fost finalizat de redactat, dar să nu fi fost trimis la plen. Dacă a fost retrimis la plen nu există nicio prevedere regulamentară să poată fi rediscutat în comisie. Ai altă propunere serioasă?”, i-a spus Solomon.

Deputatul USR a susţinut că s-a mai procedat în acest fel la alt proiect de lege, chiar la propunerea preşedintelui comisiei.

În final, Solomon a supus la vot şi a fost adoptată ordinea de zi a comisiei care nu cuprindea proiectul privind pensiile speciale.

UPDATE: ALDE a cerut, marţi, în plenul Camerei Deputaţilor, ca proiectul de lege privind eliminarea pensiilor speciale să fie retrimis comisiilor de specialitate pentru a fi dezbătut şi analizat împreună cu reprezentanţii categoriilor profesionale vizate.

„Astăzi ar trebui să intre la vot în Camera Deputaţilor proiectul privind eliminarea pensiilor speciale. Din păcate, vedem foarte mult populism în abordarea acestui subiect, iar acest lucru are consecinţe în spaţiul public (printre care protestele din justiţie). Din punctul ALDE de vedere, în cazul sistemului de justiţie nu trebuie neglijat dezechilibrul existent, care afectează grefierii şi personalul auxiliar. Totodată, în cazul magistraţilor, trebuie să existe un anumit regim care să le dea confortul necesar, pentru a avea totală independenţă în exercitarea atribuţiilor şi responsabilităţilor pe care le au”, se arată pe pagina de Facebook a partidului.

ALDE consideră că pentru un astfel de proiect ar trebui ca toate partidele parlamentare să meargă în comisiile de specialitate pentru a exista „o discuţie serioasă” cu privire la schimbarea sistemului pensiilor speciale.

„Nu este firesc ca în prag de alegeri să ajungem să luăm nişte decizii populiste care nu rezolvă în niciun fel problema bugetară şi care afectează mai multe categorii profesionale”, menţionează ALDE.

Comisia pentru muncă din Camera Deputaţilor a adoptat, în luna decembrie anul trecut, raport favorabil pentru proiectul de lege care vizează eliminarea pensiilor speciale, excepţie făcând cele destinate militarilor şi structurilor din cadrul MAI.

Astfel, ar urma să fie eliminate pensiile de serviciu pentru deputaţi şi senatori, judecători şi procurori, personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al Parchetelor, funcţionarii publici cu statut special, funcţionarii publici parlamentari, membrii corpului diplomatic şi consular al României, membrii Curţii Constituţionale şi pentru personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România.

Ce se va întâmpla cu pensiile speciale dacă legea pică în Parlament. Anunţul de ultimă oră făcut de PNL

Prevederile nu ar urma să se aplice angajaţilor Ministerului Apărării, Ministerului de Interne, celor din serviciile secrete, poliţiştilor de penitenciar.

În baza unui amendament propus de deputatul independent Adrian Dohotaru au fost eliminate indemnizaţiile pentru limită de vârstă pentru primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de consilii judeţene.

La propunerea preşedintelui comisiei, Adrian Solomon (PSD), a fost adoptat şi un amendament care vizează eliminarea rentei viagere pentru sportivi şi artişti, dar şi a indemnizaţiei de 50% pentru ziariştii care au ieşit la pensie, membri ai unor asociaţii de profil. Social-democratul a precizat însă că nu va susţine prevederile respective în plen.

„Eu în plen nu voi vota astfel de lucruri. Dar nu puteam aici, ca şi diriguitor al domeniului, să nu vă pun în faţă oglinda şi să vă arăt lumii cum sunteţi. Ăştia sunteţi: nu vă trebuie nici sportivi care să aibă din partea statului şi a poporului respectul cuvenit până îşi închid ochii, nu vă trebuie nici artişti, nici membri ai ansamblurilor folclorice, nici ziarişti care au trăit în vremuri antice pe salarii de nimic”, a declarat el.

Liberalul Dan Vîlceanu a replicat însă că Adrian Solomon trebuie să îşi asume amendamentul privind renta viageră a sportivilor şi a artiştilor, deoarece el l-a iniţiat.

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că în plen va fi scos acest amendament.

Săptămâna aceasta el a susţinut că propunerea legislativă privind pensiile speciale este neconstituţională şi ar trebui retrimisă la comisii pentru a fi modificată, după discuţii cu cei vizaţi de modificări.

„Să iasă PNL la microfon, să recunoască faptul că au făcut electoral acest proiect de lege şi eu vă garantez că în două săptămâni vom avea un proiect de lege bun. (…) Există soluţii. Dacă vor să modificăm această lege, să nu aprobăm o lege neconstituţională – ştie toată lumea că legea care este propusă de PNL este neconstituţională, să vină frumos la microfon, să ceară retrimiterea la comisii şi în două săptămâni să venim cu o lege, după ce am avut discuţiile cu toate categoriile. Nu poţi să spui că pensiile de serviciu ale militarilor sunt pensii speciale, nu poţi să faci un atac la baza statului român. Vrem supremaţia legii. Nu poţi fără independenţa judecătorilor şi a procurorilor”, a precizat liderul PSD.

DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Spynews
Țara din Europa ce construiește un zid la granița cu statul vecin. Nimeni nu va avea voie să treacă
Bzi.ro
Cătălin Botezatu, țeapă mare luată de Crăciun! „Așteptam puțină iubire, nu mi-a pus-o sub brad!“
Fanatik.ro
Condimentul pe care e bine să îl mănânci după noaptea de Revelion. Te ajută să te relaxezi și să te simți mai bine
Capital.ro
Elena Udrea, cu inima frântă. Adrian Alexandrov a dat vestea personal acum câteva minute
Playtech.ro
Trei pomi fructiferi pe care nu ar trebui să îi plantezi niciodată în grădina ta. Ți-ar putea cauza mari probleme
DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Adevarul
Șoferii care au stat blocați 5 ore în parcarea unui mall s-au luat la bătaie: „Oamenii au devenit cu adevărat nervoși”
wowbiz.ro
Ultimele clipe din viața lui Cosmin, adolescentul care a murit călcat de autobuz în Valea Lupului! Ies la iveală detalii șocante și imagini surprinse de un martor. Ce ar fi făcut băiatul de 17 ani cu câteva minute înainte de tragedie?
Spynews
Jador și Oana Ciocan, dansul mirilor de la nuntă. Cei doi s-au căsătorit în mare secret pe 27 decembrie / VIDEO
Spynews
Unde trebuie depozitate bananele ca să reziste un timp îndelungat. Sfaturile simple de pus în practică
Evz.ro
Un fost ministru, scandal de Revelion. A rămas fără iubită
Ego.ro
Măsura care îi va afecta pe toți românii, de la 1 ianuarie 2025
Prosport.ro
FOTO. Cum arată una dintre cele mai râvnite femei din lume
kanald.ro
El este Lucian, polițistul în vârstă de 42 de ani, decedat după ce șalupa IPJ Tulcea s-a ciocnit pe brațul Sfântu Gheorghe! Bărbatul era considerat un erou după ce salvase un copil de la înec
Cancan.ro
Fost ministru al României, PĂRĂSIT de iubită chiar de Revelion 2025: 'Anul 2024 a fost anul deziluziilor'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Doliu în televiziune! A murit cel mai iubit prezentator TV. A fost o legendă
StirileBZI
Cum se impozitează pensiile românilor în 2025: Milioane de pensionari sunt vizați de decizia Curții Constituționale
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini incendiare în costum de baie, de Revelion
stirilekanald.ro
A murit cu zile în noaptea dintre ani, din cauza jarului căzut din sobă
substantial.ro
Ceață densă afectează traficul rutier din 13 județe ale țării
MediaFlux
TRADIȚII și OBICEIURI de SF. VASILE! CE este INTERZIS ASTĂZI să ÎȚI MEARGĂ BINE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hotelul ”invizibil” de lux din Laponia