SESIUNE PARLAMENTARĂ: Legea graţierii, Noua Constituţie, Taxa TV şi Codul Rutier aşteaptă votul final

Parlamentarii se reîntâlnesc luni, iar actuala legislatură se anunţă mai plină ca niciodată. Zeci de propuneri legislative aşteaptă să intre pe ordinea de zi, unele aşteptând chiar din sesiunea parlamentară anterioară.
Filip Stan
01 feb. 2014, 13:16
SESIUNE PARLAMENTARĂ: Legea graţierii, Noua Constituţie, Taxa TV şi Codul Rutier aşteaptă votul final

Cele mai importante propuneri legislative care vor genera dispute aprinse privesc codul rutier, taxa TV, modificările aduse Constituţiei, graţierea, scutirea angajatorilor de plata contribuțiilor sociale obligatorii, dar şi autonomia comunităţii maghiare din România.

În plus, lupa va fi pe mai multe instituţii, întrucât există proiecte de modificare a organizării şi funcţionării acestora. Printre instituţiile avute în vedere se află Serviciul Român de Informaţii, Curtea de Conturi, Jandarmeria Română, Autoritatea Naţională pentru Interceptarea Comunicaţiilor, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, Autoritatea de Supraveghere Financiară, Avocatul Poporului.

Pe fiecare cameră, situaţia se prezintă după cum urmează. Astfel, la Camera Deputaţilor câteva legi sunt în diferite stadii ale procesului legislativ. De exemplu, la comisiile deputaţilor se află în acest moment 425 de proiecte de lege şi propuneri legislative, 424 fiind deja revizuite, iar unul fiind nerevizuit.

Dintre acestea, 55 sunt deja incluse pe ordinea de zi. Le enumerăm pe cele mai importante: propunere privind venitul minim garantat, modificări privind Codul Fiscal, proiect pentru modificarea Legii recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989, privind regimul juridic al fundaţiilor judeţene pentru tineret şi a municipiului Bucureşti, proiect privind acordarea de ajutor suplimentar familiilor şi persoanelor singure pentru încălzirea locuinţei, propunere privind eliberarea gratuită a medicamentelor care costă sub 10 RON pentru persoanele cu venituri mici.

Alte propuneri privesc: creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe, constituirea și funcționarea infrastructurilor de afaceri, reforma în domeniul sănătății, sistemul unitar de pensii publice, regimul drumurilor, alocația de stat pentru copii, acordarea unei mese calde pentru preşcolari, acordarea de produse lactate și de panificație pentru elevii din clasele I-IV din învațamântul de stat, stimularea înființării și dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii tineri, libera circulație a cetățenilor români în străinătate, colectarea datelor personale ale utilizatorilor serviciilor de tip Prepay, scutirea angajatorilor de plata contribuțiilor sociale obligatorii etc.      

Mai mult, dincolo de cele 55, vor mai intra pe ordinea de zi alte 23 de propuneri, care au deja depuse rapoartele de la comisii. Enumerăm câteva din cele care vor intra pe ordinea de zi: proiectul Legii Educaţiei Naţionale, propunere legislativă privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, cu completările ulterioare, propunere pentru completarea Legii nr.215 din 23 aprilie 2001 a administrației publice locale, propunere privind comercializarea produselor și serviciilor de piață, propunere privind creșterea siguranței în unitățile de învățământ. Dincolo de aceste propuneri mai generale, se află şi chestiuni mai particulare, cum ar fi proiectul de lege pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr.4/2010 privind instituirea Infrastructurii naționale pentru informații spațiale în România, dar şi o propunere pentru despăgubirea românilor care au avut depozite la CEC înainte de 1991 în vedere achiziţionării de autoturisme Dacia.

Şi grijile deputaţilor nu se opresc aici, ei dezbătând şi chestiuni mai „excentrice”, cum ar fi propunerea privind înființarea Consiliului National pentru Prevenirea și Combaterea Torturii , dar şi propunerea privind îmbunătățirea mediului prin dezvoltarea mai multor spații verzi, „Un copac pentru fiecare copil”.

În ceea ce priveşte activitatea Senatului, se discută, de asemenea, teme importante. Iată care sunt cele mai importante proiecte de lege şi propuneri legislative, ce domenii vizează ele: autonomia comunităţii maghiare din România, organizarea şi funcţionarea Serviciului Român de Informaţii, organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi, taxa TV, învăţământul superior şi statutul personalului didactic, prefectul şi instituţia prefectului, accesul la propriul dosar și deconspirarea Securității.

Şi funcţionarea altor instituţii este avută în vedere. Printre acestea enumerăm: Jandarmeria Română, Autoritatea Naţională pentru Interceptarea Comunicaţiilor, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, Autoritatea de Supraveghere Financiară, Avocatul Poporului.

VEZI SI: IPP: Guvernul a iniţiat 93% din proiectele de lege adoptate de Parlament în 2013

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Mineralul care menține sănătatea creierului. Se include ușor în dieta oamenilor și te ajută să scapi de durerea de cap
Capital.ro
Călin Georgescu a primit verdictul final. Anunțul așteptat de România: CCR va pronunța...
Playtech.ro
Ai sau nu voie să te bagi în faţa maşinilor oprite la semafor? Legea spune clar, puţini şoferi ...
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Lecțiile istoriei: ce au pățit rușii, acum 85 de ani, când au invadat Finlanda. Istoric: „Exact același lucru se întâmplă și în Ucraina”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Ouă ochiuri. Tehnica simplă prin care gălbenușul rămâne întreg
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Poza din Dubai cu Gabriela Cristea care i-a REVOLTAT pe fani. Cum a apărut alături de Tavi Clonda, în DEȘERT: 'Ce penibili pot fi!'
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunț pentru românii cu cont la bancă. NU vor primi toți banii înapoi. Statul a pus limită
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Marcel Ciolacu susține că demersurile pentru pacea în Ucraina vor avea succes
MediaFlux
ANUNȚ trist despre PAPA FRANCISC! VATICANUL a CONFIRMAT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ana-Maria Trăsnea, românca ce vrea un loc în Bundestag: O nouă șansă la alegerile din Germania