SESIUNE PARLAMENTARĂ: Legea graţierii, Noua Constituţie, Taxa TV şi Codul Rutier aşteaptă votul final

Parlamentarii se reîntâlnesc luni, iar actuala legislatură se anunţă mai plină ca niciodată. Zeci de propuneri legislative aşteaptă să intre pe ordinea de zi, unele aşteptând chiar din sesiunea parlamentară anterioară.
Filip Stan
01 feb. 2014, 13:16
SESIUNE PARLAMENTARĂ: Legea graţierii, Noua Constituţie, Taxa TV şi Codul Rutier aşteaptă votul final

Cele mai importante propuneri legislative care vor genera dispute aprinse privesc codul rutier, taxa TV, modificările aduse Constituţiei, graţierea, scutirea angajatorilor de plata contribuțiilor sociale obligatorii, dar şi autonomia comunităţii maghiare din România.

În plus, lupa va fi pe mai multe instituţii, întrucât există proiecte de modificare a organizării şi funcţionării acestora. Printre instituţiile avute în vedere se află Serviciul Român de Informaţii, Curtea de Conturi, Jandarmeria Română, Autoritatea Naţională pentru Interceptarea Comunicaţiilor, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, Autoritatea de Supraveghere Financiară, Avocatul Poporului.

Pe fiecare cameră, situaţia se prezintă după cum urmează. Astfel, la Camera Deputaţilor câteva legi sunt în diferite stadii ale procesului legislativ. De exemplu, la comisiile deputaţilor se află în acest moment 425 de proiecte de lege şi propuneri legislative, 424 fiind deja revizuite, iar unul fiind nerevizuit.

Dintre acestea, 55 sunt deja incluse pe ordinea de zi. Le enumerăm pe cele mai importante: propunere privind venitul minim garantat, modificări privind Codul Fiscal, proiect pentru modificarea Legii recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989, privind regimul juridic al fundaţiilor judeţene pentru tineret şi a municipiului Bucureşti, proiect privind acordarea de ajutor suplimentar familiilor şi persoanelor singure pentru încălzirea locuinţei, propunere privind eliberarea gratuită a medicamentelor care costă sub 10 RON pentru persoanele cu venituri mici.

Alte propuneri privesc: creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe, constituirea și funcționarea infrastructurilor de afaceri, reforma în domeniul sănătății, sistemul unitar de pensii publice, regimul drumurilor, alocația de stat pentru copii, acordarea unei mese calde pentru preşcolari, acordarea de produse lactate și de panificație pentru elevii din clasele I-IV din învațamântul de stat, stimularea înființării și dezvoltării microîntreprinderilor de către întreprinzătorii tineri, libera circulație a cetățenilor români în străinătate, colectarea datelor personale ale utilizatorilor serviciilor de tip Prepay, scutirea angajatorilor de plata contribuțiilor sociale obligatorii etc.      

Mai mult, dincolo de cele 55, vor mai intra pe ordinea de zi alte 23 de propuneri, care au deja depuse rapoartele de la comisii. Enumerăm câteva din cele care vor intra pe ordinea de zi: proiectul Legii Educaţiei Naţionale, propunere legislativă privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, cu completările ulterioare, propunere pentru completarea Legii nr.215 din 23 aprilie 2001 a administrației publice locale, propunere privind comercializarea produselor și serviciilor de piață, propunere privind creșterea siguranței în unitățile de învățământ. Dincolo de aceste propuneri mai generale, se află şi chestiuni mai particulare, cum ar fi proiectul de lege pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr.4/2010 privind instituirea Infrastructurii naționale pentru informații spațiale în România, dar şi o propunere pentru despăgubirea românilor care au avut depozite la CEC înainte de 1991 în vedere achiziţionării de autoturisme Dacia.

Şi grijile deputaţilor nu se opresc aici, ei dezbătând şi chestiuni mai „excentrice”, cum ar fi propunerea privind înființarea Consiliului National pentru Prevenirea și Combaterea Torturii , dar şi propunerea privind îmbunătățirea mediului prin dezvoltarea mai multor spații verzi, „Un copac pentru fiecare copil”.

În ceea ce priveşte activitatea Senatului, se discută, de asemenea, teme importante. Iată care sunt cele mai importante proiecte de lege şi propuneri legislative, ce domenii vizează ele: autonomia comunităţii maghiare din România, organizarea şi funcţionarea Serviciului Român de Informaţii, organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi, taxa TV, învăţământul superior şi statutul personalului didactic, prefectul şi instituţia prefectului, accesul la propriul dosar și deconspirarea Securității.

Şi funcţionarea altor instituţii este avută în vedere. Printre acestea enumerăm: Jandarmeria Română, Autoritatea Naţională pentru Interceptarea Comunicaţiilor, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, Autoritatea de Supraveghere Financiară, Avocatul Poporului.

VEZI SI: IPP: Guvernul a iniţiat 93% din proiectele de lege adoptate de Parlament în 2013

DailyBusiness
Marcel Ciolacu aruncă bomba înainte de alegeri: „Nu e o certitudine că voi intra în turul 2!”
Spynews
Silviu Prigoană ar fi avut probleme financiare în ultima perioadă din viața lui! Ar fi cerut împrumut 30.000 euro: ”L-a sunat pe un prieten”
Bzi.ro
Gabriela Lucuțar a rupt tăcerea despre înmormântarea lui Silviu Prigoană! A spus totul despre testament
Fanatik.ro
Acestea sunt zodiile care vor încheia toamna excelent. Marian Golea a spus cine poate face bani frumoși: „O duce cel mai bine”
Capital.ro
Se verifică banii românilor. S-a dat ordinul în România. Se dau pedepse cu închisoarea de până la 6 ani
Playtech.ro
Imagini sfâșietoare după înmormântarea Andreei, fiica lui Igor Cuciuc. Ce a apărut la locul de veci
DailyBusiness
Marcel Ciolacu anunță data oficială a aderării la Schengen
Adevarul
Destrămarea URSS, KGB și relația cu NATO în anii ‘90. Fostul șef al diplomației ruse dezvăluie adevărul din culise
wowbiz.ro
Vila lui Silviu Prigoană a fost scoasă la vânzare! Cum arată „palatul groazei”, așa cum îl numește Adriana Bahmuțeanu, la interior! Suma uriașă pe care o cer pe casa cu piscină și cinema
Spynews
Carmen Grebenișan a recunoscut că a fost înșelată de fostul soț, Alex Militaru. Motivul pentru care a încercat să își salveze căsnicia după infidelitate
Spynews
Elwira Petre le-a pregătit o surpriză de proporții fetițelor ei! Soția lui Mihai Petre le-a pregătit un cadou pe care l-a ținut în casă 16 ani: ”Mi s-a părut superbă” | FOTO
Evz.ro
Omenirea tremură. Se construiesc primele adăposturi antiatomice. Ce urmează
Ego.ro
Scandal monstru între femei, după moartea lui Prigoană! ”Sunteți macabră! O semidoctă!”
Prosport.ro
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
kanald.ro
Când intră alocațiile pe card în luna decembrie 2024: Suma de bani pe care copiii urmează să o primească în plus începând cu luna ianuarie 2025
Cancan.ro
Fiii lui Prigoană riscă dosar penal!! Adriana Bahmuțeanu a aflat că băieții ei riscă să fie exmatriculați de la școală
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Doliu la Casa Regală! Regina Camilla are inima frântă. Palatul Buckingham a făcut anunțul trist
StirileBZI
Meteorologii Accuweather anunță ninsori viscolite! Pe ce dată se întâmplă
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
stirilekanald.ro
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de Balul Bobocilor. Artistul nu-și poate scoate din minte cuvintele fetei sale
substantial.ro
Germania nu va livra rachete Taurus Ucrainei, declară cancelarul Scholz
MediaFlux
Se TERMINĂ RĂZBOIUL în UCRAINA! Au anunțat data. KIEVUL a lansat RACHETELE în RUSIA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Google a desemnat cele mai bune jocuri și aplicații din 2024, pe Android