„CCR constată că nu există un conflict juridic de natură constituţională între preşedintele României şi Guvern, generat de conduita şi declaraţiile publice ale preşedintelui ţării. Decizia este definitivă şi general obligatorie. Se comunică preşedintelui, prim-ministrului şi se publică în Monitorul Oficial, Partea I”, se arată în minuta CCR.
Mai precis, Curtea Constituţionalî motivează decizia de a respinge sesizarea prin faptul că nu are atribuţiuni în a analiza comportamentul demnitarilor aflaţi în exerciţiul funcţiei.
„Curtea Constituţională nu are atribuţii de a lămuri comportamentul unor demnitari aflaţi în exerciţiul mandatului. În situaţia în care se constată că un demnitar încalcă prevederile Constituţiei, fie el şi preşedintele României, există o procedură, prevăzută în Constituţie, anume suspendarea preşedintelui. Curtea Constituţională nu are atribuţiuni de a verifica comportamentul constituţional sau nu al unor demnitari. Drept urmare, din acest punct de vedere, sesizarea apare ca neavând corespondent în atribuţiile şi competenţele Curţii Constituţionale”, a declarat Toni Greblă, judecător la Curtea Constituţională.
Guvernul a depus pe 6 mai la Curtea Constituţională sesizarea în care Traian Băsescu este acuzat de partizanat politic faţă de PMP prin implicarea sa în campania electorală a acestui partid. Curtea Constituţională a României a judecat azi sesizarea Guvernului.
În sesizare se cerea Curţii să se pronunţe în mod clar dacă preşedintelui României îi este permis să se implice în campanie electorală. Traian Băsescu este acuzat că a încălcat articolul 80 din Constituţiei care stipulează: „Preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării. Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate.”
De asemenea, Guvernul susţine că Băsescu a încălcat spiritul articolul 84 ce-i interzice afiliarea politică. „Chiar dacă, formal, nu este membru al unui partid, prin modul său de acţiune, preşedintele Românieise comportă ca un agent electoral, ca un membru activ al unei formaţiuni politice implicate în lupta electorală”, se arată în sesizare.
Ca argumente au fost invocate fotografiile postate de Elena Udrea pe Facebook, în care Băsescu apare purtând un tricou pe care scrie „Vote for PMP”, precum şi declaraţiile ulterioare ale preşedintelui legate de acest episod. Totodată, au fost enumerate legile care interzic diverselor categorii de slujbaşi ai statului implicarea deschisă în campania electorală.