„Armistiţiul care durează deja de 65 de ani trebuie să înceteze”, a declarat preşedintele sud-coreean în faţa presei, adăugând că „trebuie căutată semnarea unui tratat de pace după ce a fost proclamat sfârşitul războiului”.
Războiul (1950-1953) s-a încheiat cu un armistiţiu, nu cu un tratat, astfel că cele două părţi sunt în continuare din punct de vedere tehnic în conflict. Zona demilitarizată, care divizează peninsula şi unde la 27 aprilie va avea loc summitul intercoreean, este împânzită de mine şi de fortificaţii, potrivit Agerpres.
Potrivit lui Moon, încheierea unui tratat de pace va fi subordonată abandonării de către Coreea de Nord a programelor sale nuclear şi balistic. „Dacă summitul intercoreean şi summitul între Coreea de Nord şi SUA vor duce la denuclearizare, cred că nu va fi prea greu să încheiem acorduri practice în sens larg asupra unui regim de pace, normalizării relaţiilor dintre Nord şi SUA sau un ajutor internaţional pentru a ajuta economia nord-coreeană”, a declarat el.
Citeşte şi Linie directă între Phenian şi Seul înainte de întâlnirea istorică a celor două Corei
La rândul său, preşedintele american Donald Trump a atenţionat recent cu privire la întâlnirea prevăzută cu Kim Jong Un că aceasta va fi anulată dacă se va anunţa infructuoasă, informează Agerpres.
Este esenţial să se ştie dacă Phenianul este gata să renunţe la programele sale nucleare. Responsabili sud-coreeni şi chinezi au afirmat că liderul nord-coreean s-a declarat deschis denuclearizării peninsulei. Aceasta înseamnă în realitate retragerea trupelor americane şi închiderea umbrelei nucleare americane deasupra aliatului sud-coreean.
La rândul său, Washingtonul declară că doreşte denuclearizarea totală, veritabilă şi ireversibilă a Coreei de Nord. După toate probabilităţile, redactarea unui tratat de pace ar fi extrem de complicată. În timp ce comandamentul ONU condus de SUA, China şi Coreea de Nord sunt semnatare ale acestui armistiţiu, nu este şi cazul Coreei de Sud.