Codul Administrativ ar urma să ajungă în Parlament în septembrie, a declarat, miercuri, ministrul Dezvoltării Regionale, Sevil Shhaideh, ea menţionând că nu renunţă la prevederea potrivit căreia persoanele care au avut o condamnare penală pot deveni membri de guvern.
”Cred că nu a existat un Guvern de zece ani încoace care să nu şi-l propună (Codul administrativ – n.r.). El a fost în dezbatere anul trecut în octombrie 2016 pe site-ul ministerului. Începând cu 2017 s-au organizat peste 30 de întâlniri, dezbateri, discuţii cu toate grupurile interesate în domeniu. După tot ce am obţinut ca şi observaţii pe subiect, au fost introduse în proiectul de cod publicat în dezbatere şi circuit interministerial în iulie 2017, el astăzi îşi parcurge circuitul interministerial. Chiar am solicitat tuturor miniştrilor dacă mai au observaţii să le transmită ca să putem să le putem include”, a afirmat ministrul Dezvoltării.
Sevil Shhaideh a precizat că proiectul de lege privind Codul administrativ va fi trimis, cel mai probabil, către Parlament, la începutul sesiunii din toamnă.
”Ca şi calendar de adoptare, el ar trebui să intre ca proiect de lege în prima săptămână, atunci când vom avea Parlamentul după vacanţa parlamentară, în dezbaterea parlamentară. Noi preconizăm, probabil, prima săptămână din septembrie Guvernul să trimită proiectul de lege către Parlament către analiză, dezbatere, adoptare”, a spus ministrul Dezvoltării.
Referitor la articolul care prevede că o persoană care a fost condamnată penal să poată face din Guvern după reabilitare, Shhaideh a spus că dacă parlamentarii vor considera că trebuie eliminat vor face acest lucru, decizia aparţinând comisiilor parlamentare de specialitate.
”În acest moment proiectul are această observaţie şi cred că am şi explicat de foarte multe ori şi prin comunicat de presă de ce a intervenit această modificare. În anul 2016, fără nicio legătură cu ceea ce s-a vehiculat în spaţiul public, din partea celor care au lucrat şi cu expertiză în domeniu, respectiv Consiliul Legislativ, cel care se pronunţă pe forma actelor normative, a solicitat grupului de lucru condus la acea vreme de cancelaria primului ministru de la acea vreme, pentru vigoarea normei, includerea acestei excepţii. Cred că şi domnului ministru al Justiţiei a explicat în mod foarte corect şi foarte bine fundamentat pentru ce trebuie să rămână cu această excepţie. Dacă Parlamentul va considera în dezbateri, în ceea ce înseamnă experţi constituţionali, în justiţie, în domeniul acesta că această excepţie trebuie eliminată, aceasta va fi decizia comisiilor de specialitate”, a menţionat ministrul.
Proiectul Codului Administrativ a fost elaborat şi introdus în dezbatere publică de guvernul Cioloş, conţinând în aceeaşi formă şi articolul privind amendarea Legii 90/2001, care nu reprezintă o iniţiativă a actualei Coaliţii, se arată într-un comunicat al Ministerului Dezvoltării Regionale.
Potrivit sursei citate, introducerea la acea dată a prevederilor legate de amendarea Legii 90/2001 a fost motivată de necesitatea de actualizare a legislaţiei privind administraţia publică centrală şi locală în acord cu jurisprudenţa Curţii Constituţionale din ultimii ani şi corelarea cu alte acte normative cu incidenţă în administraţia publică.
Vicepremierul Sevil Shhaideh, ministru al Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, a declarat şi în luna aprilie, la Focşani, că în maximum două săptămâni din acel moment, va fi depus la Parlament codul administrativ.