Cele mai multe temeri si griji legate de sexul in timpul sarcinii sunt inutile. Multe cupluri pot continua sa aiba o relatie sexuala sigura si plina de satisfactii si in timpul sarcinii. Cheia este o buna comunicare intre parteneri si medicul ginecolog pentru a evita orice complicatie.
Dr. Silviu Istoc, medic primar obstetrica-ginecologie, ne spune care sunt cele mai importante aspecte pe care trebuie sa le cunoasca orice femeie insarcinata despre sexul in aceasta perioada.
Cele mai gresite conceptii despre sexul in timpul sarcinii sunt ca acesta nu este sigur si ca femeile isi pierd dorinta de a face sex in aceasta perioada. Situatiile difera in functie de tipul de nastere, de complicatiile care apar, in urma carora medicul ginecolog ofera sfaturi care trebuie respectate cu strictete.
Sexul este, de obicei, o activitate sigura in timpul tuturor etapelor unei sarcini normale. Cu toate acestea daca aveti un istoric de avorturi spontane, medicul ginecolog va poate recomanda sa evitati relatiile sexuale in timpul primelor trei luni de sarcina.
Multe femei insarcinate au teama ca relatiile intime ar putea afecta evolutia sarcinii si dezvoltarea fatului. Copilul este bine protejat in interiorul uterului si nu este afectat de actul sexual, insa sunt cateva aspecte de care trebuie sa se tina cont.
Cu toate ca multe femei se pot simti mai putin interesate de sex in timpul sarcinii, libidoul poate creste, de fapt, in al doilea trimestru de sarcina. Teama de complicatii si oboseala din timpul sarcinii provoaca de cele mai multe ori respingerea activitatilor sexuale. Sexul poate continua pana tarziu in timpul sarcinii, cu unele ajustari si masuri de precautie.
Daca prezentati oboseala precoce in timpul sarcinii, libidoul poate fi scazut de multe ori doar temporar. Mai tarziu, in timpul sarcinii, cresterea fluxului sangvin in zona pelviana, marirea sanilor, precum si relaxarea ar putea creste, de fapt, dorinta sexuala.
Desigur, ar trebui sa urmati intotdeauna instructiunile medicului ginecolog in ceea ce priveste sexul in sarcina, mai ales daca aveti o sarcina cu risc ridicat, iar specialistul va sfatuieste sa limitati orice activitate sexuala.
Tineti cont de sfaturile specialistului
Vorbiti sincer cu partenerul despre nevoile si sentimentele celuilalt. Utilizati aceste linii directoare ca punct de plecare – atat pentru o conversatie cu partenerul, cat si cu medicul ginecolog, care, la randul sau, va poate oferi sfaturi pentru a elimina orice motiv de stres.
Feriti-va de probleme. Bolile cu transmitere sexuala pot fi transferate copilului din pantece, astfel incat trebuie sa va luati masuri de precautie si sa va protejati in timpul actului sexual.
Obisnuiti-va cu fluctuatiile libidoului. Vor fi momente cand va veti simti prea obosita sau prea incomoda pentru activitati sexuale. Modificarile hormonilor vor afecta dorinta sexuala in moduri diferite. Acest lucru este normal si nu ar trebui sa vainvinovatiti.
Luati in considerare confortul sexual. Sanii, in special mameloanele, pot deveni prea sensibile pentru a fi atinsemai tarziu in timpul sarcinii. De asemenea, cu ajutorul unui lubrifiant solubil in apa sau un prezervativ lubrifiat puteti relaxa tesuturile vaginale care devin sensibile si pot crea un disconfort.
Aveti grija la pozitia aleasa. Modificarile anatomice pot face ca anumite pozitii sexuale sa fie inconfortabile. Cel mai important este ca partenerii sa discute deschis, iar femeia insarcinata sa-i comunice imediat acestuia cand apar simptome diferite si disconfort.
Discutati deschis cu medicul ginecolog. Specialistul va cunoaste starea sarcinii, gradul de risc si complicatiile care pot aparea, de aceea este bine sa discutati cu acesta despre orice modificare care apare in sarcina, dar si despre posibilitatea de a avea relatii intime cu partenerul in aceasta perioada.