Festivalul, care se va derula între 17 şi 27 ianuarie, va prezenta în acest an 119 lungmetraje din 32 de ţări, iar 51 dintre aceste pelicule vor fi filme de debut. Peste 100 dintre filmele selecţionate vor avea premierele mondiale la Sundance.
Sexul şi dorinţa carnală, de la adolescenţă la maturitate, reprezintă una dintre temele predilecte în acest an, atât în categoriile dedicate filmelor de ficţiune, cât şi în cele dedicate documentarelor, a declarat John Cooper, directorul festivalului, potrivit Mediafax.
„Nu se poate nega faptul că selecţia din acest an se apleacă în special asupra chestiunilor sexuale. Cineaştii tratează sexul ca pe o putere, ca pe o dorinţă şi o nevoie umană de bază, atât din punct de vedere masculin, cât şi feminin”, a adăugat John Cooper.
„Atribui acest detaliu faptului că cineaştii independenţi au fost întotdeauna primii care s-au arătat interesaţi de ideile şi întrebările noi, chiar şi atunci când acestea vizau subiecte tabu”, a spus el.
În această categorie poate fi încadrat filmul „Lovelace”, de Rob Epstein şi Jeffrey Friedman, care spune din nou povestea filmului-fenomen „Deep Throat” (1972), cu Amanda Seyfried în rolul actriţei porno Linda Lovelace, dar şi „The Lifeguard”, de Liz W. Garcia, o peliculă despre legătura periculoasă dintre o antrenoare de înot şi un adolescent, şi „Interior. Leather Bar”, o peliculă regizată de actorul şi regizorul James Franco.
Acesta a reimaginat şi recreat, în colaborare cu regizorul Travis Mathews, imaginile cenzurate din filmul „Cruise” (1980), de William Friedkin, în care Al Pacino a jucat rolul unui poliţist infiltrat în universul sado-masochist homosexual newyorkez. Comisia pentru clasificarea filmului a tăiat în acea epocă nu mai puţin de 40 de minute din film, din cauza „caracterului său sexual explicit”.
Internetul va fi şi el prezent la Sundance, mai ales prin documentarul „Google and the world brain”, despre proiectul acestei companii gigant de a digitaliza toate cărţile de pe planetă, „jOBS”, primul film biografic despre Steve Jobs, cofondatorul companiei Apple, interpretat de Ashton Kutcher, şi filmul despre WikiLeaks, site-ul specializat în divulgarea unor documente ultrasecrete.
Prestigioasa categorie a documentarelor, ce va include 40 de filme, considerată unul dintre punctele forte ale festivalului, va propune printre altele pelicula „Manhunt”, ce prezintă cei 10 ani de urmărire a teroristului Osama ben Laden de către CIA – un contrapunct pasionant al filmului de ficţiune „Zero Dark Thirty” de Kathryn Bigelow, ce tratează aceeaşi temă -, şi „After Tiller”, o anchetă despre ultimii patru chirurgi care făceau avorturi tardive în Statele Unite.
Documentariştii „abordează problemele cu care se confruntă societatea noastră într-o manieră foarte profundă, puţin obişnuită în presa care se adresează marelui public. Ei arată care sunt problemele, dar oferă şi soluţii”, a precizat John Cooper.
Festivalul Sundance din acest an va acorda un loc de cinste şi muzicii, graţie unor documentare despre grupul rock The Eagle, grupul punk rock Pussy Riot şi unui film de Gave Grohl, liderul trupei Foo Fighters, despre legendarul studio de înregistrări Sound City din Los Angeles.
O secţiune paralelă, Next, este dedicată filmelor realizate cu bugete mici, iar secţiunea Park City At Midnight propune o selecţie de filme horror şi de categorie B.
Înfiinţat de actorul Robert Redford pentru a acorda o şansă producţiilor cinematografice independente americane şi internaţionale, Festivalul Sundance rămâne o voce discordantă şi unică pe piaţa americană de film, dominată copios de Hollywood.